![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Wymień sondę i będziesz wiedział
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 182 km
|
Jestem modrzejszy podłączyłem pod komp błąd -P2231-obwód czujnika zwarty z obwodem grzałki Bank 1 Sonda 1 .Teraz ptanie czy to sonda przed katalizatorem czy za i czy możecie polecić gdzie kupić
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Wymieniałem sondę przed katalizatorem z powodu kuny. Niestety później co kilka miesięcy a nawet tygodni pojawiał się błąd P0420. Ostateczna diagnoza - kat do wymiany. Wymieniony na używkę fordowską po regeneracji poza ASO ale w renomowanym warsztacie. Od kilku miesięcy spokój.
Katalizator wyszedł taniej niż wymiana sondy w ASO. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 182 km
|
Cena sondy w Aso to lekki kosmos.W sklepie pierwszym z brzegu dedykowana Bosch 500 zł.Na razie w przyszły piątek chce żeby mechanik sprawdził kable od sondy a jak będzie trzeba będe szukał sondy jesli to nie kable.zakładam że z ceną sondy da się jeszcze zbić
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Focus MK 3 Kombi
Silnik: 1,6 Benzyna
Rocznik: 2015
|
Czy "błąd katalizatora - 1 rząd cylindrów - wydajność" (P0420) oznacza problem ze sondą przed katalizatorem czy za katalizatorem ?
|
|
|
#16 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2014
|
Był tu już temat o katalizatorach w 1.6 MK3 i wychodzi że padają szybko. Temat przerabiałem w MK2 z tym silnikiem. Sondę można sprawdzić przy użyciu programu diagnostycznego wybierając odpowiedni PID. Na elektrodzie można sprawdzić przy jakich obrotach mniej więcej jakie napięcie podaje sprawna sonda. Sonda za katalizatorem przy niesprawnym katalizatorze wywala błąd kiedy spaliny są już poza zakresem. Popularnym i tanim zabiegiem jest zakupienie na allegro dystansu wkręcanego przed sondę jest oddalona od przepływu spalin i błędu nie wyświetla. Kosztuje to dosłownie parę złotych choć nie naprawi katalizatora na którego będzie czas uzbierać pieniądze. Mam teraz MK3 w TDCi i okazuje się że DPF sprawia mniej kłopotów niż kat w benzyniakach.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1,6 125 KM
Rocznik: 2011
|
Witam
Ja mam podobny problem też zapala się ta kontrolka i w podobnych okolicznościach jedynie jazda ze stałą prędkością czyli jazda ekonomiczna, przy dynamicznej jezdzie się nie zapala, zaznaczam że mam ten sam model z LPG ale nie przejmuję się tym kasuję błąd i jest spokój na jakiś czas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Ja byłem na diagnozie sond, wyszło że jest ok. Wykres drugiej sondy praktycznie pokrywał się z pierwszą, co sugerowało uszkodzenie katalizatora. Samochód kupiłem z uszkodzonym silnikiem (chodził na 3 gary), co prawdopodobnie poskutkowało dopalaniem paliwa w katalizatorze, więc jego zgon. Kupiłem dziś na allegro używany oryginalny kolektor z katalizatorem z rozbitego c-maxa za 199zł, zobaczymy czy po montażu zmienią mi się odczyty drugiej sondy. 200zł to nieduża kasa, poza tym przysługuje 30dni na zwrot.
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Focus MK 3 Kombi
Silnik: 1,6 Benzyna