![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Elektrozawory podciśnienia do których podłączone są gruchy turbiny i EGR-a są sterowane tzw sygnałem PWM (Pulse-Width Modulation). Jest to sygnał prostokątny o stałej częstotliwości, ale o zmiennej czasowej trwania impulsu. Tak więc pomiar napięcia miernikiem nic nie powie - wartości mogą być zupełnie od czapy.
Skoro nie ma w ogóle podciśnienia na przewodzie idącym do EGR-a, to może przewód został zaślepiony np kulką metalową. Tak się robi w 2,0 tdci Mk3 - to najprostszy sposób na zaślepienie EGR-a, pozostaje wtedy stale zamknięty, a ponieważ nie ma czujnika położenia, PCM nie widzi, że się nie otwiera. Nielogiczne wtedy jednak jest zaślepienie kanału spalin blaszką - to dwa grzybki w barszcz. Tym nie mniej nie zajmowałbym się EGR-em, jest po prostu zaślepiony i... dobrze. Jeżeli masz jakieś kłopoty - zrozumiałem, że auto jest przymulone i mocno dymi na czarno - to raczej szukaj nieszczelnego dolotu. Zaślepiony EGR nic tu nie robi.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-05-2016 o 17:56 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::beginner
![]() Imię: robert
Model: galaxy mk2 , mondeo mk3
Silnik: 1.9 tdi , 2.0 tdci
Rocznik: 2001 , 2002
|
to gdzie wg. ciebie szukas problemu ?
Bump: czyli wszystkie rury które idą od egr do ic ? |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Dobrą wskazówką są ślady oleju na rurach - w dolocie zawsze jest trochę oleju (z odmy, ze sprężarki), jeżeli jest nieszczelność, pojawia się zawsze w tym miejscu zaolejenie... Ale - przyczyny mogą być inne, chociażby ekstremalnie wypracowane końcówki wtryskiwaczy (lejące - nie mylić z przelewaniem wtryskiwaczy).
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-05-2016 o 18:04 |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
jutro przygladne sie wszystkim rurom i dam znac co i jak.
tak szczerze to jak przygazowuje to nie szłysze zeby gdzies powietrze uciekało |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Najlepiej - tak jak sztuka nakazuje - to podłączyć IDS-a i z kumatym diagnostą, który ma laptopa na kolanach, jedziesz na jazdę próbną. Diagnosta w trybie rzeczywistym sprawdza parametry ciśnień i dawki. Ale to trzeba trafić na takiego kumatego, myślącego i chętnego diagnostę - prawie niemożliwe...
|
|
|
|
#26 |
|
|
zaraz bede sprawdzał przewody czy nie ma gdzieś otworu . dziś też wracając z pracy usłyszałem pogwizdywanie w zakresie obrotów 1000-1700 ale po paru minytach gwizd ustał . naturanie na słuch było by łatwiej zlokalisowc ewentuaną dziure Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: witam. niestety poległem na szykaniu nieszczelnosci w układzie dolotowymGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zrobiłem takrze próbe to znaczy sciagnełem kolanko przy kolektorze aby sprawdzic czt turnina dobrze podaje powietrze i musze stwierdzic iz powietrze które dmuchało nie zprawiło jakiegos mega wrazenie to znaczy wg. mnie nie dmucha jakos bardzo mocno. i teraz moje pytanie czy ta czesc wygladajaca na jakis filtr ma cos do mocy wydmuchiwanego powietrza z turbiny czyli jak jest zapchane to nie idzie wystarczajaco duzo powietzra do kolektora http://i.imged.pl/ford-mondeo-mk3-2-...ika-704067.jpg co do dziwnego gwizdu słychac go tak jakby w turbinie Ostatnio edytowane przez donsiara ; 23-05-2016 o 19:03 |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Może być uszkodzona turbina (skoro słychać gwizd), mimo, ze układ ruchomych łopatek (VGT) działa prawidłowo. Kiedy turbosprężarka pompuje za słabo lub jest nieszczelność, silnik mocno dymi na czarno.
Cytat:
|
|
|
|
#28 |
|
|
dzis sprawdze jeszcze czy jest jakis luz na turbinie i odepne gruche zeby sprawdzic czy łopatki chodza lekko
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
|
|
|
|
#30 |
|
|
bo tak jest ale co szkodzi sprawdzic to chwila. pozatym wszedzie czytam ze jak turbina chodzi to weze twardnieja a ja jakos nie zauwazyłem zeby twardniały Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
próbuje szukac kogos z kompem zeby błedy zsczytał . moze to by cos wyjasniło |
|
|
|