Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-07-2016, 14:58   #3641
dobo
ford::beginner

Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 1.5 EB AT
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy kolega nie pisał czasem o 150 koni w dieslu?
Cytat:
Napisał galux20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
silnik 150 ps [chłopaki w aso przyobiecali że przed odbiorem wgrają 180 ps]
...
ps
jeśliby porównywać benzynę 1,5 do do vaga tsi to fordowski 1,5 ma osiągi raczej 1,8 tsi
w benzynie to plus na rzecz forda w cenie
Przyjąłem z rozpędu benzynę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Napisał zresztą trochę niejednoznacznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dobo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2016, 15:26   #3642
stefanb
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał Piotrb79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Potrzebuję pomocy Drogich Forumowiczów.

od 3 tygodni mam nowe Mondeo i... problem.
W pierwszym tygodniu używania samochodu ujawniła się wada - drgania/wibracje kierownicy. Wyczuwalne już przy 40km/h, przy wyższych prędkościach irytujące.
Bardzo ciekawe, bo na motor-talk.de znalazłem niedawno b. podobny problem, ale dotyczący C-Max'a: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Użytkownik pisze o wibracjach przy prędkościach obrotowych pomiędzy 1700 a 2200/min, w zależności od włączonego biegu, oraz na postoju, przy obrotach ok. 2100/min. Wątek został założony 4 lata temu i wygląda na to, że problem w zasadzie nie został wyeliminowany (ten konkretny gość ostatni wpis zamieścił w 2014r). Serwis wmawiał użytkownikowi, że inne Focusy i C-Max'y też tak mają (czyli standard). Niektórzy sugerują dwumasowe koło zamachowe (wygląda na to, że EB je posiada).
Jak dla mnie, skoro wibracje są odczuwalne na postoju, to odpadają koła, opony, tarcze hamulcowe, półosie i wszystko to, co kręci się wyłącznie gdy samochód jedzie. Pozostają podzespoły, które kręcą się, gdy samochód stoi - silnik i skrzynia biegów. Nie wiem czy to możliwe, że jakiś element nie jest idealnie "prosty", wyważony, czy cokolwiek, ale innego racjonalnego wytłumaczenia nie widzę...
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2016, 15:43   #3643
goodi

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może to kwestia opon - Ty masz 18", ja 17".
Nawet 19" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakiś wpływ na komfort jazdy ma na pewno.

A tak przy okazji (może ktoś już o tym wspomniał, ale nie wpadło mi to nigdzie po drodze w oko) liczyłem na to, że siła elektrycznego wspomagania kierownicy będzie się jakoś zmieniała w zależności od prędkości pojazdu. Na parkingu czasem przydałoby się trochę większe, ale wtedy muszę zmienić tryb pracy zawieszenia. Najmocniejsze wspomaganie jest w trybie Comfort, najsłabsze w trybie Sport. Nie zauważyłem dodatkowej zmiany parametrów w czasie jazdy, w zależności od prędkości pojazdu. Ciekawe, jak to wygląda u kolegów, którzy nie posiadają zawieszenia adaptacyjnego.
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2016, 15:58   #3644
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Tu się zgodzę - też mi się wydaje, że czasem za słabo wspomaga. Inna sprawa, że wolałem hydrauliczne wspomaganie niż elektryczne: jakoś bardziej czułem drogę.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2016, 16:08   #3645
boncio

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał Piotrb79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
drgania/wibracje kierownicy
A czy miała miejsce sytuacja mocnego zdławienia silnika podczas postoju, tak że zgasł? Chodzi mi o szybkie puszczenie sprzęgła na wrzuconym biegu mając wciśnięte hamulce.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2016, 16:10   #3646
goodi

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM

Cytat:
Tu się zgodzę - też mi się wydaje, że czasem za słabo wspomaga
Na komfortowym jest OK, wymaga to jednak, przynajmniej u mnie, latania po ustawieniach. Ale siła wspomagania w trybie Comfort to jednocześnie drugi powód, żeby takiego ustawienia nie wykorzystywać do szybkiej jazdy. Włącza mi się wtedy totalny brak wyczucia auta.

Przekaz Tapatalkiczny
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2016, 18:54   #3647
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Tu się zgodzę - też mi się wydaje, że czasem za słabo wspomaga. Inna sprawa, że wolałem hydrauliczne wspomaganie niż elektryczne: jakoś bardziej czułem drogę.
Naprawdę uważasz, że za słabo wspomaga a jednocześnie wolałeś hydrauliczne? Trochę mi się to kupy nie trzyma bo to elektryczne w czasie jazdy jak i na postoju wspomaga znacznie bardziej niż hydrauliczne w MK4. Hydrauliczne też uważam za lepsze ale ze względu na czucie drogi a nie na lekkość kręcenia.
Poza tym to nie Fiesta czy Fiat 500 dla kobiet więc czym tu się martwić?
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2016, 19:24   #3648
cattani75

To były dwie różne sprawy - czucie auta to raz, a wspomaganie przy parkowaniu to dwa. Waga tych spraw to dla mnie 95 do 5, stąd wyszło, że wolę hydrauliczne. :-)
Stary 20-07-2016, 19:26   #3649
cattani75

Poza tym nie jestem pewien czy na pewno wspomaga lepiej niż w mk4. Nie pamiętam tamtych odczuć. :-)
Stary 20-07-2016, 20:09   #3650
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
To były dwie różne sprawy - czucie auta to raz, a wspomaganie przy parkowaniu to dwa. Waga tych spraw to dla mnie 95 do 5, stąd wyszło, że wolę hydrauliczne. :-)
Ja też wróciłbym do hydraulicznego ale to nie znaczy, że jakoś specjalnie narzekam na to w MK5. Taka jest niestety specyfika elektrycznego, że mniej się czuje co się dzieje z kołami.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania