![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-05-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2002
|
Ja również mam podobny problem w moim Focusie 1.8 tdci z 2002 roku. Po osiągnięciu ok 2000 obrotów pojawia się gwizd. Nagrałem to na telefonie komórkowym, więc jakość dźwięku i obrazu jest kiepska: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Proszę o pomoc i informację od czego zacząć szukanie przyczyny. Przejrzałem forum i mam kilka podejrzeń, ale nie chcę na razie nic sugerować i chciałbym zapoznać się z opiniami doświadczonych użytkowników (focusa posiadam od tygodnia i przejechałem dopiero 80 km).
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kuba
Silnik: 1,8TDDI
Rocznik: 2002
|
Witam serdecznie (to mój pierwszy post).
Wykopałem stary temat, ale mam dokładnie taki problem jak kolega dim7 wrzucił na filmie. Użytkuję FF MK1 1.8 TDdi od 16 lat. We wrześniu 2016 po wymianie oleju miałem ten dziwny dźwięk po przekraczaniu 2k obrotów. Myślałem, że to turbina. Po około 10k km dźwięk ustał i silnik zaczął znów cicho pracować a moc była. Wczoraj wymieniłem ponownie olej po półtora roku. Zwlekałem, bo bałem się że znów będzie ten sam efekt - nie zawiodłem się. Po przejechaniu około 10km, jak tylko olej zdążył się zagrzać - wycie. Poprzednio był ELF 5W30, teraz Ford Formula F 5W30. Wyczytałem w kilku tematach, ze problemem może być pompa oleju, czy ktoś to zweryfikował z Was? Czy ktoś wymienił pompę oleju? Jest stosunkowo tania w porównaniu z nową turbiną na przykład, choć wymiana bardziej kłopotliwa (moim zdaniem). W zasadzie pewnie bym jeździł z tym wyciem przez 10k km, ale dzisiaj ze względu na upał (tak mi się wydaje) wycie już się zaczyna przy 1,4k obrotów. Co oznacza że na trasie pojadę 70-80km/h a nie 90-100km/h jak jeździłem tylko do 2k obrotów. Dlatego zaczynam się zastanawiać co robić i od czego zacząć szukać. Czy ktoś wymieniał zawór upustowy oleju w pompie oleju? Dzieje się to jak silnik się nagrzeje, wcześniej jest super. Moc na górze, moment z dołu. Brak dużych ilości oleju z intercoolerze. Jedynie jak ostatnio był ten problem i wycie, to dość szybko połknął litr oleju (w 2 tygodnie). Potem jak już coraz słabiej wyło to oleju praktycznie nie brał. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2018
|
Sprawdź wirnik turbo, czy nie ma luzu. Łatwo się tam dostać demontując akumulator, filtr powietrza z obudową.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|