Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-10-2016, 20:57   #51
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
Domyślnie Odp: EcoBoost - turbina a automatyczne wyłączanie silnika

W początkowej fazie, gdy akumulator jest nieco słabszy to S&S wyłączy silnik ale powinien pojawić się komunikat o konieczności ręcznego włączenia przyciskiem (czy jakoś tak).
W moim przypadku (całe szczęście jeszcze na gwarancji) ASO wymieniło akumulator.

p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2016, 21:00   #52
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Fitch82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czesto wam sie załacza ten sytem? bo posiadam Focusa z tym sytemem od kwietnia i na poczatku owszem zdarzało sie silnik gasł na postojua a teraz ten system u mnie chyba przestal dzialac bo nie pamietam kiedy mi sie wlaczył ostatnio.
Witaj w klubie. Sam przerabiałem ten sam temat. Kupiłem Focusa, na początku byłem przekonany że ma on system SS (bo ma), potem myślałem że nie mam, bo nigdy się nie włączył, potem podziałał jeden dzień i od tamtej pory znowu nic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak od prawie roku jeżdżę bez. Myślałem żeby naprawiać, teraz jakoś mi to wisi.
Gdzieś na forum długo rozpisywałem się cóż może być przyczyną niedziałającego SS (akumulator, czujnik na pedale sprzęgła itp itd). Nigdy w końcu nie doszedłem dlaczego nie działa i jakoś przestało mnie to denerwować.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2016, 21:11   #53
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010

I o to przecież chodziło, żeby zrobić coś co da zajecie serwisom a użytkownikom najpeirw wcisnąc jakie to wspaniale, oszczędne i ekologiczne, by potem kompletnie nie zwracali na to uwagi. W krajach wysoko rozwinietych problem faktycznie nie istnieje. jak sie naprawa robi za droga, auto sie sprzedaje na export i wymienia na nowe. W kraju jak PL....ok, jest sporo ludzi, którzy tez właściwie nie musza sie martwić czy i kiedy sie coś zepsuje i jak drogie bedzie w naprawie. jednak znakomita większosć kupuje jeśli nie nowe to używane, sprowadzone samochody z tymi systemami i to często na kredyt z ratą taką, że cokolwiek wyskoczy do naprawy to budżet domowy ledwo dźwiga. I coż...Świetlana przyszlość rysuje się przed właścicielami autoszrotów...

Bump:
Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie przesadzaj. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niczego nie wymagam. Bądź tylko konsekwentny.
Co do mojej wiedzy to sam jestem ciekaw, bo już raz akumulator z powodu komunikatów o problemach z S&S musiałem wymieniać. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Liczyłem, że dowiem się od ciebie czegoś więcej skoro chwaliłeś się obecnością na prezentacjach. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdybyś umiał czytac i rozumieć co czytałeś to wydedukował byś, że prezentacja nie polega na opisie każdego elementu i różnic. To opis zasady działania. Coś jak...hmm..co by tu, żebyś zrozumiał... Jak prezentuja ci nowy lek to mówią co leczy i jak dizała po zazyciu a nie mówia jak działają poszczególne składniki i jakie mają funkcje w sprasowanej kapsułce. Kapujesz?
Potem na pytanie - czy akumulator jest taki sam jak w moim aucie? Pada odpowiedź - Nie, jest inny, dostosowany do pracy z systemem S&S. Tyle. Różnic poszukaj sobie sam.
Oczywiście poszczególne elementy nawet w przekroju byly obecne na każdej prezentacji...
Co do systemów w Fordach...nie jestem do końca pewien ale chyba w całosci korzysta z układów opracowanych przez Bosch. BMW natomiast w duzej mierze opiera sie na własnym autorskim systemie i kilku podzespołach od Bosch. To moze być przyczyna ew. awaryjności, bo jak dotąd nie słyszałem, by w BMW ktoś mial jakieś szczególne problemyz SS.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2016, 16:52   #54
p.saw

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Cytat:
Napisał Thombike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Różnic poszukaj sobie sam.
A ten znowu swoje... Kończę z tobą dyskusję chłopie, bo jednak nic nie zrozumiałeś.
Bez odbioru. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2016, 20:44   #55
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Thombike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BMW natomiast w duzej mierze opiera sie na własnym autorskim systemie i kilku podzespołach od Bosch. To moze być przyczyna ew. awaryjności, bo jak dotąd nie słyszałem, by w BMW ktoś mial jakieś szczególne problemyz SS.
W mojej poprzedniej firmie mieliśmy 3x BMW 5 z m-pakietem z 2011 roku (chyba F11 z tego co rozumuję). We wszystkich serwis wymienił akumulator i rozrusznika po 3-ech latach w 2014 roku. Tak. Każdy z nich miał system SS
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2016, 06:48   #56
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W mojej poprzedniej firmie mieliśmy 3x BMW 5 z m-pakietem z 2011 roku (chyba F11 z tego co rozumuję). We wszystkich serwis wymienił akumulator i rozrusznika po 3-ech latach w 2014 roku. Tak. Każdy z nich miał system SS

widzisz jak producenci potrafią o siebie dbać ? niebawem zrobią silniki na 20 000 km a wy to będziecie łykać jak pelikany, za przeproszeniem
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2016, 07:15   #57
Vortac
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Ford Grand C-Max Titanium
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM
Rocznik: 2013

Boncio skąd masz taką informację? Właśnie zacząłem 4 rok użytkowania Grand Cmax-a z S/S. Akumulator EFB w świetnej kondycji - od nowości w samochodzie (samochód kupiony w salonie). Nie korzystam z systemu S/S. Typowy czas użytkowania zwykłego akumulatora to 5 lat więc bliżej mi do końca niż dalej. Puki co nie narzekam.
Vortac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2016, 07:42   #58
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Vortac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Boncio skąd masz taką informację? Właśnie zacząłem 4 rok użytkowania Grand Cmax-a z S/S. Akumulator EFB w świetnej kondycji - od nowości w samochodzie (samochód kupiony w salonie). Nie korzystam z systemu S/S. Typowy czas użytkowania zwykłego akumulatora to 5 lat więc bliżej mi do końca niż dalej. Puki co nie narzekam.
Sam sobie odpowiedziałeś - zdanie klucz - "Nie korzystam z systemu S/S." Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2016, 10:24   #59
c-matix

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Cytat:
Napisał Vortac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie korzystam z systemu S/S. Typowy czas użytkowania zwykłego akumulatora to 5 lat więc bliżej mi do końca niż dalej. Puki co nie narzekam.
I tym samym dokładasz swojemu akumulatorowi jakies 3 nawet do 5 lat żywota.
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2016, 13:11   #60
razes
ford::advanced

Imię: Robert
Model: Kuga Mk2
Silnik: 1.5 EB 150 -> 190 KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I tym samym dokładasz swojemu akumulatorowi jakies 3 nawet do 5 lat żywota.
Ja też nie używam ASS a od nowości (11.2011) mam już 3 oryginalny aku !!!
Pierwszy: 1,5 roku, gwarancja; drugi: 2,5 roku - niestety na własny koszt; teraz na trzecim na razie 1 rok i wszystko OK - ZOBACZYMY CO DALEJ....
razes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania