Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-05-2016, 17:51   #21
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: brak podciśnienia na egr

Elektrozawory podciśnienia do których podłączone są gruchy turbiny i EGR-a są sterowane tzw sygnałem PWM (Pulse-Width Modulation). Jest to sygnał prostokątny o stałej częstotliwości, ale o zmiennej czasowej trwania impulsu. Tak więc pomiar napięcia miernikiem nic nie powie - wartości mogą być zupełnie od czapy.

Skoro nie ma w ogóle podciśnienia na przewodzie idącym do EGR-a, to może przewód został zaślepiony np kulką metalową. Tak się robi w 2,0 tdci Mk3 - to najprostszy sposób na zaślepienie EGR-a, pozostaje wtedy stale zamknięty, a ponieważ nie ma czujnika położenia, PCM nie widzi, że się nie otwiera. Nielogiczne wtedy jednak jest zaślepienie kanału spalin blaszką - to dwa grzybki w barszcz. Tym nie mniej nie zajmowałbym się EGR-em, jest po prostu zaślepiony i... dobrze.

Jeżeli masz jakieś kłopoty - zrozumiałem, że auto jest przymulone i mocno dymi na czarno - to raczej szukaj nieszczelnego dolotu. Zaślepiony EGR nic tu nie robi.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-05-2016 o 17:56
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2016, 17:55   #22
donsiara
ford::beginner

Imię: robert
Model: galaxy mk2 , mondeo mk3
Silnik: 1.9 tdi , 2.0 tdci
Rocznik: 2001 , 2002

to gdzie wg. ciebie szukas problemu ?

Bump: czyli wszystkie rury które idą od egr do ic ?
donsiara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2016, 18:01   #23
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał donsiara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to gdzie wg. ciebie szukas problemu ?

Bump: czyli wszystkie rury które idą od egr do ic ?
Szukaj nieszczelności na rurach dolotu od turbosprężarki poprzez IC do kolektora dolotowego.
Dobrą wskazówką są ślady oleju na rurach - w dolocie zawsze jest trochę oleju (z odmy, ze sprężarki), jeżeli jest nieszczelność, pojawia się zawsze w tym miejscu zaolejenie...

Ale - przyczyny mogą być inne, chociażby ekstremalnie wypracowane końcówki wtryskiwaczy (lejące - nie mylić z przelewaniem wtryskiwaczy).

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-05-2016 o 18:04
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2016, 18:05   #24
donsiara

jutro przygladne sie wszystkim rurom i dam znac co i jak.
tak szczerze to jak przygazowuje to nie szłysze zeby gdzies powietrze uciekało
Stary 22-05-2016, 18:13   #25
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał donsiara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tak szczerze to jak przygazowuje to nie szłysze zeby gdzies powietrze uciekało
Bo to słychać ewentualnie podczas jazdy pod obciążeniem kiedy depniesz - wtedy energia spalin jest duża i turbina zdrowo pompuje. Na luzie ledwo co się rozpędza.

Najlepiej - tak jak sztuka nakazuje - to podłączyć IDS-a i z kumatym diagnostą, który ma laptopa na kolanach, jedziesz na jazdę próbną. Diagnosta w trybie rzeczywistym sprawdza parametry ciśnień i dawki. Ale to trzeba trafić na takiego kumatego, myślącego i chętnego diagnostę - prawie niemożliwe...
Stary 23-05-2016, 17:04   #26
donsiara

zaraz bede sprawdzał przewody czy nie ma gdzieś otworu . dziś też wracając z pracy usłyszałem pogwizdywanie w zakresie obrotów 1000-1700 ale po paru minytach gwizd ustał . naturanie na słuch było by łatwiej zlokalisowc ewentuaną dziure Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: witam. niestety poległem na szykaniu nieszczelnosci w układzie dolotowymGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zrobiłem takrze próbe to znaczy sciagnełem kolanko przy kolektorze aby sprawdzic czt turnina dobrze podaje powietrze i musze stwierdzic iz powietrze które dmuchało nie zprawiło jakiegos mega wrazenie to znaczy wg. mnie nie dmucha jakos bardzo mocno. i teraz moje pytanie czy ta czesc wygladajaca na jakis filtr ma cos do mocy wydmuchiwanego powietrza z turbiny czyli jak jest zapchane to nie idzie wystarczajaco duzo powietzra do kolektora
http://i.imged.pl/ford-mondeo-mk3-2-...ika-704067.jpg

co do dziwnego gwizdu słychac go tak jakby w turbinie

Ostatnio edytowane przez donsiara ; 23-05-2016 o 19:03
Stary 23-05-2016, 22:14   #27
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Odp: brak mocy , kopcenie

Może być uszkodzona turbina (skoro słychać gwizd), mimo, ze układ ruchomych łopatek (VGT) działa prawidłowo. Kiedy turbosprężarka pompuje za słabo lub jest nieszczelność, silnik mocno dymi na czarno.

Cytat:
Zrobiłem takrze próbe to znaczy sciagnełem kolanko przy kolektorze aby sprawdzic czt turnina dobrze podaje powietrze
Nie powinno się sprawdzać turbiny z otwartą sprężarką gazując silnik - brak oporu na sprężarce powoduje, że turbina może znacznie przekroczyć dozwolone obroty.
Stary 24-05-2016, 05:34   #28
donsiara

dzis sprawdze jeszcze czy jest jakis luz na turbinie i odepne gruche zeby sprawdzic czy łopatki chodza lekko
Stary 24-05-2016, 08:58   #29
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
odepne gruche zeby sprawdzic czy łopatki chodza lekko
Pisałeś, że po zdjęciu wężyka z gruchy (na wolnych obrotach) sztanga się wysuwa, po założeniu wraca w położenie wyjściowe. Czyli jest ok - jeżeli ruch trwa niedłużej jak pół sekundy - sekunda.
Stary 24-05-2016, 16:58   #30
donsiara

bo tak jest ale co szkodzi sprawdzic to chwila. pozatym wszedzie czytam ze jak turbina chodzi to weze twardnieja a ja jakos nie zauwazyłem zeby twardniały Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
próbuje szukac kogos z kompem zeby błedy zsczytał . moze to by cos wyjasniło
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania