Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-07-2018, 12:20   #1
Pawełkrk
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
Domyślnie Dziwne zachowanie auta podczas jazdy

Witam, pacjentem jest FF MKII, 1.8 TDCi z 260 tys. km z 2007r.
Objawy, które go trapią to dziwne zachowanie podczas jazdy, a dokładnie to przy prędkości dokładnie 30km/h, 50 km/h, 70 km/h jest takie dziwne uczucie jakby auto traciło moc.... jakby w wielką kałużę wjeżdzało, czuć lekkie wibracje i jakiś szum. dzieje się tak bez względu na to czy przyśpieszam lub zwalniam - liczy się dokładnie ta granica, jeżeli jadę dokładnie tyle co napisałem to efekt trwa cały czas.... pozatym ostatnio zdarzyło się, że dwa razy sprzęgło mi nie odbiło ale nie wiem czy należy łączyć te dwie rzeczy...

Pawełkrk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2018, 13:20   #2
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dziwne zachowanie auta podczas jazdy

Czy jest to zależne wyłącznie od prędkości, czy od obrotów również? Spróbuj osiągnąć te progi na niższym biegu i zobacz czy jest taki sam efekt - bo mam teorię, że te prędkości osiągasz przy tych samych obrotach na kolejnych biegach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2018, 14:27   #3
Hooch180
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019

Tak jak napisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Sprawdź czy to nie jest zależne od obrotów a nie od prędkości.

Ja miałem dokładnie to samo przy około 5500 obrotów. Trwało to 3 miesiące i jak już miałem z tym jechać do mechanika to przestało. I od 2 miesięcy nie mam tego problemu.
Hooch180 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2018, 15:12   #4
Pawełkrk

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy jest to zależne wyłącznie od prędkości, czy od obrotów również? Spróbuj osiągnąć te progi na niższym biegu i zobacz czy jest taki sam efekt - bo mam teorię, że te prędkości osiągasz przy tych samych obrotach na kolejnych biegach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ok, sprawdzę to ale jeżeli okaże się, że tak jest to co to może być wtedy i co trzeba byłoby wymienić?
Stary 01-07-2018, 16:15   #5
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Mapa egra jest oparta o obroty, być może ten zawór szwankuje. Ale to taki strzał...
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2018, 16:34   #6
Pawełkrk

EGR mam zaślepiony od jakiegoś roku i do tej pory nic się nie działo. Problem mam wrażenie, że pojawił się po ostatniej wizycie u mechanika. Miałem m. in. wymienianą półoś albo przegub i się zastanawiam czy jakaś lipa nie wyszła. Generalnie jestem na etapie zmiany mechanika i powoli się rozglądam za kimś konkretnym w Nowej Hucie,
Stary 09-07-2018, 08:10   #7
Pawełkrk

Witam, jestem po wizycie u mechanika i wg niego nic się nie dzieje niepokojącego. Nie zauważył nic. Natomiast ja mam ciągle wrażenie, że coś jest nie tak ale zauważyłem, że mam oberwaną osłonę termiczną od wydechu i zacząłem się zastanawiać czy to nie jest po trosze tego przyczyną bo ma wpływ na aerodynamikę i może sprawiać, że powstają tam jakieś zawirowania, które powodują takie zachowanie. pojadę żeby mi to zamocował i wtedy zobaczymy. Jeżeli to nie pomoże to będę musiał kogoś szukać co jest obcykany w fordach w Krakowie....
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania