![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#161 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2015
|
właśnie wybiło 151 tyś... i ładowanie padło - termin na poniedziałek - zobaczymy czy to będzie to...
|
|
|
|
|
|
#162 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Andrzej
Silnik: 2.0
|
Witam,
podepnę się w tym temacie i z góry proszę o wyrozumiałość, gdyż nie jestem fachowcem ale wolę skonsultować problem z osobami doświadczonymi. Mondeo 2.0 tdci z 2015 r. z akumulatorem Varta 75Ah 730A wymienionym jesienią 2021 r. nigdy nie zawiódł przy porannym odpalaniu nawet w mróz poniżej 10 stopni ale po przejechaniu odcinka drogi pojawia się komunikat „Niski poziom akumulatora Funkcje czasowo wyłączone”. Następnie po minucie, dwóch jazdy wszystko wraca do normy jakby nigdy nic. Czasami jednak przechodzi w kolejne komunikaty: „System ładowania Natychmiast serwis” i wyłącza m.in. komputer, system wspomagania, układ hamulcowy. Po przeczekaniu tego przez ok. 5 min. na włączonym silniku wszystko wraca do normy jakby nigdy nic. W warsztacie wskazano mi, że prawdopodobnie to wina akumulatora ale, że nie ma jak podmienić aby sprawdzić to najpierw należy zakupić nowy. Z tym, że komunikaty takie zaczęły pojawiać się bardzo sporadycznie już od ponad 2 miesięcy (wydaje mi się, że po wymianie sprzęgiełka alternatora). Na początku jakby przy niższych temperaturach (-6/-10) lub większej wilgotności. Obecnie praktycznie kilka razy w tygodniu. Czasami po 10 minutach jazdy, czasami po 20 minutach. Często przy wolnych obrotach w mieście ale i na trasie poza miastem. Czy rzeczywiście może to być wina akumulatora który nawet po dwóch dniach i przy – 10 stopniach nigdy nie ma problemu z rozruchem, a pojawia się to wszystko po przejechaniu jakiegoś odcinka trasy? Bump: Ostatnio edytowane przez Andrew.14 ; 28-02-2023 o 09:47 |
|
|
|
|
|
#163 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
A po wymianie akumulatora resetowałeś BMS?
|
|
|
|
|
|
#164 | |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Andrew.14 ; 28-02-2023 o 09:52 |
|
|
|
|
|
|
#165 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
Przy słabym akumulatorze nigdy nie miałem komunikatów typu " system ładowania natychmiast serwis". Oczywiście start/stop nie działał, nie działało Webasto, grzanie przedniej szyby, dźwięki z czujników parkowania, niezapiętych pasów szły z licznika , ale nie takie jaja jak w Twoim Mondolocie . Jak dla mnie to alternator ponownie na stół i dokładne jego sprawdzenie , a minimalnie to sprawdzenie połączeń elektrycznych do niego dochodzących.
|
|
|
|
#166 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#167 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Najprawdopodobniej masz do wymiany sprzęgiełko alternatora -typowa usterka MK5
|
|
|
|
|
|
#168 | |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Andrew.14 ; 01-03-2023 o 19:21 |
|
|
|
|
|
|
#169 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-10-2013
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 EB 165KM
Rocznik: 2018
|
Czesc
mam fajne autko ale generalnie mało nim jeżdżąe. Ma lekko ponad 41k przebiegu a skończył nie dawno 4 lata. Dzisiaj podchodzę do auta i nie zareagowal na pilota, na drugiego pilota jak i na nową baterie w jednym z nich. Wyglada na padniety akumulator, Wczoraj jak nim jeździłem to nie było żadnej informacji o niskim naładowaniu. Jedynie co Wczoraj zrobiłem to oddałem auto do ASO na kilka godzin aby zdiagnozowali pedal sprzegla. Co mogło w nocy rozładować akumulator jeżeli dnia wcześniejszego nie było kontrolki o niskim naładowaniu? czy akumulator 4 letnj to już raczej do wymiany czy nie? Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka Ostatnio edytowane przez mario_s ; 31-05-2023 o 18:22 |
|
|
|
|
|
#170 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-01-2019
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 (240)
Rocznik: 2013
|
Miałem raz podobną historię - czasem tak się zdarza, że akumulator po prostu z dnia na dzień szlag trafi, zrobi zwarcie na jednej celi i nara - nie do odratowania.
Ale u Ciebie wcale nie musi tak być - mogli Ci zapalić lampkę w środku, nie zauważyłeś i rano niemiła niespodzianka. Tak miałem ostatnio, wróciliśmy z trasy, została lampka, dwa dni później chcę jechać i zonk - też myślałem, że już po nim, ale wystarczyło naładować. Zaopatrz się w dobrą ładowarkę, polecam Unit 6,5 (spędziłem sporo czasu robiąc research przed zakupem, i naprawdę to była dobra decyzja) i tak 2x w roku, przed zimą i po niej, uruchom sobie tryb Recondition (ma taki) przedłużysz żywot każdego aku 2-3 razy. No i dowiesz się, czy ten już leci do recyklingu, czy jeszcze pojeździ. A co to jest recond i robienie gęstości, to obejrzyj np. na Yt na kanale MrAkumulator Wysłane z komórki (za stodołą) przy użyciu Wi-Fi (sąsiada)
|
![]() |
| Tagi |
| akumulator |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|