Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-08-2016, 12:50   #2041
siebek
ford::advanced

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A niech ludzie wiedzą , że kupując auto za 80 , 100 , 120 , 150 tys mogą spodziewać się ubytku płynu chłodniczego , oleju , problemów z elektroniką.
Śmiech na sali , że kupując nowego forda , niekoniecznie mondeo , trzeba dolewać olej i co tydzień sprawdzać płyny eksploatacyjne . Nie tędy droga. Co z tego , że palą mniej , są nowocześniejsze itd?

Gdyby ludzie mieli takie problemy np z a6 to myślicie , że by kupowali auta po 200-300 tys zł? Nie po to się tyle wydaje...
Oczywiście , mondeo to klasa niżej od a6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ubytki oleju w Mk5? Pierwsze słyszę... Problemy z elektroniką ma jeden użytkownik.
Problem z ubytkiem płynu chłodniczego dotyczy większej ilości użytkowników i tu leży rzeczywisty problem, który trzeba nagłaśniać póki ASO nie znajdzie rozwiązania.
Wiadomo, że Mondeo nie jest idealnym samochodem, bo takich nie ma ale trzeba rozróżnić rzeczywiste problemy modelu (jak ubytki płynu chłodniczego), a pojedyncze przypadki dotyczące pojedynczego egzemplarza.
Według mnie wada wieku dziecięcego danego modelu to coś co dotyczy większej ilości egzemplarzy a nie jednego...

Stary 21-08-2016, 12:56   #2042
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ubytki oleju w Mk5? Pierwsze słyszę...
PRzecież napisałem o nowym fordzie ( niekoniecznie mondeo ) .Nie doczytałeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ja po prostu czytam te posty w różnych tematach i komentuje. To wszystko.

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a pojedyncze przypadki dotyczące pojedynczego egzemplarza.
Na forum jest tak mały odsetek ludzi jeżdżących nowymi autami w porównaniu do rzeczywistej liczby na drogach , że tych problemów jest na pewno tysiące więcej.

Oczywiście tutaj nie ośmieszam forda. Jak powiedziałem , następnym bedzie mk5 albo smax Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2016, 13:21   #2043
piotrfocustdci

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Szukałem i znalazłem tekst użytkownika nowego Q7. Mondeo to przy tym bajka.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
piotrfocustdci jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2016, 19:42   #2044
grzesiektok1
ford::beginner

Imię: Grzesiek
Model: wcześniej Mondeo MK4, obecnie Civic IX Type R
Silnik: 1,6
Rocznik: 2007

Szanowni,
jako potencjalny nabywca MK5 pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze do tej ciekawej dyskusji. Cóż... czytając to, co piszecie faktycznie można odnieść wrażenie, że mondeo psuje się od samego patrzenia. Trzeszczące wnętrze, źle spasowane blachy, wariująca elektronika, płyn chłodzący, kamienie i tarcze itd... I nie jest prawdą, to co pisze Siebek że problemy z elektroniką ma jeden użytkownik, bo jest cała masa postów o tym, że coś się zawiesiło, że coś nie wystartowało, że nie działa poprawnie - albo w ogóle nie działa. Że rano choinka na zegarach itd itp.
Ale to wszystko faktycznie małe miki w porównaniu do VAG. Sam ostatnio byłem świadkiem jak na orlenie przyjemna blondyneczka wlewała z baniaczka całkiem sporo oleju do swojego przyjemnego Q7. No i to już jest afera, bo kupując auto za ...set tysięcy chciałoby się jednak przestrzeń bagażową wykorzystać na coś innego niż beczka oleju. Więc teoretycznie z MK5 tragedii nie ma, jest wręcz całkiem nieźle. Moim zdaniem problem leży gdzie indziej: jak ktoś tu napisał: głównym problemem forda jest serwis forda.
Czytam to forum, to co opisujecie i włos się jeży. ASO nie potrafiące poprawić blach bez niszczenia innych blach, nie potrafiące podnieść auta na podnośniku, nie potrafiące poradzić sobie z softem czy przy okazji jakiejś naprawy psujące coś innego? Toż to kryminał! Nie piszę już o płynie chłodzącym, bo to jest dla mnie po prostu niezrozumiałe w przypadku auta produkowanego od 4 lat...
I to jest właśnie to, co mnie od dłuższego czasu powstrzymuje od kupna mondka. Choć bardzo je lubię (mam teraz zupełnie bezproblemowe MK4). Niestety biorę auto w leasing i konieczność kilkuletniego obcowania z ASO forda skutecznie opóźnia moją decyzję:/
A czy forumowy odsetek awarii jest istotny statystycznie? Kilkadziesiąt osób zgłaszających przeróżne, mniej lub bardziej poważne usterki, to może tylko kilka procent, granica błędu statystycznego, z kilku tysięcy sprzedanych w Polsce egzemplarzy, ale faktycznie: ile osób nic nie pisze, nie mówi, siedzi cicho i odwiedza ASO po raz kolejny?
Ostatnio gdzieś widziałem jakąś ankietę jakości ASO. Ford miał ok 80% klientów niezadowolonych z wykonanej naprawy...
A z tego co piszecie wynika, że miesiąc czy dwa bez wizyty w ASO na poprawkach, wgrywaniach po raz setny jakiegoś softu itd - to miesiąc straconyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sorry jeśli zbyt długo przynudziłem - niestety dla kogoś, kto od kilku ładnych lat odwiedzał ASO raz w roku to, co tu jest opisywane to jakaś totalna amba.
grzesiektok1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2016, 19:57   #2045
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Nie. Myślę, że większość z nas widzi ASO jednak raz do roku. :-)
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2016, 20:06   #2046
stefanb

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2015

Hej Grzesiek - ja czytając to forum mam właśnie inne odczucie - ok, parę osób opisywało problemy z elektroniką, być może były jakieś problemy montażowe (chociaż wydaje mi się, że już dość dawno nie było nowych postów tego typu), mamy kolegę, któremu padł silnik 1.5 Ecoboost. Ale odnoszę wrażenie, że ogólna opinia użytkowników nt. tego samochodu jest naprawdę pozytywna. Śledzę też dwa niemieckie fora Mondeo (na motor-talk.de i mondeo-mk5.de) i one naprawdę nie są zalewane informacjami o problemach z tym samochodem - wręcz przeciwnie. Wiadomo - akcja z klimą - to temat znany. Akcja serwisowa z LED'ami - to jestem w stanie przeżyć. Ale naprawdę trudno jest znaleźć przypadek, że Mondeo komuś stanęło w trasie, że stoi ciągle w serwisie, że ma jakieś uciążliwe "fuck up'y", których ASO miesiącami nie potrafi usunąć, itp. Na niemieckim forum VW Tourana, którym się też interesowałem były przypadki przeciekającego nadwozia, wymiany skrzyń biegów w praktycznie nowym samochodzie, awarie systemu multimedialnego, krzywo spasowane blachy, standardowo u VAG'a problemy z DSG, itp. Na tle tego Ford wydaje się statystycznie naprawdę "bezpiecznym" wyborem - takie jest moje odczucie (mam nadzieję, że nie trafi mi się egzemplarz, który będę przeklinał do końca życia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2016, 20:09   #2047
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Wyjątkiem jest @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , któremu w nowym aucie padła skrzynia. Ale i tak jest zadowolony.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2016, 20:37   #2048
Malenstwo8

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009

Właśnie wróciłem. Kolejny 1000 km za mną. Dzisiaj ponad 500 km w ciężkiej ulewie. Auto szło bezproblemowo. Prawie 11 tyś za mną i ciągle banan na gębie. Nawet się nie zmęczyłem. U mnie wszystko ok, jedyne co to raz na 3-4 tys km dolewam 100 ml płynu chłodniczego. Olej w normie. Klima działa, nic nie trzeszczy. Z każdym przejechanym kilometrem utwierdzam się w słuszności swojego wyboru. Przede mną w tym tygodniu kolejny tysiąc. Za dwa tygodnie Berlin, za trzy Praga i Wiedeń. Dam znać.
Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2016, 21:09   #2049
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest zadowolony, bo naprawa była przeprowadzona przez ASO w Austrii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-08-2016, 21:22   #2050
grzesiektok1
ford::beginner

Imię: Grzesiek
Model: wcześniej Mondeo MK4, obecnie Civic IX Type R
Silnik: 1,6
Rocznik: 2007

Widzę, że tu podobnie jak na innych forach nie można napisać, że autko jest BE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)) Cóż...
Ja NIE twierdzę, że mondeo jest kiepskie. Jest naprawdę fajne i jak napisałem - przy innych autach np VAG jego problemy nie są problemami (może z wyjątkiem nieszczęsnego płynu). I zgadzam się, że na tle innych aut mondeo jest małoawaryjne. I dlatego też nie skreślam go. Ale jednak od czasu do czasu coś siądzie a najwyraźniej stopień złożoności tej konstrukcji przekracza możliwości ASO. Problemem jest serwis, który jest do bani. Korchez jest zadowolony, mimo, że mu w nowym aucie padła skrzynia? Świetnie. Mnie by raczej krew zalała, że ASO będzie grzebać tam, gdzie lepiej, żeby nie grzebało.
Przeczytałem te 200 stron "chorób wieku dziecięcego" i ponad 300 stron "wrażeń ogólnych". I podtrzymuję swoje stanowisko, że wiele osób mimo posiadania nowych, najwyżej dwuletnich aut dobrze zna drogę do serwisu.
grzesiektok1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania