![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#491 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV
Rocznik: 2022
|
Już jakiś czas temu zostało to zdementowane. Drogi Forda i Toyoty w tym przypadku się nie zeszły.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Będę nasłuchiwał, aktualnie brak takich dźwięków. U mnie przebieg 71k km. |
|
|
|
|
|
#492 |
|
FCP member
![]() Imię: Grzesiek
Model: Vectra B / S-Max II
Silnik: 2.2 DTI / 2.5 ale turbo nie ma
Rocznik: 2001
|
|
|
|
#493 | |
|
FCP member
![]() Imię: Grzesiek
Model: Vectra B / S-Max II
Silnik: 2.2 DTI / 2.5 ale turbo nie ma
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Mimo, że oczywiście pomiar jest również obciążony błędem, odczucie jest obciążone wielbłądem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#494 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-12-2018
Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022
|
Panowie, ktoś ma w swoim smax fhev aktywna żaluzje chłodnicy? (kyrsor)??? U mnie jest tylko jakby obudowa (bez lameli żaluzji). Ciekawi mnie czy żadna hybryda nie miała, czy też moja wykastrowana bo kugi fhev wiem że mają. Przydaloby się ustrojstwo zimą, bo wtedy silnik po mieście ledwo osiąga ponad 60 st.
|
|
|
|
|
|
#495 |
|
|
W przeciwieństwie do poprzedniego s-max'a, ten model nie posiada aktywnej osłony chłodnicy. Data produkcji 12.2021.
Mam za to co innego - początek korozji (kocią łapkę) na drzwiach kierowcyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#496 |
|
|
Na pewno to kocia łapka? W którym dokładnie miejscu? Bo ja mam coś tego typu ale to taki bombek od wewnątrz przy zgrzewie i to nie korozja ale jakby wada produkcyjna
Ten model - masz na myśli hybryde bo jako taki smax mk2 posiadał np w dieslu. Ostatnio edytowane przez lukast ; 26-09-2024 o 10:37 |
|
|
|
|
|
#497 |
|
|
Tak, chodzi mi o hybrydę.
Kocia łapka, lewe przednie drzwi nad listwą ozdobną. Ciekawe co tam się kryje. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez bobanr ; 26-09-2024 o 20:59 |
|
|
|
|
|
#498 |
|
|
Cześć. Mam Parę nowych spostrzeżeń.
Od 3 tygodni jeżdżę z podpiętym carscannerem i monitoruje sobie różne parametry autka, z naciskiem na temperaturę silnika (temp płynu). Odkąd mam to auto obserwuje bardzo niskie temperatury silnika przy jeździe po mieście jesienią i zimą, wskazówka temperatury właściwie operuje na niebieskim polu czasem tylko wychodząc wyżej. Niedogrzany silnik pracuje w zakresie 50 stopni (dolna krawędź niebieskiego paska) a 65 stopni (górna krawędź niebieskiego pola). To trochę mało... Dodatkowo stojąc w korku temperatura dosyć szybko spada powodując częste uruchamianie się silnika spalinowego. Pojeździłem teraz trochę podpięty pod obd i potestowalem. Okazuje się że po całkowitym wyłączeniu wentylacji kabiny temperratura silnika jest dużo lepsza bo łatwo osiąga wtedy 80-85 stopni. Ewidentnie Ford cos źle zaprojektował bo układ wyłącza silnik spalinowy jak ten osiągnie już 60 stopni a jednocześnie silnik bardzo szybko stygnie (brak aktywnej żaluzji chłodnicy kyrsor też nw tym nie pomaga (w kugach jest) Ciekawe czy dałoby się przestawić w kompie parametr minimalnie temperatury cieczy przy której komputer pozwala na wyłączenie silnika spalinowego z tych 60 stopni na wartość wyższą? Notorycxnie niedogrzany silnik zimą nie wróży nic dobrego... Dziwne jest też to że wentylacja kabiny ma aż tak duży wpływ na spadek temperatury silnika... |
|
|
|
|
|
#499 |
|
ford::average
![]() Imię: Daniel
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2023
|
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
To ja się pochwalę moim jak na razie najniższym średnim zużyciem paliwa. Miałem kapkę czasu, droga ekspresowa, tempo ślimacze, maksymalne wykorzystania ukształtowania terenu i jazda na elektryku gdzie się dało. Pod koniec przed miastem to nawet 80 km/h jechałem. Także da się ale tylko w celach doświadczalnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podoba mi się też ten mocno teoretyczny zasięg przy połowie baku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Danillo ; 29-10-2024 o 22:37 |
|
|
|
|
|
#500 | ||
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-05-2012
Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
|
Cytat:
Ciekawe czy pompa wody chodzi, jak silnik spalinowy jest wyłączony. Jeśli nie chodzi, to sprawa jest prosta. Czy pod OBD widać temp. oleju? Dla warunków pracy silnika to chyba istotniejszy parametr. Bump: Cytat:
W mieście ten silnik jest świetny. |
||
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|