![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
|
Zakładam nowy temat odnośnie wariacji wskaźników w Focusie mk2 bo jakiś ***** wrzucił tamten temat do poczekalni - już 3 razy zmieniałem "temat" ale nie trafiłem w "gusta" i zaczęło mnie to nudzić, stąd nowy temat...
Wyjąłem zegary i okazało się, że uszkodzona jest dźwigienka mocująca wtyczkę - z jednej strony urwane mocowanie stąd wtyka luźno siedzi w gnieździe w zegarach. Gdy tylko ją ruszyłem od razu zaczynało się wariowanie wskaźników. Nie wiem czy ta wtyczka - po wciśnięciu - dosłownie tylko dotyka pinów w zegarach bo wystarczyło delikatnie ją docisnąć z jednej strony - jak wciskałem na środku nic to nie dawało - i wszystko działało OK, a jak tylko puściłem lub docisnąłem z drugiej strony to zaczynały się wariacje lub w ogóle zegary gasły... Na razie potraktowałem to kauczukowym uszczelniaczem dekarskim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miał być klej ale wolę w razie czego móc to rozłożyć później Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na razie działa OK. Jedna rzecz tylko mnie zastanawia - co mają wspólnego zegary z nawiewem czy klimatyzacją albo radiem?? Gdy "ruszałem" tą wtyką to co chwila włączał się nawiew, a czasem też załączała się klimatyzacja, która nawet po wyłączeniu przyciskiem A/C nadal działała (słychać było kompresor). Ponadto czasem włączało się też radio i to nawet gdy nie było kluczyka, a ustawione jest tak, że bez kluczyka nie działa... Orientujecie się może czy taką wtykę można kupić jako część zamienną?? Czy ktoś wyjmował wskazówki zegarów - jak to trzeba zrobić?? Bo nijak nie mogłem tego zrucić, dość mocno je odciągałem ale ani drgnęły, kręciłem w jedną i drugą stronę ale nic to nie dawało... Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 05-06-2017 o 10:44 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
To nie chodzi o "trafianie z gustem" tylko o zasady które panują na forach i każdy ma się ich trzymać.
Wtyczkę licznika kupisz u każdego rozkładającego focusy na części na Allegro za grosze ,a używając opcji szukaj trafisz na wiele tematów odnośnie ingerencji w zestawy wskażników i działania połączonych układów magistrali CAN trzeba tylko chcieć i poszukać. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
Czyli o co chodzi z tym działaniem połączonych układów CAN - klimatyzacja, nawiew i radio też "idzie" przez wtykę do zegarów?? Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 05-06-2017 o 21:48 |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
A powiecie mi jak można zdjąć wskazówki z zegarów?? Nijak nie szło ich zdjąć, a dość mocno "szarpałem" i kręciłem w różne ustawienia (do "0" lub maksymalnie w prawo) i nic. Czy te wskazówki wystarczy podważyć i na siłę wyjąć?? Znalazłem w sieci jedynie lakoniczny wpis, że "pomaga" widelec...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Masz problem z zimnymi lutami kości zegarów a nie z wtyczką wysil,się jest tu pełno o tym tak samo jak o rozbieraniu zestawów wskażników ,jest taka magiczna opcja szukaj.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dodatkowo: Cytat:
Zastanów się też nad tym dlaczego większość twoich postów w tym temacie jest ocenzurowana. |
||
|
|
|
|
|
#9 | |
|