![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: S-max, Mondeo
Silnik: 2.0 tdci 130, 195KM
Rocznik: 2010, 2011
|
Na niepracujacym silniku nie zdążyłem sprawdzić. Ale na jalowym 98kPa. Przepływka żyje. Fajtycznie byla przycieta klapa gaszaca ale nie była zabita nagarem tylko musialem rozebrać mechanizm sterujacy i tam ten dekiel rozruszać. Przełożyłem zawory podciśnienia wyczyscilem wszystkie czujniki (po raz kolejny). Geometria turbiny pracuje w pełnym zakresie. Samochod odzyskał moc lecz zaczyna przyspieszac przy 2.2k obrotow. Jak na turbo ze zmienna to troche za późno wg mnie. A tak na marginesie to pojawiły sie błędy z dpf ( zabity sadza) wiadomo dlaczego. Jutro zamowie MAP sensor i mam nadzieję ze rozwiąże problem późnego wstawania turbo i zapychajacego sie dpf.
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
czyli wymieniasz na slepo jak mniemam
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Ja bym jednak jeszcze sprawdził dokładnie ten EGR . Tym bardziej że pisałeś że jest to przedlift . To że jest zaślepiony nie oznacza że zaślepka jeszcze jest cała ,a EGR jest całkowicie usunięty programowo i idealnie sprawny . Bardzo często to własnie EGR sprawia że są spore problemy z DPF a przecież ogarnięcie tego to zaledwie pół godzinki i będziesz wiedział czy się poprawnie otwiera i zamyka .
|
|
|
|
#34 |
|
|
Rozumie Cię. Ale co powiesz na wskazania MAP sensora jak na jalowym pokazuje 98kPa a z butem w podłodze dzisiaj sprawdzałem 119kPa (dość przyzwoicie przyspiesza) . Czyli o jakieś 130 za mało. Jak rozruszałem geometrie w turbo i odslepilem egr dpf wypalał sie co jakieś 270-350 km. Dopiero w pon zaczęły dziać się cuda. Brak mocy wszystkie błędy wskazywaly na niskie cisnienie w dolocie a podczas wypalania dpf to krzyczeli do mojej żony że samochód sie pali. Jeżeli chodzi o egr to napewno się przycina bo jak ściągnę zaślepke to rano po odpaleniu lekko faluja obroty.
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Smax
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Kolo daj spokój wytnij syfa Miałem i tylko ten sposób pomugł bo auto ma już swoje lata musiałbyś wymienić silnik na nowy .
|
|
|
|
|
|
#36 | ||
|
|
Cytat:
Bump: Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#37 | |
|
|
W chwili obecnej i zanim zaczęło sypać błędami od cisnienia w dolocie egr jest i był zaslepiony. Zaślepka nie jest z puszki po piwie.
Bump: Cytat:
A kolejna rzecz teraz nie chodzi już o dpf tylko o brak mocy i błędy związane z ciśnieniem doladowania. |
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
|
Na wyłączonym silniku MAP pokazuje wartość 99kPa czyli taka samą jak cisnienie atmosferyczne.
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
|
Cytat:
Sprawdz czy nie ma wyciekow powietrza doladowania zakladajac ze sterowanie turbiny dziala. Trzeba sprawdzic parametry czujnika kopiowania turbo vanepos w forscanie to sie chyba nazywa |
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
|
Jutro będę miał czujnik. Trudno najwyżej kasa w bloto. Dpf wyczyscilem jakąś pianka do czyszczenia dpf. Pomogło błędów brak. Samochód jakoś żyje. Zobaczymy jak długo. Jestem ciekawy jakie wartości będzie pokazywał nowy ori MAP sensor. Może fakrycznie jest coś na rzeczy skoro turbo wstaje przy 2.2k obr. Czujnik turbo wymieniłem miesiąc temu.
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|