Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-06-2020, 21:43   #1
djs74
ford::beginner

Imię: Dariusz
Model: Fusion Mk5
Silnik: 2,5 benzyna
Rocznik: 2016
Domyślnie Brak symbolu długich świateł na liczniku

Witam!

Mam auto ford fusion 2016 2.5 SE, kupione 1,5 m-ca temu. Licznik z dwoma ekranami po bokach i na środku prędkościomierz. Auto ma światła soczewkowe z dołożonymi dziennymi w miejsce przednich przeciwmgielnych. Po zakupie okazało się, że niestety licznik nie ma języka polskiego. Do tego radio z sync 2 nie za bardzo dawało radę przy jednoczesnej nawigacji i odsłuchiwaniu audiobooków. Postanowiłem u jednego z kolegów z forum spolszczyć licznik oraz wymienić sync 2 na sync 3. Wszystko odbyło się sprawnie, na koniec jeszcze kolega dokonał zmiany w ustawieniu świateł. Wcześniej okazało się, że przy włączonym trybie auto w ustawieniu skrzyni biegów na "P" świeciły się same DRL-e. Po włączeniu trybu "D" pomimo dołożonych ledów świeciły się też światła drogowe. Zmiana w ustawieniach dotyczyła opcji "lampy ustawione na drl". Dało to to, że po włączeniu "D" świecą się "postojówki" zamiast krótkich.
Teraz najciekawsze - po niedługim czasie, kiedy pierwszy raz musiałem jechać w nocy okazało się, że pomimo włączenia świateł długich nie włącza się ikona na liczniku. Światła działają - ikony nie ma. Najpierw myślałem, że to wina diody pod symbolem długich świateł, ale po włączeniu trybu testowego licznika symbol świateł długich się zaświecił. Czy tutaj podobnie jak w przypadku dołożenia świateł tylnych przeciwmgłowych też trzeba jakoś "aktywować" symbol świateł długich? Może przez przypadek przy zmianach w trakcie spolszczenia licznika został on wyłączony? Może problem wynika ze zmian w ustawieniach świateł na DRL-e. Sam nie wiem, gdzie szukać. Może komuś przytrafiło się coś podobnego. Za wszelkie sugestie i pomysły będę bardzo wdzięczny.

djs74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2020, 23:53   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Brak symbolu długich świateł na liczniku

Cytat:
Napisał djs74 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Za wszelkie sugestie i pomysły będę bardzo wdzięczny.
Po bliższym sprawdzeniu wydaje się, że "kolega z forum" jest tu "mało winny"...
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - do sprawdzenia instalacja przednich świateł. Z opisanego zachowania wynika, że "coś jest nie halo" z tym podłączeniem... Jak są podłączone te dzienne w miejsce halogenów? Do dedykowanego przewodu dla DRL czy jakoś "jak tam elektryk wymyślił"? Kto w ogóle te światła robił?

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 08-06-2020 o 14:58
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2020, 16:00   #3
djs74

Nie pisałem i proszę tego tak nie odbierać, że to wina kolegi z forum. Starałem się tylko opisać całą sytuację. Myślę, że mogły się tu nałożyć zmiany wprowadzone przez poprzedniego właściciela auta z tymi moimi. Jak kupowałem samochód halogeny były już podłączone do auta. Podłączenie wygląda na "jak tam elektryk wymyślił". Ze skrzynki bezpieczników wychodzi kabel zasilający do halogenów - jak to jest dalej zrobione to nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tym, że na 99% jestem pewien, że ikona świateł długich na początku działała.

Ostatnio edytowane przez djs74 ; 08-06-2020 o 16:02
Stary 12-06-2020, 20:52   #4
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał djs74 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tym, że na 99% jestem pewien, że ikona świateł długich na początku działała.
dobra rozwiązałem zagadkę . W liczniku trzeba przestawić jedną wartość i upragniona ikonka wróci z "zaświatów" . Trzeba przestawić skąd bierze sygnał ikonka dla długich . Teraz masz ustawione HCM (którego notabene nie ma Fusion) i przestawić na IPC = zagadka rozwiązana .
Stary 12-06-2020, 22:37   #5
djs74

Bardzo dziękuję za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pomimo późnej pory kolega leszcz przez team viewera pomógł mi uporać się z problemem! Jedna mała ikonka a jak cieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-06-2020, 23:25   #6
leszcz
FCP member

Cytat:
pomógł mi uporać się z problemem!
good pewnie noce nie przespane były Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-06-2020, 00:40   #7
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Teraz masz ustawione HCM (którego notabene nie ma Fusion) i przestawić na IPC = zagadka rozwiązana .
Błąd w konfiguracji poganiany błędem w opisie rozwiązania...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To, że błąd jest w tym miejscu, oczywiste było od początku - tyle, że Kolega Tomek "zarzekał się", że wiedział co robi...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie można przestawić źródła sygnału kontrolki HB na "IPC" - bo nie ma takiej możliwości i nie ma takiego źródła...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest natomiast źródło sygnału dla kontrolki HB w BCM (właściwe i oczywiste dla USA bez HCM...) - i tak powinno być ustawione od początku...

BTW - w nowszych licznikach (K..., J..., L...) jest jeszcze lepiej - bo dochodzi jeszcze SCCM jako potencjalne źródło sygnału dla kontrolki HB... Tak to dopiero się można mylić...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg HB teltale.jpg (96.9 KB, 52 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-06-2020 o 09:36
Stary 13-06-2020, 12:48   #8
leszcz
FCP member

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Błąd w konfiguracji poganiany błędem w opisie rozwiązania...
To, że błąd jest w tym miejscu, oczywiste było od początku - tyle, że Kolega Tomek "zarzekał się", że wiedział co robi...
najlepsze ,że w konfigu licznika grzebane nie było ale już wiem dlaczego tak to się stało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-06-2020, 13:18   #9
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
najlepsze ,że w konfigu licznika grzebane nie było...
Pytałem jaka wersja softu była ograna, to się nie dowiedziałem 'tej tajemnicy'...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli była wgrana wersja J... lub K... to trzeba jeszcze zerknąć do 'nowopowstałego' bloku DE08 - tam jest także parametr definiujący źródło sygnału dla kontrolki HB...
Stary 13-06-2020, 14:16   #10
leszcz
FCP member

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jaka wersja softu była ograna, to się nie dowiedziałem 'tej tajemnicy'...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
takie coś po ...
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania