Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-01-2019, 10:24   #3951
corneliusab
ford::expert

Model: S-Max Titanium S / Kuga Individual
Silnik: 2.5 T 220 PS / 2.5 T 200PS
Rocznik: 2009 / 2009
Domyślnie Odp: Modyfikacje, konfiguracje co można ?

Mam IVDC i jakos nie specjalnie uzywam, od czasu do czasu, a z reguly i tak mam ustawione na NORMAL

Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk

corneliusab jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2019, 10:25   #3952
Lewsey89
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ile razy przeciętny użytkownik, przeciętnie podróżując zmienia nastawy zawieszenia ? Nie mówię o zabawie czy testowaniu.
Osobiście stosuje to regularnie. Po mieście jeżdże w trybie comfort, na krajówkach lub dorgach szybkiego ruchu o niskiej jakości nawierzchni - normal.
Autostrady i ekspresówki sport. W mk5 są spore różnice w nastawach i pracy wspomagania co znacznie wpływa na komfort podróży. Przykład z życia:
Lęce sobie do Pragi autosradą D1 tryb sport i nagle słynna "patatajka" przed Brnem, chce przełączyć na comfort i co, i grzbię po tym menu zamiast patrzeć na drogę. Piękniesza połowa zawsze mnie krytukuję, a ja przeklinam w myślach projektantów mk5.
Lewsey89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2019, 10:28   #3953
Hansolo

Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022

Codziennie tak jeździsz ? Jeśli tak to jesteś wyjątkiem , potwierdzającym regułę. Nie dajmy się zwariować. To jest FORD . Zawsze można zostawić na zegarach wybieranie zawieszenia , żeby były pod palcem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Miałem Mondeo 4, dwa Mondoloty 5 i to chyba koniec przygody
Hansolo jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2019, 10:31   #3954
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Właśnie to jest ten taki dziennikarski idiotyzm. Wygląda to tak. Testujący dziennikarz wsiada do auta i liczy, że od razu ma znaleźć wszystkie ustawienia. Wychodzi z założenia, że im mniej tym lepiej, bo łatwiej znaleźć. Jak jest 10 przycisków zamiast 20, to jest lepiej, to każde z tych 10 szybciej znajduje. Ale zapomina, że kolejne 10, które ukryte jest w menu szukałby przez kilka minut, zamiast sekund. Chowanie rzeczy w kilkupoziomowym menu powoduje rozpraszanie kierowcy.
Niech zrobi listę rzeczy do zmiany, zapozna się gdzie one są i testuje to jadąc w mieście przy pełnym ruchu. Szybko pokocha dużą ilość przycisków. Niemniej kwestia stworzenia mądrego testu, a tych nie obserwuje w gazetach i na YT. Ciągle to samo - nuda na maksa.

Ja mając auto po 2 miesiącach znam na pamięć gdzie jest dany przycisk i mając ich nawet 50 szybko sięgam po każdy. Uważam więc, że zmniejszanie ich ilości to droga do nikąd, a winni są dziennikarze, którzy jak ślepe owce w kółko o tym trąbią.

To też kwestia po prostu dobrego układu przycisków. Te najczęściej używane powinny być pod ręką.
Zmiana trybu zawieszenia w Mondeo Mk5 jest chyba najlepszym przykładem. Ile razy przeciętny użytkownik zmienia? Tyle na ile mu się pozwoli. W Mondeo Mk5 prawie w ogóle, bo przechodząc przez menu już dawno mi się odechce. W Mondeo Mk4 mając je na wierzchu natrafiam na drogę z kostki, to klikałem Comfort i auto płynęło. A w Mk5 będę w połowie tej drogi szukał w menu zamiast patrzeć przez siebie.
Stary 09-01-2019, 10:37   #3955
Lewsey89

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawsze można zostawić na zegarach wybieranie zawieszenia , żeby były pod palcem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Można, tylko wtedy nie mam podglądu do komputera pokłądowego, do którego się przyzwyczaiłem. DOdatkowo na podstawie chwilowego zużycia określam czy mi się DPF nie wypala. Brak tej opcji nie dyskredytuje mk5, ponieważ do dobry samochód ale lepsze jest wrogiem dobrego i w mk5 na wielu płaszczyznach się to potwierdza. Byłbym poprostu bardziej szczęśliwy gdybym miał przyciski fizyczne tak jak u konkurencji.

Bump:
Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zmiana trybu zawieszenia w Mondeo Mk5 jest chyba najlepszym przykładem. Ile razy przeciętny użytkownik zmienia? Tyle na ile mu się pozwoli. W Mondeo Mk5 prawie w ogóle, bo przechodząc przez menu już dawno mi się odechce. W Mondeo Mk4 mając je na wierzchu natrafiam na drogę z kostki, to klikałem Comfort i auto płynęło. A w Mk5 będę w połowie tej drogi szukał w menu zamiast patrzeć przez siebie.
Zdarzyły się przypadki, że bruk czy inna droga kiepskiej jakości skończyła się zanim wybrałem tryb Comfort.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wszystko z powodu, że trzeba jednoczęsnie grzebać w menu i obserwować drogę.

Ostatnio edytowane przez Lewsey89 ; 09-01-2019 o 10:41
Stary 09-01-2019, 10:45   #3956
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Popieram! Dla mnie im więcej przycisków tym lepiej. A nie łażenie po menu. Z drugiej strony tak jest łatwiej producentowi - czy masz 5 opcji czy 105, to i tak masz tylko 4 fizyczne przyciski, a reszta w menu.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2019, 10:45   #3957
Hansolo

Cytat:
Napisał Lewsey89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
DOdatkowo na podstawie chwilowego zużycia określam czy mi się DPF nie wypala.
Można i tak, ale to trochę bycie zakładnikiem DPF-u. W trasie na niego nigdy nie zwracam uwagi, a spalanie czy je widzę czy nie i tak się nie zmienia od patrzenia. To kwestia funkcjonalności, ale i po części marketingu / oo zawiecha regulowana/ , choć nierzadko w części marek trudno odróżnić poszczególne nastawy . Jedynie skrajne są jako tako odczuwalne. Niemniej jednak jest jak jest i wole to co jest niż tablet przyklejony na taśmę 2-stronną, jakby ktoś projektując kokpit ostatniego dnia przypomniał sobie o multimediach.

Stary 09-01-2019, 10:58   #3958
Lewsey89

Cytat:
Można i tak, ale to trochę bycie zakładnikiem DPF-u. W trasie na niego nigdy nie zwracam uwagi,
W trasie też nii zwracam uwagi na DPF,chodzi głównie o miasto. Nie analizuję każdego wyłączenia silnika. Jeśli pamiętam to spojrzę, jesli zapomnę to nie szlocham do poduszki.
Stary 09-01-2019, 12:11   #3959
miroos

Imię: Mirek
Model: Mondeo mk5 fl Vignale
Silnik: 2.0 ecoblue 190KM AWD
Rocznik: 2020

Potwierdzam - ustawianie trybu pracy zawieszenie w mk5 to coś co tylko skończony baran mógł wymyślić - mam zawieszenie adaptacyjne i nie zmieniam nastaw tylko dlatego co napisali koledzy wyżej - doklikanie do tej opcji to droga przez mękę ... podejrzewam że wynika to z tego iż w stanach Fusion pewnie nie ma tej opcji więc gdzieś w EU musieli wrzucić sterowanie tym - a taniej jest to zrobić przez soft niż dokładać kolejne przyciski na konsoli ...
miroos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2019, 12:31   #3960
Hansolo

Panowie czegoś nie rozumiem. Kupowałem samochód używany z "dobrodziejstwem inwentarza" i nie mam powodu do narzekania , bo tylko sobie mogę być winny. Jak można było kupując nowe auto za 120-140 tys , może i więcej , nie prześwietlić go na tyle żeby wiedzieć co i jak. Zajmujemy się niuansami, chyba bardziej z przekory niż z wyraźnej potrzeby.
Mi się nie podoba że chodniczki są krótkie i przy naciskaniu pedałów , piasek spada na wykładzinę a nie chodniczek. Tylko jakie to ma znaczenie ? Zaczęło się od panelu , a za chwile będzie że wnęki w drzwiach nie są flokowane.
Kupiony Ford w cenie Forda, więc oczekiwanie rozwiązań z VAG, MB czy innych jest tylko biciem piany.

Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 09-01-2019 o 12:35
Odpowiedz

Tagi
blis , cta , mondeo mk5 , montaż , programowanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania