Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-07-2022, 10:01   #91
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Premium Sound System - dołożenie, schemat, zdjęcia

Cytat:
Napisał franciszekmg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości obowiązkowego posiadania dodatkowego wzmacniacza przy sony audiofile jest on wymagany przy blaupunkt oraz zwykłym sony.
Ke? Zwykłe Sony wymaga wzmacniacza? Przemyśl, przemyśl to

////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2022, 10:12   #92
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Nie siedzę w temacie audio mocno, ale wg schematów fordowskich dla S-MAX/GALAXY (CD340) SONY AUDIOPHILE nie wymaga wzmacniacza. Szare złącze 10. pinowe C2ME03-G (gniazdo w radiu) służy do bezpośredniego podłączenia tweeterów P+L (4 piny), subwoofera (4 piny), masy (1 pin) i zasilania (1 pin). Nawet w tytule schematu podkreślono "internal amplifier".
Cytat:
Napisał franciszekmg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Blaupunkt SD bez wyjścia video nie ma wyjścia na głośnik centralny, natomiast z wyjściem video tzw. MCA 2 SD Plus już posiada wyjście na centralny z tych samych pinów 1 i 7.
Czy ta informacja jest jakoś potwierdzona? Trochę OFF TOPIC, ale wydaje mi się, że były także radia Blaupunkt MCA SD Plus. Czyli one także nie dawałyby możliwości podłączenia głośnika centralnego?

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zwykłe Sony wymaga wzmacniacza?
Koledze @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] chyba chodziło o to, że gdyby ktoś sobie chciał zbudować PSS w oparciu o zwykłe SONY, to musiałby dołożyć "zewnętrzny" wzmacniacz, jak to ma miejsce przy Blaupunktach NX. Nie wiem tylko, czy takie konfiguracje (SONY + wzmacniacz) były, ale jak pisałem wyżej nie interesuję się zbytnio tematem audio. Rozkminiałem temat połączeń tylko w takim zakresie, jaki mi był potrzebny przy dokładaniu PSS i DAB+ do Blaupunkta NX w S-MAX'ie.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 06-07-2022 o 10:57
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2022, 22:17   #93
boulder666
ford::amateur

Model: S-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011

Wracam do tematu, kupiłem radio sony audiophile dab.
Sprzedajacy twierdzi, ze 100% sprawne z demontażu. Po podłączeniu na początku grał tylko centralny i subwofer. Napisałem do sprzedającego, powiedział że jak było nieoryginalne radio zamontowane, to pewnie ktoś grzebał przy wiązce wzmacniacza, żebym sprawdził we wskazanym miejscu koło lewego kolana. Bo jak twierdzi, sony audiophile nie ma wbudowanego wzmacniacza i nie bedzie działało bez. Sprawdziłem rzekomy schowek koło lewego kolana i cóż, jest tam schowek, nie ma śladu wzmacniacza. Drugiego dnia sprawdzając ten wzmacniacz widmo włączyłem auto i nagle zaczęły grać wszystkie głośniki, żeby po chwili zamilknąć z dźwiękiem przełączania jak w starych wzmacniaczach "przełączyć" żeby znowu grał tylko centralny i sub i tak w ciagu 10 minut kilka razy.
Powiem szczerze, że teraz już zgłupiałem czego i gdzie szukać?
boulder666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2022, 13:45   #94
franciszekmg
ford::average

Imię: Franciszek
Model: S-Max, Platinium X
Silnik: 2.0 TDCI, DW10C
Rocznik: 11.2010

Odepnij wtyczkę od radia jedną i drugą. Sprawdź połączenia we wtyczkach i podepnij raz jeszcze ale tak aby klipsy zaskoczyły.
franciszekmg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2022, 20:49   #95
mayak
FCP member

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szare złącze 10. pinowe C2ME03-G (gniazdo w radiu) służy do bezpośredniego podłączenia tweeterów P+L (4 piny), subwoofera (4 piny), masy (1 pin) i zasilania (1 pin)
czy w Premium Sound są takie same głośniki jak w wersji ze 'zwykłym' Sony?
Wystarczy że wymienię Sony na Sony audiophile oraz kupię subwoofer + zrobię okablowanie?
Zastanawia mnie czego przednie tweetery są oddzielnie wysterowane? Akurat w Smaxie są one słabo umieszczone (w desce), ponieważ nie są skierowane w stronę ucha tylko w sufit
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
Stary 10-07-2022, 22:22   #96
franciszekmg

W moim s-maxie miałem fabryczny zestaw 9 głośników, w drzwiach niebieskie 25W.
Stary 11-07-2022, 03:18   #97
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawia mnie czego przednie tweetery są oddzielnie wysterowane?
Jeżeli w SONY AUDIOPHILE jest wbudowany wzmacniacz, to taki rozdział ma sens. Tweetery przednie są sterowane wtedy niezależnie od głośników "niskotonowych". Czyli dokładnie taki sam układ jak w przypadku PSS opartego na zewnętrznym wzmacniaczu przy Blaupunkt NX.
Taki sposób rozdziału pozwala zachować taką samą numerację pinów dla każdego typu audio.
Cytat:
Wystarczy że wymienię Sony na Sony audiophile oraz kupię subwoofer + zrobię okablowanie?
IMHO, według schematów, tak.

BTW. Zupełnie nieplanowo (i trochę bez sensu) zainteresował mnie temat poliftowych jednostek SONY AUDIOPHILE. Przeglądając sobie portale aukcyjne, grafiki, zdjęcia zauważyłem, że istnieją radia, które mają oznakowanie wskazujące, że jednostka jest dedykowana dla:
1. S-MAX/GALAXY, tj. AM2T-18C939-JB (HCD340JB);
2. MONDEO, tj. BS7T-18C939-J... (HCD345J...), BS7T-18C939-M... (HCD345-M...) (z DAB), BS7T-18C939-N... (H-CD345-N....EUR) (z DAB).
PS. Podobny dualizm występuje w poliftowych "zwykłych" SONY z DAB:
1. S-MAX/GALAXY, tj. AM2T-18C939-DB (HCD340DB);
2. MONDEO, tj. BS7T-18C939-D... (HCD345D...), BS7T-18C939-F... (H-CD345-F...EUR).
PS. W tym wątku:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dociekał kiedyś, czy przypadkiem nie jest tak, że BS7T-18C939-D... (HCD345D...) to odbiór DAB, a BS7T-18C939-F... (H-CD345-F...EUR) to odbiór DAB+
Cytat:
Napisał boulder666 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kupiłem radio sony audiophile dab.
Jakie oznaczenie ma to radio?

Ostatnio edytowane przez Parch ; 11-07-2022 o 10:50
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2022, 16:24   #98
mayak
FCP member

zaczyna mnie kusić dołożenie PSS do Smaxa - da się upolować audiophile i subwoofer (zwykłe sony można sprzedać), ale skąd wytrzasnąć dodatkową wtyczkę do radia???

Sony audiophile z dab (dab+?) to chyba biały kruk - czy dobrze kojarzę, że cyfrowo są tylko nadawane (w W-wie) radia państwowe?

Subwoofer idzie pod fotel pasażera? Co z zestawem naprawczym - pod fotel kierowcy? Dekel schowka pozostaje ten sam?
Stary 12-07-2022, 17:21   #99
franciszekmg

Można zbudować PSS na MCA 2 SD PLUS, dodatkowy wzmacniacz. Pokrywa schowka ma dodatkowo 2 otwory zasłonięte identycznymi osłonami jak wysokotonowe na kokpicie czy w tylnych drzwiach. Najlepiej kupić wiązkę kokpitu byle by miała PSS i dołożyć. Tracimy schowek przy lewym kolanie, oraz za fotelem kierowcy. Zamiast sony z DAB dołożyć moduł DAB+ jeżeli budujemy na MCA 2 SD lub na MCA 2 SD PLUS
Stary 12-07-2022, 18:52   #100
mayak
FCP member

Wszystko można, ale ja nie chcę zakładać NXa
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania