Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-11-2016, 09:59   #901
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: zakup rejestratora jazdy

Cytat:
Napisał piter2010 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
WRZOCH- A kto mówi że kamera będzie nagrywała 24h na dobę.
A co będziesz ją włączał sam? 90% gwarancji Ci daję, że akurat wtedy jak będzie potrzeba to zapomnisz (Prawa Murphy'ego) albo z czasem Ci się po prostu znudzi (życie).

Cytat:
Napisał piter2010 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli chodzi o tryb nocny,to kamera po niewykryciu obiektu jest uśpiona,dopiero gdy obiekt zbliża się do samochodu kamera automatycznie zostaje aktywowana.
Toś wymyślił dopiero. Wszystkie tryby parkingowe w standardowych kamerach działają w oparciu o analizę właśnie nagrywanego obrazu. Kamera MUSI nagrywać, aby być w stanie wykryć ruch. To nie działa tylko na samochody. Każda "większa" zmiana planu w krótkim czasie zostanie wykryta.

Rzeczy o których mówisz, to może w Astonie DB9, gdzie kamera DVR może być częścią wyposażenia samochodu i może sobie auto po CANie albo jakiejś innej szynie gadać z radarami, czujnikami PDC i wszystkim innym i na tej podstawie wykrywać ruch i reagować na niego.

Cytat:
Nie pisałem nic o montażu kamer z każdej strony,więc daruj sobie zbędne komentarze tego typu.
Nie pisałem, że pisałeś. Uświadamiam tylko, że kamera z przodu zapewni Ci pokrycie tylko przed samochodem, a nagranie "przyda się" tylko wtedy jak ktoś kto właśnie przeorganizował Ci strukturę lakieru i dodał nowe przetłoczenia na karoserii bezpardonowo wyjedzie przed Twoje auto i pozwoli się nagrać. DVR obejmuje może 15% powierzchni auta, która może ulec uszkodzeniu.

Cytat:
Piszesz im dłużej to działa tym większa szansa że się zepsuje-kompletnie Twojego toku myślenia nie rozumiem
To, że nie rozumiesz, to już Twój problem. Nic na to nie poradzę.

Chciałem Ci tylko uświadomić, że karta SD nie jest wieczna. W przeciwieństwie do dysków twardych, które o ile nie doznały silnego wstrząsu umierają powoli. Awaria karty SD/dysku SSD jest zazwyczaj szybka i niespodziewana, mocno eksploatowana umrze szybko.

Cytat:
W MK4 jak dobrze zostałem poinformowany, to po 15 minutach zostaje odcięte zasilanie w zapalniczce. Podpięcie pod lampkę w podsufitce oraz pod bodajże rozwiązuje ten problem.
No to źle Cię ktoś poinformował.

Cytat:
biadolenie o d...ie marynie... bez obrazy.
Jak już chcesz używać związków frazeologicznych, to chociaż rób to poprawnie. "o dupie Maryny", ewentualnie "o dupie Maryni" odnosi się do "błahych rozmów w męskim gronie" i mało ma wspólnego z biadoleniem (narzekaniem).

Reasumując - to Ty śnisz na jawie, ja tylko sprowadzam Twoje pomysły na ziemię.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2016, 14:36   #902
piter2010
ford::average

Imię: Piotr
Model: Ford mondeo mk4 2007
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Rocznik: 2007
Smile Odp: zakup rejestratora jazdy

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co będziesz ją włączał sam? 90% gwarancji Ci daję, że akurat wtedy jak będzie potrzeba to zapomnisz (Prawa Murphy'ego) albo z czasem Ci się po prostu znudzi (życie).

To już moja sprawa,nie zawracaj sobie tym głowy.

Toś wymyślił dopiero. Wszystkie tryby parkingowe w standardowych kamerach działają w oparciu o analizę właśnie nagrywanego obrazu. Kamera MUSI nagrywać, aby być w stanie wykryć ruch. To nie działa tylko na samochody. Każda "większa" zmiana planu w krótkim czasie zostanie wykryta.

Tak się składa że ten wideo rejestrator, posiada tak zwany tryb nagrywania w petli i co się z tym dalej wiąże,możesz się domyślić.

Rzeczy o których mówisz, to może w Astonie DB9, gdzie kamera DVR może być częścią wyposażenia samochodu i może sobie auto po CANie albo jakiejś innej szynie gadać z radarami, czujnikami PDC i wszystkim innym i na tej podstawie wykrywać ruch i reagować na niego.

Nie wiem nie znam się na systemach w DB9

Nie pisałem, że pisałeś. Uświadamiam tylko, że kamera z przodu zapewni Ci pokrycie tylko przed samochodem, a nagranie "przyda się" tylko wtedy jak ktoś kto właśnie przeorganizował Ci strukturę lakieru i dodał nowe przetłoczenia na karoserii bezpardonowo wyjedzie przed Twoje auto i pozwoli się nagrać. DVR obejmuje może 15% powierzchni auta, która może ulec uszkodzeniu.

O taki obraz mi chodziło, dokładnie kąt 140 stopni, nic więcej nie potrzebuję, z uwagi na to że parkuje zawsze tyłem.

To, że nie rozumiesz, to już Twój problem. Nic na to nie poradzę.
A mógłbyś gdybyś nie pisał elaboratów i pisał konkretnie na temat.

Chciałem Ci tylko uświadomić, że karta SD nie jest wieczna. W przeciwieństwie do dysków twardych, które o ile nie doznały silnego wstrząsu umierają powoli. Awaria karty SD/dysku SSD jest zazwyczaj szybka i niespodziewana, mocno eksploatowana umrze szybko.

Gdzieś to już czytałem

No to źle Cię ktoś poinformował.

Jak już chcesz używać związków frazeologicznych, to chociaż rób to poprawnie. "o dupie Maryny", ewentualnie "o dupie Maryni" odnosi się do "błahych rozmów w męskim gronie" i mało ma wspólnego z biadoleniem (narzekaniem).

Reasumując - to Ty śnisz na jawie, ja tylko sprowadzam Twoje pomysły na ziemię.
Gdybys nie był Alfą i omegą, to byś pisał konkretnie i na temat, a nie rozciągał temat jak guma od majtek. Odpowiadaj rzeczowo i na temat a nie wymądrzaj się,bo nikt Cie o to nie prosił. Przeczytaj sobie regulamin jeszcze raz ze zrozumieniem...... Wstawaj zawsze prawa nogą, a zrozumiesz że dzień może Ci upłynąć znacznie lepiej.Pozdrawiam
piter2010 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2016, 14:46   #903
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Ja odpowiem rzeczowo. Niestety dla Ciebie, @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ma racje.
Moze jego wypowiedz niepotrzebnie posiada elementy sarkazmu jednak prawda jest ze sie mylisz w kilku aspektach (np. zasada rejestracji ruchu).
Ogolnie twoj przypadek nie ma latwego rozwiazania.
BTW zglosiles na policje winnego?
Stary 24-11-2016, 14:50   #904
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Panowie a czy taki adapter rozwiąże sprawę...?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
65zl za identyczny przedmiot warty z dostawą 8zl.
Przy samorobce cena spada do 5zl.

To co podałeś to zwykla ładowarka samochodowa tylko w innym opakowaniu.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2016, 16:36   #905
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'

Cytat:
Panowie a czy taki adapter rozwiąże sprawę...?
Zależy gdzie go podepniesz (pomijając fakt, że można kupić taniej czy też zrobić samemu). Cały czas problemem (jeśli dobrze rozumiem) jest źródło zasilania. Lampka (jeśli mk4 nie zmieniło niczego w stosunku mk3 - choć już tu pisano podobnie) traci zasilanie po 30min od zaryglowania zamka. Najbliżej masz zatem skrzynkę bezpieczników. Tam zasilanie do radia powinno wystarczyć (jak pisałem wcześniej kamerka mało pobiera). Wówczas kamera z trybem parkingowym (ale tylko automatycznym bo ręczne przestawianie to gwarancja zapomnienia dokładnie w czasie gdy jest on niezbędny) rejestrująca tylko ruchomy obraz będzie zapewniała działanie jakiego oczekujesz (albo mi się wydaje, że możesz oczekiwać). Wszelkie rozwiązania na siłę raczej nie będą dobrym rozwiązaniem.

[edit] a co do samego trybu parkingowego - bardzo różnie producenci to wykonują. Są jednak dwa główne rodzaje: kamera ma aktywną matrycę i tylko weryfikuje czy pomiędzy kolejnymi klatkami są zmiany a gdy takowe nastąpią to zaczyna zapis obrazu przez x czasu na karcie; oraz kamera w trybie ciągłym rejestruje obraz w małej pętli a gdy wykryje ruch to obraz zapisany na karcie zawiera również chwilę przed wywołaniem zapisu. Drugie rozwiązanie jest o tyle lepsze (pomijając większy pobór prądu i maltretowanie karty), że czasami drobny ruch (po delikatnym uderzeniu w auto) nie zostaje wykryty a dopiero pojawiające się auto wymusza zapis - w takich sytuacjach na nagraniu dopiero widać jak np auto już rusza z przed maski a nie ma chwili samego kuku, albo widać tylko pieszecho odchodzącego a nie ma rejestracji hałasu gdy gwoździem przeciągał po lakierze.

Ostatnio edytowane przez kosteg ; 24-11-2016 o 16:44
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2016, 16:45   #906
deejayslonio
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Tourneo Connect
Silnik: 1,5
Rocznik: 2016

Qrcze Wy kombinujecie jak zrobić stałe zasilanie, a ja jak zmienić na takie działające tylko z zapłonem:/
deejayslonio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2016, 17:34   #907
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i wuj z tego, że będziesz miał 24h/7 nagrywanie (w FHD 30fps na karcie 32GB mieści się niecałe 4h nagrania, potem się nadpisuje).
mi na 32gb mieściło się w takich parametrach 6h ale używam teraz 64gb, a kamerka i większe karty obsługuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Często zostawiam włączoną kamerkę jak auto zostaje pod domem, taki monitoring Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 24-11-2016 o 17:41
Andrzej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2016, 20:03   #908
leszek
ford::professional

Model: mk5 mk3 mkI
Silnik: 2,0, V6 1,8
Rocznik: 15,04 95

[QUOTE=wrzoch;2699593]A co będziesz ją włączał sam? 90% gwarancji Ci daję, że akurat wtedy jak będzie potrzeba to zapomnisz (Prawa Murphy'ego) albo z czasem Ci się po prostu znudzi (życie).

kurr po to jest te forum aby nasze auta były lepsze jak DB9 czy Bugatti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. są fachowcy co dodadzą coś taniego i super w zwykłym aucie a w DB9 kosztuje majątekGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a inni tylko posty nabijają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: czym się różni ta kamerka

od tej wiem ze ma 2 kamerkę tył dodatkowo

Ostatnio edytowane przez leszek ; 24-11-2016 o 20:28
leszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2016, 22:20   #909
wrzoch

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał leszek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a inni tylko posty nabijają
Jakby nie edycja posta, to pomyślałbym, że o sobie piszesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał deejayslonio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Qrcze Wy kombinujecie jak zrobić stałe zasilanie, a ja jak zmienić na takie działające tylko z zapłonem:/
Jak nie masz kompletnego golasa, to w okolicach lampki powinieneś mieć zarówno napięcie z układu oszczędzania energii (czy jak się to to nazywało), który odłącza napięcie po jakimś czasie - lampki są z tego zasilane.

Jak masz lusterko fotochromatyczne lub czujnik deszczu, to tam powinieneś mieć plusa po stacyjce w obu wtyczkach. W lusterku fotochrom jest jeszcze sygnał wstecznego (możesz sobie zasilić kamerkę cofania) i jak podłączysz monitor z dwoma wejściami Video, a kamerę cofania na to z priorytetem, to jeszcze Ci się będzie samo przełączać po wbiciu wsteka.

Podłączenie się pod lampkę ma dwa plusy:
a) możesz zdalnie włączyć nagrywanie - jak otworzysz auto z pilota, to powinno się pojawić napięcie na lampkach, możesz od razu zamknąć, a kamerka w tym czasie sobie coś tam nagra dopóki ponownie samochód nie uśpi systemu

b) są momenty, w których wyłączanie DVR wraz z kluczykiem wkurza.

Miałem oba rozwiązania - po lampce i po kluczyku. Oba mają plusy i minusy, w sumie to ciężko mi stwierdzić, które jest korzystniejsze. Jak masz DVR z baterią, to można sobie ustawić timeout na jakieś 2min i wtedy jest optymalnie. Niestety z kondensatorem kamera żyje jakieś 5 sekund od odłączenia zasilania, także praktycznie z chwilą wyłączenia stacyjki kamerka się wyłącza.

Cytat:
Napisał Andrzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mi na 32gb mieściło się w takich parametrach 6h
Andrzeju zgadzam się z Tobą, z tym, że wszystko zależy od kodeka i bitrate.

Moja kamerka ma około 20Mbps. Większość, z którymi się spotkałem nie schodziła poniżej 15Mbps przy 1080p/30fps.
Przy 20Mbps 32GB wystarcza na około 3.5h, 6h da się wcisnąć dopiero przy bitrate poniżej 12Mbps. Im niższy bitrate tym jakość i ilość detali niższa.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2016, 10:27   #910
Rob^
FCP member

Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022

Jak by ktoś potrzebował to za 299zł można wyrwać dzisiaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kod rabatowy: bf2016 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A jak ktoś sienie boi kupować u ryżowych ... i ma gdzieś fakturę 23% to za 208sł ma tu -> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Było niesamowite Mondeo i zadziorna Kuga ST-Line jest Fiesta EcoBoost 1 liter !!! i Fordowa wyprawówka

Ostatnio edytowane przez Rob^ ; 25-11-2016 o 11:14
Rob^ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania