Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-03-2016, 19:16   #21
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: włącznik/wyłącznik zespolony świateł Ford Escape

Sprawdź to jeszcze pod obciążeniem (próbnik z żarówką P21W). BCM zazwyczaj "próbkuje" obwody żarówek...

Stary 19-03-2016, 19:33   #22
Tomto79
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Ford Escape Titanium 4WD
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2015

Postaram się sprawdzić w środę i dam znać czy pomogło. Jak rozumiem w takim przypadku BCM powinno wyświetlać informację również o spalonej tylnej przeciwmgielnej. U mnie oczywiście nie wyświetla, ale ciekawi mnie czy wyświetla w europejskich i czy można tą funkcję włączać/wyłączać po podpięciu pod program.

Ostatnio edytowane przez Tomto79 ; 22-03-2016 o 21:26 Powód: aktualizacja
Tomto79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2016, 20:03   #23
tedi_k
FCP member

Nie wszystkie info wyświetla, czasem tylko błąd w BCM rejestruje.
Stary 23-03-2016, 20:13   #24
Tomto79
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Ford Escape Titanium 4WD
Silnik: 1.6 EcoBoost

Byłem dzisiaj w garażu i podłączałem żarówkę P21W do pinu 10 i 11 ale niestety nie zaświeciła ani razu. Posiadam tą wtyczkę z Kugi i w porównaniu z moją nie ma żadnych różnic - nawet kolory kabli się zgadzają. Zastanawiam się czy to na prawdę nie będzie działać pomimo, że zaświeca się kontrolka od przeciwmgielnych czy to jednak ja robię jakiś błąd. Podpinałem wtykając kabelki do wtyczki w BCM, spróbuję jeszcze założyć konektorki i zrobić to "porządnie" chociaż wątpię żeby to był problem. Inna sprawa to, że od "fabrycznego" połączenia moje podpięcie różni się długością kabla i zapewne podłączeniem do masy auta, ale czy to może mieć znaczenie. W europejskich Kugach jest wyświetlany błąd spalonych żarówek przeciwmgielnych - u mnie nic takiego z oczywistych względów nie ma. Czy ta opcja jest dostępna z poziomu ustawień komputera?
Tomto79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2016, 21:19   #25
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Tomto79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Czy ta opcja jest dostępna z poziomu ustawień komputera?
Amerykańskie moduły BCM słabo się czytają... Można spróbować u kogoś, kto ma UCDS, ale gwarancji że się uda nie ma... W konfiguracji Escape/Kugi nie ma wprost parametru obecności tylnego światła przeciwmgłowego. Potrzebne sa eksperymenty.
Stary 10-04-2016, 08:48   #26
terrano@poczta.onet.pl
ford::amateur

Model: Ford Escape 2.0 Ecobost Titanium r. 2014
Silnik: 2.0 Ecobost
Rocznik: 2014

Witam, uciekam się do wiedzy i doświadczonego społeczności z tego forum z prośbą o pomoc w temacie pokrewnym jak mi się wydaje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tj. wymiany drzwi w Ford Escape II na drzwi od Ford Kuga MK2.

Sprowadziłem sobie Forda Escapa z USA i miało być różowo bez problemowo, a wyszło jak zwykle....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Przyjechał bez drzwi kierowcy i pasażera lewa strona i mechanik który składał mi tego Forda kupił drzwi od Kugi MK2. Okazało się, że wiązka elektryczna w drzwiach kierowcy jest inna i nie można jej sparować z wiązką z samochodu. (wersja USA Escape miała kodowanie drzwi na pasku). Jakiś elektronik poskładał to w całość :

1) Drzwi tylne się zamykają i działa szyba elektryczne
2) Drzwi przednie się zamykają, działa centralny zamek z pilota i z guzika w wew., samozamykanie po stracie jest OK
3) Drzwi przednie nie działa sterowanie szybami elektrycznymi i lusterkami (tutaj bardzo proszę o pomoc i sugestie co można zrobić - bo cieżko z bez tego żyć)???
4) Oczywiście pozostaje mi jeszcze temat montażu światła przeciwmgłowego tył. Zamontowałem zderzak z Kugi MK2 już z takim światłem i muszę teraz to spiąć razem (ale ten wątek temat wyjaśnia)
5) Jest jeszcze temat spięcia czujnika ruchu do otwierania tylnej klapy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., który tej jest w zderzaku (ale bez tego da się żyć)
6) I pytanie o montaż haka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czy też będę miał z tym kłopot ?

Czy ktoś Was przerabiał już takie temat i mógłby się podzielić swoim doświadczeniem - będę bardzo wdzięczny.

Widzę że kolega tedi_k ma duże doświadczenie w tym temacie i cieszę się, że chce się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi - zwłaszcza, że mało jest osób z doświadczeniem w Fordzie Escap.

Ostatnio edytowane przez terrano@poczta.onet.pl ; 10-04-2016 o 08:55
terrano@poczta.onet.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-04-2016, 10:25   #27
tedi_k
FCP member

Schematy w rękę i szukać... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Z opisu trudno zgadnąć z jakiego powodu szyby i lusterka nie działają. Na pytanie "... czy będę miał z tym kłopot..." odpowiada zwykle zainteresowany. Trudno na odległość ocenić czyjeś możliwości. Generalnie pytania dotyczą rzeczy wykonalnych.
Stary 21-04-2016, 23:29   #28
robakg
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Ford Escape
Silnik: 2.0 ecobost

Witam!
Dołączę się do tematu świateł przeciwmgłowych w fordzie escape. Zakupiłem włącznik z forda focusa mk3 z włącznikami przeciwmgłowymi przód i tył i do tego z regulacją wysokości lamp przednich. Tak jak u kolegi Tomto 79 wszystko ładnie zadziałało. Pojechałem do elektryka i dorobił wiązki do tylnych świateł przeciwmgłowych i wpiął je do modułu komfortu BSI pod nogami pasażera. Jednak żeby włącznik zadziałał musiał zrobić jakiś mostek ze światłami przeciwmgłowymi przednimi. Żeby załączyć tylne światła muszą palić się przednie. Tak jak mi gostek tłumaczył, w tej chwili inaczej się nie da bo w module BSI nie ma przekaźnika świateł przeciwmgłowych tyłu. Dowiadywał się w fordzie , że przy podmianie na europejski moduł BSI i usunięciu tego mostka światła będą działać prawidłowo . Jednak może się okazać ,że nie będzie działać to ustrojstwo co jest na słupku na drzwiach kierowcy bo w Europie to nie występuje.
robakg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2016, 23:51   #29
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał robakg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Dowiadywał się w fordzie , że przy podmianie na europejski moduł BSI i usunięciu tego mostka światła będą działać prawidłowo . ....
To jeszcze niech kolega mechanik dopyta tych kompetentnych doradców z Forda jak sobie wyobrażają działanie IMMO pomieszanego pomiędzy USA a Europą...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. BCM jest elementem IMMO a w USA IMMO jest zupełnie inne niż w Europie...
Ja bym im dał zlecenie wymiany BCM za ustaloną z góry cenę - niech spróbują...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-04-2016, 12:38   #30
robakg
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Ford Escape
Silnik: 2.0 ecobost

Pewnie zostanę przy tym co mam. Najważniejsze, że światła przeciwmgielne są! Nie wiem czy warto ryzykować pomieszaniem tych systemów. Chyba, że będę wymieniać reflektory na europejskie i znowu powstanie problem ich regulacji z kabiny bo Amerykany tego też nie mają!
robakg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania