Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-09-2016, 20:23   #21
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Odp: Czy jazda ze zwiększonymi luzami zaworowymi jest bezpieczna dla silnika??

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a jakie masz luzy. głowica była już robiona?
Czy głowica była kiedyś robiona to nie wiem - kupiłem go jako 9 latka - ja nie robiłem... A co do luzów to nie wiem jakie są dokładnie - jak odebrałem auto po dwóch dniach z warsztatu to powiedzieli, że luzy pomierzyli i są prawidłowe wiec nie pytałem o szczegóły...

Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2016, 23:36   #22
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
Domyślnie Odp: Czy jazda ze zwiększonymi luzami zaworowymi jest bezpieczna dla silnika??

więc jak są prawidłowe, to nie powinny klepać zawory. Jak klepią to nie sa prawidłowe. No albo to klepanie to nie zawory.

Kompresji sie nie czepiaj.
Stary 21-09-2016, 19:28   #23
Aleksander1404

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
więc jak są prawidłowe, to nie powinny klepać zawory. Jak klepią to nie sa prawidłowe. No albo to klepanie to nie zawory.

Kompresji sie nie czepiaj.
No jedni pomierzyli i twierdzą, że luzy są prawidłowe, w innym warsztacie "na słuch" powiedzieli, że to zawory stukają, więc raczej chyba trzeba wierzyć tym co "mierzyli", a nie tym co "słuchali"...

Ktoś tu się czepia kompresji??Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zmierzyłem ciśnienie sprężania w cylindrach i pytałem czy przy takich wynikach ciśnienia możliwe jest to, że zawory się nie domykają i czy ewentualnie ciśnienie powyżej zakresu dla tego silnika (1,5 - 1,7 MPa) jest powodem do niepokoju... Czy przy niedomykających się zaworach możliwe byłoby uzyskanie takich wyników ciśnienia sprężania??

Aha jest jeszcze jedna rzecz, o której nie wspomniałem - najwyższe ciśnienie jest w cylindrze nr 1 (od rozrządu) - nie są to co prawda jak widać po wynikach jakieś znaczące różnice, ale zawsze - i właśnie w cylindrze nr 1 świeca jest idealnie czysta (biały izolator), natomiast w pozostałych trzech cylindrach izolatory świec nie są białe, nie są też lekko brązowe (co też byłoby normalne) lecz są... grafitowe. Spalanie jest prawidłowe bo nie ma na świecach nalotu sadzy czy tym podobnych rzeczy. Może taki objaw na coś wskazuje - ktoś coś w tym temacie??
Stary 21-09-2016, 20:18   #24
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

stuki-to za duży luz
więc co tu ma ciśnienie w cylindrach??
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2016, 22:07   #25
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

Cytat:
Napisał Aleksander1404 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pytałem czy przy takich wynikach ciśnienia możliwe jest to, że zawory się nie domykają
niemożliwe
Cytat:
Napisał Aleksander1404 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i właśnie w cylindrze nr 1 świeca jest idealnie czysta (biały izolator)
a płynu nie ubywa?
Stary 23-09-2016, 20:07   #26
Aleksander1404

Cytat:
Napisał MIREKTERAZPOLSKA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
stuki-to za duży luz
więc co tu ma ciśnienie w cylindrach??
To w końcu stuki powodowane są przez za duży czy za mały luz?? Bo mi też się wydawało, że gdy pojawiają się stuki to znaczy, że luz jest za duży, ale w warsztacie gdzie na "słuch" stwierdzili, że to na pewno zawory słychać, powiedzieli też, że w tych silnikach z czasem luzy się...zmniejszają (trzonki się wybijają czy jakoś tak) i to powoduje właśnie stuki, a gdyby luzy były zbyt duże to powodowałoby to tyle, że cylindry nie byłyby dostatecznie napełniane (wiadomo zbyt krótkie i niepełne otwarcie zaworu) i objawem byłby "tylko" spadek mocy...

Dlatego właśnie sprawdzałem ciśnienie sprężania - a skoro jest właściwe to zawory na pewno się domykają. Z drugiej strony gdyby luz był za duży to zawór by się nie otwierał do końca wiec i dynamika silnika byłaby gorsza, a tego nie zauważyłem...

Bump:
Cytat:
niemożliwe

a płynu nie ubywa?
Płynu jest w sam raz - nic nie ubywa...

Oleju za to trochę ubywa - ale w granicach rozsądku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z resztą z tym olejem to też ciekawa sprawa - nie wiem czy właściwie ilość zużywana przez silnik zależy od stanu silnika czy od producenta oleju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak go kupiłem zalałem Castrol Magnatec 5W30 - przy zalewaniu ilość MAX na bagnecie - przy wymianie ilość trochę poniżej połowy skali, ale nie dolałem ani grama przez rok. Później zmieniłem na Valvoline SynPower FE 5W30 i w ciągu roku dolałem 1 L (a przejechałem niecałe 10 000 km) i przy wymianie poziom już był prawie na MIN. Teraz mam Valvoline MaxLife FE 5W30 - wymiana była w lipcu - i na razie poziom bez zmian...

Jedna rzecz mnie martwiła - przy okazji wymiany oleju zauważyłem, że silnik "poci" się przy uszczelce pod głowicą (na dwóch dłuższych bokach silnika) i wyglądało mi to bardziej na płyn chłodniczy niż olej, ale jak pisałem płynu mi nie ubywa... Nie ma też objawów uszkodzenia uszczelki pod głowicą czyli śladów obecności oleju w płynie chłodniczym i na odwrót...

Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 23-09-2016 o 20:34
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania