Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-08-2017, 13:44   #6841
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie, nie zagalopowałem się. Stosowany silnik PSA konstruowany był w latach dziewięćdziesiątych. Potem oczywiście były zmiany w osprzęcie i układzie wydechowym (głównie wymuszone przez wymagania dt. emisji). Dla mnie taki wiek silnika to akurat zaleta a nie wada.
Z tego co wiem, to obecna generacja silników HDI (TDCi) konstrukcyjnie nie ma prawie nic wspólnego z pierwszymi HDI (90 i 110 KM - stosowane m.in. w P 406), poza zastosowaniem wtrysku typu common-rail i paliwa ON Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 31-08-2017, 16:06   #6842
Hrdcr_real
ford::advanced

Imię: Adam
Model: Mondeo MK5 ST-Line
Silnik: 2,0 Tdci PS
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tego co wiem, to obecna generacja silników HDI (TDCi) konstrukcyjnie nie ma prawie nic wspólnego z pierwszymi HDI (90 i 110 KM - stosowane m.in. w P 406), poza zastosowaniem wtrysku typu common-rail i paliwa ON
Ale konstrukcyjnie nie zaczynali od pustej deski kreślarskiej, tylko bazowali na nim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Projektowałem turbosprężarki i myślisz, że zaczyna się od pustej kartki? Kolega z grupy BMW bazował na moim turbie z FCA bo akurat package był podobny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hrdcr_real jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2017, 20:30   #6843
Marcin Luk
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Chrysler
Silnik: Grand Voyager
Rocznik: 2008

Widzę, że poszło w szczegóły techniczne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja ostatni raz kupiłem nowy samochód w 99 roku. Potem kupowałem różne używki co zawsze się kończyło większymi lub mniejszymi inwestycjami w serwis i w sumie zawsze jakaś niepewnością co jutro się może zdarzyć. Teraz chcę kupić dosc duży samochód niedużo wydając. Zakładam, że komfort psychiczny jaki daje jazda nowym samochodem pokryje ewentualne niedobory w kwestii wyposażenia czy mocy silnika. Poprawcie mnie proszę jeżeli się mylę ale odnoszę wrażenie po lekturze forum, że diesel będzie bardziej bezproblemowy niż 1.5 ecoboost?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Marcin Luk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2017, 20:51   #6844
Hrdcr_real
ford::advanced

Imię: Adam
Model: Mondeo MK5 ST-Line
Silnik: 2,0 Tdci PS
Rocznik: 2017

musisz sobie odpowiedziec na pytanie ile jezdzisz i gdzie jezdzisz i czy masz fundusze na drozszego diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hrdcr_real jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2017, 21:03   #6845
skoru
ford::average

Imię: Szymon
Model: Mondeo mkV | Volvo XC70
Silnik: 1.5 EB MT | 2.5T AT
Rocznik: 2016 | 2015

Cytat:
Napisał Marcin Luk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poprawcie mnie proszę jeżeli się mylę ale odnoszę wrażenie po lekturze forum, że diesel będzie bardziej bezproblemowy niż 1.5 ecoboost?
Fordowi wyszły te ecoboosty, ale diesle też ma dobre. Moim zdaniem w zależności od preferencji i rocznych przebiegów, spokojnie możesz brać to lub to. Sam mam 1.5 ecoboost i auto idealnie sprawdza się przy moim raczej spokojnym stylu jazdy. Moje aktualne średnie spalanie to 7.6, rocznie robię ok 20 -25 kkm, więc zakup diesla traci sens.

Ostatnio edytowane przez skoru ; 31-08-2017 o 21:05
skoru jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2017, 21:56   #6846
MAROOPOLE

Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał czaroslaww Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to fakt, wyraziłem się nieprecyzyjnie, ale i tak lusterka mają więcej luzu - zwłaszcza zimą wydaje się to przydatne.

Inna sutyacja kiedy to się przydaje to myjnia bezdotykowa kiedy myjemy auto i klamki wariują non stop otwierając i zamykając auto pod wpływem wody...
btw, ma ktoś na to jakiś sposób?
na myjni bezdotykowej zostaw kluczyki wewnątrz samochodu (np na siedzeniu kierowcy)

Bump:
Cytat:
Napisał prokop123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie mam pytanie.

Dobrze pamiętam że pierwszy przegląd robi się po roku lub po 20 tys km -> komputer pokaże po 20 tys serwis ?
Jaki jest koszt takiego przeglądu ?

...i we własnym zakresie zgłosić chęć wymiany oleju w silniku po 5 tys ?

Dziękuję za wyjaśnienie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mi wyskoczył komunikat o zużyciu oleju po 15.000km - 5% i wymieniałem go łącznie z pierwszym przeglądem w Aso w Opolu +plus jakieś filtry - wyszło około 670zł.

Ostatnio edytowane przez MAROOPOLE ; 31-08-2017 o 22:01
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2017, 23:13   #6847
Marcin Luk

Cytat:
Napisał skoru Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fordowi wyszły te ecoboosty, ale diesle też ma dobre. Moim zdaniem w zależności od preferencji i rocznych przebiegów, spokojnie możesz brać to lub to. Sam mam 1.5 ecoboost i auto idealnie sprawdza się przy moim raczej spokojnym stylu jazdy. Moje aktualne średnie spalanie to 7.6, rocznie robię ok 20 -25 kkm, więc zakup diesla traci sens.
Rozumiem, dzięki. Ja też robię jakieś 25 tys rocznie, czyli z tego co piszesz raczej benzyna lepsza.

Stary 31-08-2017, 23:18   #6848
Marcin Luk

Cytat:
Napisał Hrdcr_real Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
musisz sobie odpowiedziec na pytanie ile jezdzisz i gdzie jezdzisz i czy masz fundusze na drozszego diesla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dobra uwaga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. moj tok myślenia jest taki: w podobnej cenie jest lepiej wyposażona benzyna lub słabiej wyposazony diesel. Gdyby było tak, że diesle są super a mala benzyna z turbo jest kłopotem to pewnie wziąłbym gorzej wyposażony samochód z lepszym silnikiem. Jeżeli jakosc obu silników jest OK to pewnie wydam te parę złotych na lepsze wyposażenie.

Stary 31-08-2017, 23:40   #6849
Pitol321
FCP member

Imię: Piotr
Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021

A ja robię rocznie 17-20 tys km - od zawsze jeżdżę dieslami i nie żałuję.
Nie żałowałem nawet, gdy kupowałem pierwszego diesla i rocznie robiłem ok 12 tys km.

Tym bardziej jak się kupuje młode MK5, z zapewne dość niskim przebiegiem jak na diesla. Wtedy roczne przebiegi jeszcze bardziej tracą na znaczeniu,
Stary 01-09-2017, 10:55   #6850
rzepak
ford::average

Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 EB 160KM
Rocznik: 2015

nie dostaliście memo że diesle są już niemodne i fe?
rzepak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania