![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#3951 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 26-02-2008
Model: S-Max Titanium S / Kuga Individual
Silnik: 2.5 T 220 PS / 2.5 T 200PS
Rocznik: 2009 / 2009
|
Mam IVDC i jakos nie specjalnie uzywam, od czasu do czasu, a z reguly i tak mam ustawione na NORMAL
Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3952 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-12-2017
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Autostrady i ekspresówki sport. W mk5 są spore różnice w nastawach i pracy wspomagania co znacznie wpływa na komfort podróży. Przykład z życia: Lęce sobie do Pragi autosradą D1 tryb sport i nagle słynna "patatajka" przed Brnem, chce przełączyć na comfort i co, i grzbię po tym menu zamiast patrzeć na drogę. Piękniesza połowa zawsze mnie krytukuję, a ja przeklinam w myślach projektantów mk5. |
|
|
|
|
|
|
#3953 |
|
![]() Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022
|
Codziennie tak jeździsz ? Jeśli tak to jesteś wyjątkiem , potwierdzającym regułę. Nie dajmy się zwariować. To jest FORD . Zawsze można zostawić na zegarach wybieranie zawieszenia , żeby były pod palcem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#3954 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 17-05-2007
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016
|
Właśnie to jest ten taki dziennikarski idiotyzm. Wygląda to tak. Testujący dziennikarz wsiada do auta i liczy, że od razu ma znaleźć wszystkie ustawienia. Wychodzi z założenia, że im mniej tym lepiej, bo łatwiej znaleźć. Jak jest 10 przycisków zamiast 20, to jest lepiej, to każde z tych 10 szybciej znajduje. Ale zapomina, że kolejne 10, które ukryte jest w menu szukałby przez kilka minut, zamiast sekund. Chowanie rzeczy w kilkupoziomowym menu powoduje rozpraszanie kierowcy.
Niech zrobi listę rzeczy do zmiany, zapozna się gdzie one są i testuje to jadąc w mieście przy pełnym ruchu. Szybko pokocha dużą ilość przycisków. Niemniej kwestia stworzenia mądrego testu, a tych nie obserwuje w gazetach i na YT. Ciągle to samo - nuda na maksa. Ja mając auto po 2 miesiącach znam na pamięć gdzie jest dany przycisk i mając ich nawet 50 szybko sięgam po każdy. Uważam więc, że zmniejszanie ich ilości to droga do nikąd, a winni są dziennikarze, którzy jak ślepe owce w kółko o tym trąbią. To też kwestia po prostu dobrego układu przycisków. Te najczęściej używane powinny być pod ręką. Zmiana trybu zawieszenia w Mondeo Mk5 jest chyba najlepszym przykładem. Ile razy przeciętny użytkownik zmienia? Tyle na ile mu się pozwoli. W Mondeo Mk5 prawie w ogóle, bo przechodząc przez menu już dawno mi się odechce. W Mondeo Mk4 mając je na wierzchu natrafiam na drogę z kostki, to klikałem Comfort i auto płynęło. A w Mk5 będę w połowie tej drogi szukał w menu zamiast patrzeć przez siebie. |
|
|
|
|
|
#3955 | ||
|
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez Lewsey89 ; 09-01-2019 o 10:41 |
||
|
|
|
|
|
#3956 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Popieram! Dla mnie im więcej przycisków tym lepiej. A nie łażenie po menu. Z drugiej strony tak jest łatwiej producentowi - czy masz 5 opcji czy 105, to i tak masz tylko 4 fizyczne przyciski, a reszta w menu.
|
|
|
|
|
|
#3957 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#3958 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3959 |
|
![]() Imię: Mirek
Model: Mondeo mk5 fl Vignale
Silnik: 2.0 ecoblue 190KM AWD
Rocznik: 2020
|
Potwierdzam - ustawianie trybu pracy zawieszenie w mk5 to coś co tylko skończony baran mógł wymyślić - mam zawieszenie adaptacyjne i nie zmieniam nastaw tylko dlatego co napisali koledzy wyżej - doklikanie do tej opcji to droga przez mękę ... podejrzewam że wynika to z tego iż w stanach Fusion pewnie nie ma tej opcji więc gdzieś w EU musieli wrzucić sterowanie tym - a taniej jest to zrobić przez soft niż dokładać kolejne przyciski na konsoli ...
|
|
|
|
|
|
#3960 |
|
|
Panowie czegoś nie rozumiem. Kupowałem samochód używany z "dobrodziejstwem inwentarza" i nie mam powodu do narzekania , bo tylko sobie mogę być winny. Jak można było kupując nowe auto za 120-140 tys , może i więcej , nie prześwietlić go na tyle żeby wiedzieć co i jak. Zajmujemy się niuansami, chyba bardziej z przekory niż z wyraźnej potrzeby.
Mi się nie podoba że chodniczki są krótkie i przy naciskaniu pedałów , piasek spada na wykładzinę a nie chodniczek. Tylko jakie to ma znaczenie ? Zaczęło się od panelu , a za chwile będzie że wnęki w drzwiach nie są flokowane. Kupiony Ford w cenie Forda, więc oczekiwanie rozwiązań z VAG, MB czy innych jest tylko biciem piany.
Łe tam Panie, Fordy rdzewiejo, sie psujo i nie jado i palo jak smoki ![]() Miałem Mondeo 4, dwa Mondoloty 5 i to chyba koniec przygody Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 09-01-2019 o 12:35 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| blis , cta , mondeo mk5 , montaż , programowanie |
|
|