![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-07-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2002
|
Aku słaby (do naładowania lub wymiany (sprawdź za darmo na stacji diagnostycznej prąd rozruchu)), rozrusznik cienko i powoli i z wyczuwalnym zmęczeniem kręci (wyczuwam potrzebę regeneracji i gruntowne czyszczenie, wymianę szczotkotrzymacza i wszystkich tulei). Para wodna wygląda trochę inaczej i się w powietrzu rozchodzi w inny sposób więc zapewne sporo spalonego oleju w tym dymie jest choc i para wodna zapewne też. Silnik faktycznie chodzi i klepie z wyczuwalną nierównością garów. Zapewne ma sporo nalatane i ktoś dobrze sprzedał... choć wcale ci nie zazdroszczę...
Ostatnio edytowane przez sargon ; 29-12-2015 o 18:57 |
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
albo nic z powyższych, tylko zwyczajnie maszyna nie ma już kompresji i ani aku, ani rozrusznik nie mają siły go zakręcić. Podładować nie zaszkodzi, ale zanim zacznie ruszać rozrusznik, warto sprawdzić kompresję. To pozwoli działać dalej, bo wymieniać w ciemno nie ma sensu, jeśli motor będzie na szrot. Bez obaw, goły słupek nie jest drogi w zakupie, problemem jest samo kupno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Xperia Z1 tap tap
|
|
|
#33 | |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Cytat:
|
|
|
|
#34 | |
|
![]() Zarejestrowany: 03-07-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
|
Cytat:
Niemniej nasze maszyny młode już nie są i ich stan będzie sie sukcesywnie pogarszał... Bump: Owszem - słaba kompresja ma wpływ na szybkość zapalania silnika - tzn będzie on zapalał po dłuższym okresie kręcenia niż w sprawnym silniku - moja sugestia dotyczyła obrotów rozrusznika - w filmie kolegi rozrusznik kręci jak mój przed regeneracją przy - 20 mrozie - dla porównania masz tu mój filmik po regeneracji rozrusznika przy oryginalnym 8 letnim akumulatorze (juz słabym ale podładowanym). [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Teraz mam aku Bosha i pali wg mnie jeszcze sprawniej. Ostatnio edytowane przez sargon ; 29-12-2015 o 20:50 |
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
A no widzicie, a mi zawsze wciskali, że jak ledwo kręci, to kompresji nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzięki za wyprowadzenie z błędu.
Xperia Z1 tap tap
|
|
|
#36 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
juz nie chodzi o to jak zapala, bo akurat wymiana akumulatora i rozrusznika to najmniejszy problem, ale ewidentnie motor sie tlucze. Sprawdz kompresje i wszystko wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1.8 TDDI
|
Tak aku jest lekko słabe , ale to nie ważne.
Jestem po wymianie filtra paliwa , ja różnicy nie odczuwam może delikatną [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] < praca silnika na nowym filtrze (bez obrazu). Jak już ktoś powiedział że na jego prace może wskazywać błąd P0149 (kąt wtrysku) , teraz pytanie czy moge tak jezdzić aż silnik padnie ? Pytam gdyż opłacalność robienia czegokolwiek w nim jest mała. Kupiłem go za 3,5k zł , do zrobienia jest jeszcze rdza konkretnie progi koszt ok 1500-2000zł , a licząc grzebanie przy silniku/pompie robi się to nieciekawe. Raczej nie będę w nim nic robić , gdyż po prostu się nie opłaca ile przejedzie tyle przejedzie. Mam nadzieje że jeszcze mi trochę wytrzyma. Dodatkowo , jadąc dzisiaj po filtr doszedł kolejny problem ... , lekkie świszczenie przy przyspieszaniu na biegach 1,2,3 od tak 1500 do 2000 obrotów (prawdopodobnie trubo) lecz nie za każdym razem. Biorąc moją sytuacje związaną z autem i jego wartością oraz stanem , będę jeździć do upadłego. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Cytat:
|
|
|
|
#39 | |
|
|
Cytat:
Generalnie focus mk1 nie jest zły , bardzo wygodne auto i mimo tyle problemów będę go dobrze wspominać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , na razie niech jedź jak najdłużej. Ostatnio edytowane przez Matini138 ; 30-12-2015 o 14:19 |
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
|
Wyjęcie akumulatora w naszych foczkach na dłużej niż 5 dni może coś złego wyrządzić ?
Typu rozkodowanie immo ? |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|