Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-07-2019, 14:39   #1
walimar
ford::average

Imię: Mario
Model: Ford Galaxy III
Silnik: 2,0 DURATORQ TDCI, 143 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Dziwny głuchy stuk po zgaszeniu silnika Duratorq 2.0 TDCI 143KM - od czego?.

Witam serdecznie.
Wczoraj naprawiałem rozrusznik. Wyjąłem więc obudowę filtra powietrza i odłączyłem akumulator na 5 godzin. Po złożeniu i odpaleniu, a raczej gaszeniu silnika pojawił się głuchy stuk przypominający trochę kopnięcie w karton.

Nagrałem więc filmik: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Nie wiem od czego się on pojawił, wcześniej go nie było słychać. Stuk ten słyszalny jest najwyraźniej przy zimnym silniku. Po rozgrzaniu silnika stuk nie występuje albo sporadycznie i dużo ciszej.

Ze wstępnych moich obserwacji wnioskuję, że po zgaszeniu silnika, gdy klapa gasząca się otwiera, uwalnia nadmiar powietrza lub podciśnienia w przewodzie do turbiny i kolektorze dolotowym.

No i pytanie - co może być winowajcą tego stanu rzeczy. Wcześniej tego nie było. Silnik pracuje normalnie a Forscan nie znajduje żadnych błędów.

Pozdrawiam.

Stary 03-07-2019, 18:08   #2
lucas4891
ford::professional

Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Dziwny głuchy stuk po zgaszeniu silnika Duratorq 2.0 TDCI 143KM - od czego?.

Z zamontowanym filtrem powietrza, tez slyszysz to '' kopniecie w karton'' ?
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2019, 18:19   #3
walimar

Domyślnie Odp: Dziwny głuchy stuk po zgaszeniu silnika Duratorq 2.0 TDCI 143KM - od czego?.

Tak samo z filtrem czy bez. Po prostu szukając stwierdziłem, że tak lepiej słychać.
Stary 03-07-2019, 19:37   #4
lucas4891

Moim zdaniem wyglada to tak, jakby przepustnica gaszaca otwierala sie nieco za wczesnie, po zgaszeniu silnika. To co slychac to gwaltowne zassanie powietrza przez silnik.
Sprawdz podcisnienia i podmien elektrozawor z tym od sterowania turbiny. Moze on puszcza za szybko. Ogledziny samej przepustnicy tez sa wskazane. Biorac po uwage, ze robiles rozrusznik, to skupilbymsie w pierwszej kolejnosci na przewodach podcisnienia
Stary 04-07-2019, 07:31   #5
Poler

Imię: Andrzej
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI

Miałem podobnie....pomogła wymiana zaworków EGR/Turbiny N75 (sterują podciśnieniem i czasami się zaczynają zacinać).
Wymieniłem 2 lata temu i silnik po wyłączeniu nie daje jakiś dziwnych odgłosów.
Poler jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2019, 11:48   #6
walimar

Cytat:
Napisał lucas4891 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem wygląda to tak, jakby przepustnica gaszaca otwierala sie nieco za wczesnie, po zgaszeniu silnika. To co slychac to gwaltowne zassanie powietrza przez silnik.
Ale chyba nie ma możliwości regulacji czasu otwierania klapy gaszącej. Według mnie sama klapa działa dobrze, ładnie odcina powietrze od silnika. Gdy zdejmę przewód podciśnienia z klapy to przy gaszeniu silnikiem mocno telepie, chociaż nie słychać wtedy tego stuku.
Przewody podciśnienia są ok. Zresztą jakby było coś z podciśnieniem to raczej w kierunku niedomykania klapy przy gaszeniu - chyba dobrze rozumuje. Przy robocie rozrusznika praktycznie nie dotykałem przewodów podciśnienia.

Cytat:
Napisał Poler Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem podobnie....pomogła wymiana zaworków EGR/Turbiny N75 (sterują podciśnieniem i czasami się zaczynają zacinać).
Temat tych zaworków już przerabiałem. Wymieniłem 2 razy zawór sterowania turbiną. Objawami było mlaskanie, pierdzenie zaworka i przymulenie silnika.

Tak sobie dumam co może powodować to nagłe odprężenie silnika w dolocie. I jeszcze takim elementem może być EGR. Z tego co czytałem to na wolnych obrotach EGR powinien być zamknięty. Co by się stało gdyby on zaciął się w pozycji mniej czy bardziej uchylonej. Czy wówczas ciśnienie lub podciśnienie z turbiny właśnie przez ten zawór nie było by redukowane w chwili otwarcia klapy gaszącej.
Wczoraj stwierdziłem też, że cewka EGR-u piszczy przy włączonym zapłonie.

Czy ktoś z kolegów ma wiedze czy EGR wpływa na odprężanie dolotu. Przed wydaniem 500-600 zł na nowy EGR chciałbym mieć jakąś wiedzę czy nie działam całkiem w ciemno i nie wywalam kasy w błoto.

Pozdrawiam.
Stary 05-07-2019, 17:03   #7
lucas4891

EGR jest otwietany na biegu jalowym i przy niskim obciazeniu silnika. Jesli jest nieszczelny to objawem jest brak mocy i dymienie na czarno( w silniku bez DPF ale nie w kazdym ) . W Twoim przypadku nieszczelnosc taka raczej minimalizowalaby te cofke w dolocie. Zawsze mozna zaslepic na probe. Ja bym jednak zaczal od podmiany elektrozaworu przepustnicy
Stary 07-07-2019, 13:06   #8
walimar

Cytat:
Napisał lucas4891 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym jednak zaczal od podmiany elektrozaworu przepustnicy
No dobra jutro wezmę się z podmianę tych zaworków, tym bardziej że nie wymaga to dużo pracy.

Cytat:
EGR jest otwietany na biegu jalowym i przy niskim obciazeniu silnika.
Tutaj mamy odmienne zdanie. Wg tego co czytałem EGR zamykany jest w czasie pracy na biegu jałowym oraz przy przyspieszaniu - dodaniu gazu. Otwiera się natomiast w "średnim" zakresie obciążenia silnika, kiedy silnik pracuje w sposób ustabilizowany i można mu dorzucić do cylindrów trochę spalin bez większego uszczerbku na mocy.
Stary 07-07-2019, 14:05   #9
lucas4891

Podlacz pod kompa i zobacz w parametrach jak i kiedy otwierany jest EGR. Na biegu jalowym silnik pracuje z duzym naddatkiem tlenu. EGR wpuszcza spaliny tylko w momentach pracy silnika w ktorych jest duzy naddatek powietrza. Mniej tlenu zastapionego spalinami w ladunku = mniej tlenkow azotu w spalinach. Silnik wysokoprezny nie potrzebuje mieszanki stechiometrycznej
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania