Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-12-2022, 15:21   #31
Budzik098
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Grand C-Max
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie akumulatora

A o którym złączu pisał autor pytania, że je odłączył...

O głównym złączu w skrzynce bezpieczników. Ja osobiście też odłączam ten kabel przy wymianie aku bo z nim podpiętym jest dużo trudniej, a spinki na przedniej ściance obudowy aku zawsze pękają.

Więc dziś odpiąłem aku, wypiąłem to złącze, popsikałem, wypłynęło trochę syfu, podpiąłem i wszystko zadziałało.

Budzik098 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2022, 15:25   #32
pacuro
ford::beginner

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2014

Bezpieczniki na froncie akumulatora sprawdzone - wszystkie są całe. Dziś już odpadam z zimna. Jitro kolejna akcja z psikaniem i dmuchaniem.
pacuro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2022, 15:30   #33
Budzik098

Spróbuj z psikaniem sprayem do kontaktów, też w to nie wierzyłem ale zadziałało od razu.

Bump:
Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W 3 minuty poprawiłeś kontakt we wszystkich złączach w aucie?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy może mamy zgadywać, o które złącze chodzi?
Dodatkowo wytłumacz mi sens sprawdzania wszystkich połączeń... Chyba logiczne żeby zacząć sprawdzanie od miejsca w którym się coś ruszało.
Stary 19-12-2022, 16:37   #34
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Kolego, jak już chcesz coś doradzać to pisz konkretnie
Są tutaj takie lenie co nie czytają co inni napiszą,tylko smarują swoje wypociny.
Jeśli chcesz coś wnieść na to forum to pisz z sensem.

Czyszczenie styków raczej nic nie da, po prostu złącze miałeś za słabo dociśniete i jest to powszechny problem w tym miejscu.

Dlatego wielu z nas wyjmuje Aku bez niepotrzebnego rozpinania wiązek.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2022, 20:21   #35
Budzik098

Tu się mylisz. Złącze było wpinane i wypinane na różne sposoby z 10 razy i cały czas auto nie odpalało. Dopiero wyczyszczenie styków pomogło i za pierwszym wpięciem wszystkie problemy zniknęły. A wczesniej akumulator juz wymienialem, wiec tej wtyczki naprawde nie da sie zle wpiac i wczesniej nie mialem takich problemow. Tutaj kolega który zaczął temat także wymieniał akumulator wypinając to złącze.

Ale jeżeli uważasz, że lepsze jest prucie i czasochłonne sprawdzanie całej instalacji od góry do dołu, niż zacząć od miejsca w którym się ingerowało...

Sam też byłem sceptyczny do tego rozwiązania, że przecież to niemożliwe zeby tak się stało i zwykle popsikanie złącza pomogło. A jednak i wiele innych osób także ma ten problem. Wynika on według mnie z tego, że pokrywa tych bezpieczników jest kiepsko spasowana i dostaje się tam dużo pyłu. Po odłączeniu gubi kontakt i tyle. Brak komunikacji z ECU i można szukać. Jak w takiej sytuacji będziesz sprawdzał pin po pinie tez nic nie znajdziesz, bo wszystko będzie ok. A wtyczka najzwyklej nie łapie kontaktu bo tam są bardzo małe prądy. Dopiero wyczyszczenie poprawia kontakt i wszystko śmiga.
Stary 20-12-2022, 21:48   #36
pacuro
ford::beginner

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2014

Dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc. W sytuacji awaryjnej każda rada, to jakiś trop i nadzieja na naprawienie usterki. Tym razem na piwo zasłużył @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejne dwie godziny zeszły dziś na przedmuchiwaniu, psikaniu sprayem do kontaktów i suszeniu suszarką wtyczki i gniazda w puszcze bezpieczników (z sześć czy siedem takich cykli weszło). Najpierw zaskoczyło radio - połączyło się z samochodem, a potem nic więcej. Gdy już pakowałem się na mzk do domu (auto stało na podwórku rodziców), to myślę a odepnę jeszcze raz, popatrzę, zrobię fotkę i zamkę. I ruszył. Magia.
Puszka na bezpiecznki w tym aucie to żart. Szczelność zerowa. Spasowanie żadne. Uszczelek brak.
Wesołych Świąt!
pacuro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2022, 22:12   #37
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Nadal jestem sceptycznie nastawiony do wiary że "psikanie" to remedium na brak styku.

Zwłaszcza że czynność powtarzano wielokrotnie.
Po prostu za którymś razem w końcu docisnąłeś porządnie wtyczkę.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2022, 22:38   #38
Budzik098

A jakie tam prądy idą... jak jest kurz, to tak male prądy po prostu nie przechodzą. Ta skrzynka jest nieporozumieniem. Poczytaj inne podobne tematy, był taki sam problem i czyszczenie było zawsze rozwiązaniem (lub serwisy wmawiały najróżniejsze głupoty jak uszkodzona wiązka, zle włożony akumulator itd). Tej wtyczki nie da się źle wpiąć, więc docisk tu nie ma znaczenia. A zaskoczyło za którymś razem, bo tak naprawdę zupełnie niepotrzebnie suszył ten spray do styków, bo on poprawia kontakt.
Jak cieknie Ci kran w kuchni, to usterki szukasz w wodociągach czy jednak najpierw kran... zawsze najpierw dobrze sprawdz to co ruszałeś, na prucie wszystkiego zawsze znajdzie się czas.
Stary 21-12-2022, 06:28   #39
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

odpinam i zapinam sterowniki, wtyczki w innych markach niż ford, gdzie wtyczki mają po 120 pinów, są jak 2 dłonie człowieka, nigdy z niczym nie miałem problemu, a wtyczki te czasem dostaną płynem chłodniczym i takimi tam

ford to jest jednak stan umysłu
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2022, 10:41   #40
Budzik098

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
odpinam i zapinam sterowniki, wtyczki w innych markach niż ford, gdzie wtyczki mają po 120 pinów, są jak 2 dłonie człowieka, nigdy z niczym nie miałem problemu, a wtyczki te czasem dostaną płynem chłodniczym i takimi tam

ford to jest jednak stan umysłu
Ford to stan umysłu jak najbardziej, a raczej stan umysłu inżynierów. Skrzynka bezpieczników jest bez uszczelki, a góra i dół pasują do siebie delikatnie mówiąc nie najlepiej. kurzu i pyłu dostaje się tam naprawdę dużo. Dodatkowo ta główna wtyczka nie jest hermetyczna od góry, przez co piny pięknie penetrowane są przez ten kurz który blokuje kontakt i sprawa pozamiatana. Wtedy można szukać i szukać rozwiązania, bo komputery, sprawdzanie instalacji pin po pinie nic nie dadzą.
I nie jest to kwestia złego dociśnięcia wtyczki, tylko braku przewodzenia ze względu na bardzo małe prądy i dodatkowo według mnie trochę za cienkich drucików które wchodzą do wtyczki. Ale tego nie zmienimy.
Jeszcze dla zwolenników teorii, że to musiało być złe dociśnięcie, na potwierdzenie jak ważny jest kontakt do przepływu prądu, przypadki przepalonych żarówek W5W które potrafią świecić... Żarówka może być przepalona, jednak jeżeli jakimś cudem przy włączonym napięciu na nią, druciki zewrą się, choćby poprzez drgania, to przepływ prądu utrzyma je złączone i żarówka będzie działać do momentu wyłaczenia... Tylko tu mamy niestety minimalne prądy które nie potrafią przebić się choćby przez kurz czy zaśniedziałe powierzchnie.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania