Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-03-2022, 15:34   #21
Magdalena
ford::average

Imię: Magda
Model: Ford focus
Silnik: 1.8 flexifuel
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Kołysanie autem podczas jazdy, pukanie po puszczeniu sprzęgła, puka na nierównoś

Jutro spróbuję do kolejnego innego mechanika, znajomi go chwalą, zobaczymy czy pomoże.
Ewidentnie coś się dzieje.
Zamiast jechać prosto, jedzie prawo lewo, muszę nakierowywać aby jechał prosto, słyszę też takie żużnienie w przedzie. Ostatnio jak mijałam pojazd skręcam kierownicą a on jedzie prosto, dziwne rzeczy się dzieją. Też jak cofałam auto na maxa kierownica w prawo to wyczuwalne było takie trzęsienie, wibracje w kierownicy, hmm tak jakby coś w niej przeskakiwało, nie wiem jak to nazwać...
Dziwne dla mnie jest jeszcze to że po wymianie akumulatora po jakimś czasie wrócił komunikat o usterce wspomagania kierownicy, i pali się kontrolka od ESP. Też jak wjadę w kałuże to kontrolka się pali od ESP cały czas, dopóki nie zgaszę auta...
Ręce mi już opadają co to może być

Magdalena jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2022, 15:41   #22
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Kołysanie autem podczas jazdy, pukanie po puszczeniu sprzęgła, puka na nierównoś

opisz mu wszystko, niech zmierzy geometrie, wspomnij mu o maglownicy i wspomnij mu że nie tylko zbieżność jest na świecie, bardzo ważne kąty pochylenia koła

może tuleje puściły i się wszystko rozjechało
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2022, 08:45   #23
Magdalena

Hej. Wracam by uzyskać od was porady.

Auto było u mechanika, powiedział mi że te pukanie przy puszczaniu sprzęgła przy zmianie biegów, to przez sprzęgło, że to wymiany, bo tarcza jest już cienka . Przy okazji wymieni olej w skrzyni wraz z uszczelniaczami.
Czy to może być rzeczywiście to ?
Bo inny mechanik mówił ze to przez luz na półosi, ten zaś mówi , że półoś jest w porządku.

Druga sprawa, te myszkowanie na drodze, że dziwnie się zachowuje, ściąga, buja , ucieka. To przez nie zrobioną zbieżność w tyle, że zbieżność była tylko w przedzie robiona. Tył nie, bo są mega zapieczone śruby w wahaczach , że wahacze trzeba ciąć...żeby w ogóle zrobić zbieżność... Więc mnie okłamali , że zbieżność zrobiona była w całym aucie...mechanicy...

A w moim aucie jest tak, że za granicą ktoś sobie go obniżał i w tyle założone są specjalne sportowe sprężyny, tył jest obniżony ( o tym wiedziałam , że był obniżony), ale dowiedziałam się że tylko tył , przód nie jest obniżany że ma standardowe sprężyny.
Więc do sedna... Mechanik związku z tym że przód jest inaczej i tył inaczej, chce tył zrobić też normalnie, tzn, wymienić te wahacze, od razu sprężyny na normalne , amortyzatory i tuleje których jest dużo, i obawia się że przy okazji może się coś jeszcze znaleźć...

Myślicie że facet ma racje i wie co robi ? Proszę pomóżcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-03-2022, 10:04   #24
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Pytasz czy gość, który zarabia tym fachem i widział auto z każdej strony ma rację, a odpowiedzi oczekujesz od ludzi, którzy auta na oczy nie widzieli, tylko znają je z fragmentów opowieści o nim?

Czego w takim razie oczekujesz?

Facet zrobił diagnozę i przewiduje robotę na kilka tysięcy złotych, widocznie ma powody żeby tak twierdzić.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2022, 10:06   #25
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Zawsze można pojechać do jeszcze innego magika, nie mówić co poprzednik znalazł i zobaczyć co on zaproponuje.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2022, 10:14   #26
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Magdalena Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powiedział mi że te pukanie przy puszczaniu sprzęgła przy zmianie biegów, to przez sprzęgło, że to wymiany, bo tarcza jest już cienka
Moim zdaniem bzdura, w MK2 mi też pukało czasem przy dynamicznej zmianie biegów. Wymiana sprzęgła (z innego powodu) nic nie zmieniła. Gdzieś też czytałem, że jest po prostu lekki luz na półosi i ten typ tak ma. W 1.8 jest IB5 czy sześciobiegowa skrzynia?

Ostatnio edytowane przez kln1920 ; 24-03-2022 o 10:17
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2022, 10:52   #27
Magdalena

Ja już po różnych mechanikach jeździłam i każdy rozkładał ręce. A na stacjach diagnostycznych nic nie znajdowali.

A mi tu puka za każdym razem gdy puszczam sprzęgło przy 1,2,3 biegu... nie zależnie czy puszczam łagodnie czy szybciej. Czasem nawet słychać coś podobnego do zgrzytania metalicznego od strony kierowcy i czuć to na pedale sprzęgła.
A to jakoś mam od grudnia, prędzej tego nie było.
Jest 5 biegowa skrzynia.

Każdy mechanik znajduje coś nowego.
A ja chce te auto doprowadzić do porządku bo to się tak jeździć nie da....Denerwujące.
Stary 24-03-2022, 20:08   #28
Fulara
FORD|AUTHORIZED

nie miałaś jeszcze trasy na śląsk ?
zobaczyłbym to auto
Stary 24-03-2022, 20:24   #29
Magdalena

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie miałaś jeszcze trasy na śląsk ?
zobaczyłbym to auto

Nie, nie jest mi po drodze, a dwa byłaby to męczarnia tym autem z kujaw jechać...
Stary 24-03-2022, 20:50   #30
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Auto było u mechanika, powiedział mi że te pukanie przy puszczaniu sprzęgła przy zmianie biegów, to przez sprzęgło, że to wymiany, bo tarcza jest już cienka . Przy okazji wymieni olej w skrzyni wraz z uszczelniaczami.
Czy to może być rzeczywiście to ?
Bo inny mechanik mówił ze to przez luz na półosi, ten zaś mówi , że półoś jest w porządku.

Druga sprawa, te myszkowanie na drodze, że dziwnie się zachowuje, ściąga, buja , ucieka. To przez nie zrobioną zbieżność w tyle, że zbieżność była tylko w przedzie robiona. Tył nie, bo są mega zapieczone śruby w wahaczach , że wahacze trzeba ciąć...żeby w ogóle zrobić zbieżność... Więc mnie okłamali , że zbieżność zrobiona była w całym aucie...mechanicy...

==
sprzęgło odpuść. bzdura.
luz na półosi odpuść.

jak to zapieczone śruby. no toż kur,,, mać się robi tak, żeby nie było zapieczonych czyli wymienia śruby i wahacze

stawiam skrzynke piwa, że debile nie potrafią zrobić zbieżności z tyłu i ustawili ci tak auto, że pływa.

geometria z tyłu, nawet jeśli jest to związane z wymianą wahaczy
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania