Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-02-2023, 17:17   #161
ziem
FCP member

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Zbyt niskie napięcie akumulatora - usterka czy zuźycie?

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Typowa usterka usterka tego alternatora po 150 tys. to sprzęgło rolki koła pasowego(film w linku)

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
właśnie wybiło 151 tyś... i ładowanie padło - termin na poniedziałek - zobaczymy czy to będzie to...

ziem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2023, 23:33   #162
Andrew.14
ford::amateur

Imię: Andrzej
Silnik: 2.0

Witam,
podepnę się w tym temacie i z góry proszę o wyrozumiałość, gdyż nie jestem fachowcem ale wolę skonsultować problem z osobami doświadczonymi.
Mondeo 2.0 tdci z 2015 r. z akumulatorem Varta 75Ah 730A wymienionym jesienią 2021 r. nigdy nie zawiódł przy porannym odpalaniu nawet w mróz poniżej 10 stopni ale po przejechaniu odcinka drogi pojawia się komunikat „Niski poziom akumulatora Funkcje czasowo wyłączone”. Następnie po minucie, dwóch jazdy wszystko wraca do normy jakby nigdy nic. Czasami jednak przechodzi w kolejne komunikaty: „System ładowania Natychmiast serwis” i wyłącza m.in. komputer, system wspomagania, układ hamulcowy. Po przeczekaniu tego przez ok. 5 min. na włączonym silniku wszystko wraca do normy jakby nigdy nic. W warsztacie wskazano mi, że prawdopodobnie to wina akumulatora ale, że nie ma jak podmienić aby sprawdzić to najpierw należy zakupić nowy. Z tym, że komunikaty takie zaczęły pojawiać się bardzo sporadycznie już od ponad 2 miesięcy (wydaje mi się, że po wymianie sprzęgiełka alternatora). Na początku jakby przy niższych temperaturach (-6/-10) lub większej wilgotności. Obecnie praktycznie kilka razy w tygodniu. Czasami po 10 minutach jazdy, czasami po 20 minutach. Często przy wolnych obrotach w mieście ale i na trasie poza miastem. Czy rzeczywiście może to być wina akumulatora który nawet po dwóch dniach i przy – 10 stopniach nigdy nie ma problemu z rozruchem, a pojawia się to wszystko po przejechaniu jakiegoś odcinka trasy?

Bump:

Ostatnio edytowane przez Andrew.14 ; 28-02-2023 o 09:47
Andrew.14 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2023, 07:55   #163
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019

A po wymianie akumulatora resetowałeś BMS?
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2023, 09:42   #164
Andrew.14

Cytat:
Napisał rajman Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A po wymianie akumulatora resetowałeś BMS?
Akumulator wymieniany był jesienią 2021 r. w warsztacie, gdzie po założeniu wczytywany był kodem z samochodu gdyż podpięty komputer ponoć nie miał wejścia w ustawienia. Mimo wszystko samochód działał poprawnie (nie było grzania przedniej szyby, z nawiewem przedniej szyby też ostatnio było słabo i potrafiło mocno zaparować podczas jazdy oraz zeszronić z zewnątrz przy -1), nawiew przedniej szyby jakby zwiększał się bardziej po przejechaniu ok. 5 km ale to może normalne (nie pamiętam jak było wcześniej). Komunikaty z ładowaniem pojawiły się dopiero kilka miesięcy temu. Odstawiłem do warsztatu gdzie wymieniano sprzęgiełko alternatora i tam stawiają na akumulator gdyż po uruchomieniu spada napięcie. Tutaj też na moją prośbę resetowano teraz BMS, co niczego nie zmieniło.

Ostatnio edytowane przez Andrew.14 ; 28-02-2023 o 09:52
Stary 01-03-2023, 09:59   #165
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018

Przy słabym akumulatorze nigdy nie miałem komunikatów typu " system ładowania natychmiast serwis". Oczywiście start/stop nie działał, nie działało Webasto, grzanie przedniej szyby, dźwięki z czujników parkowania, niezapiętych pasów szły z licznika , ale nie takie jaja jak w Twoim Mondolocie . Jak dla mnie to alternator ponownie na stół i dokładne jego sprawdzenie , a minimalnie to sprawdzenie połączeń elektrycznych do niego dochodzących.
Stary 01-03-2023, 18:57   #166
Andrew.14

Cytat:
Napisał Hansolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy słabym akumulatorze nigdy nie miałem komunikatów typu " system ładowania natychmiast serwis". Oczywiście start/stop nie działał, nie działało Webasto, grzanie przedniej szyby, dźwięki z czujników parkowania, niezapiętych pasów szły z licznika , ale nie takie jaja jak w Twoim Mondolocie . Jak dla mnie to alternator ponownie na stół i dokładne jego sprawdzenie , a minimalnie to sprawdzenie połączeń elektrycznych do niego dochodzących.
Stąd w zasadzie podpiąłem się z tematem gdyż jakoś nie przekonuje mnie diagnoza akumulatora, a nie potrzebuję zapasowej bateryjki. Dzisiaj otrzymałem podejrzenie braku walidacji akumulatora po zamontowaniu jeśli system w ogóle wymaga takiej walidacji
Stary 01-03-2023, 19:11   #167
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Najprawdopodobniej masz do wymiany sprzęgiełko alternatora -typowa usterka MK5
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2023, 19:17   #168
Andrew.14

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najprawdopodobniej masz do wymiany sprzęgiełko alternatora -typowa usterka MK5
No właśnie wymieniałem jesienią... nie mniej jednak sprowadza się wszystko do sprawdzenia alternatora i odcinka alternator-aku. Zastanawiałem się jeszcze nad walniętymi sterownikami napięcia o jakich tutaj czytałem, tzn. jakiś przy akumulatorze i jakiś przy alternatorze

Ostatnio edytowane przez Andrew.14 ; 01-03-2023 o 19:21
Stary 31-05-2023, 15:56   #169
mario_s

Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 EB 165KM
Rocznik: 2018
Domyślnie Akumulator- czy to już czas?

Czesc

mam fajne autko ale generalnie mało nim jeżdżąe. Ma lekko ponad 41k przebiegu a skończył nie dawno 4 lata. Dzisiaj podchodzę do auta i nie zareagowal na pilota, na drugiego pilota jak i na nową baterie w jednym z nich. Wyglada na padniety akumulator, Wczoraj jak nim jeździłem to nie było żadnej informacji o niskim naładowaniu. Jedynie co Wczoraj zrobiłem to oddałem auto do ASO na kilka godzin aby zdiagnozowali pedal sprzegla.

Co mogło w nocy rozładować akumulator jeżeli dnia wcześniejszego nie było kontrolki o niskim naładowaniu?

czy akumulator 4 letnj to już raczej do wymiany czy nie?

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez mario_s ; 31-05-2023 o 18:22
mario_s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-05-2023, 16:02   #170
Lord_Fordemort
ford::beginner

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 (240)
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Akumulator- czy to już czas?

Miałem raz podobną historię - czasem tak się zdarza, że akumulator po prostu z dnia na dzień szlag trafi, zrobi zwarcie na jednej celi i nara - nie do odratowania.
Ale u Ciebie wcale nie musi tak być - mogli Ci zapalić lampkę w środku, nie zauważyłeś i rano niemiła niespodzianka. Tak miałem ostatnio, wróciliśmy z trasy, została lampka, dwa dni później chcę jechać i zonk - też myślałem, że już po nim, ale wystarczyło naładować.
Zaopatrz się w dobrą ładowarkę, polecam Unit 6,5 (spędziłem sporo czasu robiąc research przed zakupem, i naprawdę to była dobra decyzja) i tak 2x w roku, przed zimą i po niej, uruchom sobie tryb Recondition (ma taki) przedłużysz żywot każdego aku 2-3 razy.
No i dowiesz się, czy ten już leci do recyklingu, czy jeszcze pojeździ.
A co to jest recond i robienie gęstości, to obejrzyj np. na Yt na kanale MrAkumulator

Wysłane z komórki (za stodołą) przy użyciu Wi-Fi (sąsiada)

Tagi
akumulator

Zasady postowania