![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: diesel
Rocznik: 2015
|
Uszkodziłem licznik converse+. Czy mogę do licznika w wersji UK przenieść mój stary eeprom? Czy to wystarczy żeby był mój przebieg oraz żeby prędkościomierz pokazywał jak w wersji EU czy trzeba jeszcze coś więcej zrobić?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Nie wiem co masz za sprzet i co potrafisz.
Ja nie widzę problemu, kupić dawcę UK, przerobić na EU i przygotować pod auto. Wszystkie "cząstkowe" przegrywanie firmware to proszebie się o kłopoty.C+ ma dwuczęściowy soft i lepiej noech laik w tym nie miesza. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Mam między innymi forscana, programator UPA i potrafię conieco...
Z tym licznikiem nie miałem do czynienia i dlatego pytam jak można by to najlepiej zrobić. Nie wiem czy uszkodziłem procesor czy kontroler od wyświetlacza, czy po prostu zdażył się zbieg okoliczności i wyświetlacz po prostu padł. Poprawiałem zimne luty i na procesorze nie zauważyłem że mam zwarcie pomiędzy dwiema nóżkami, włączyłem zasilanie i na wyświetlaczu pikseloza, widać przebieg, godzinę a reszta jak na dyskotece. Usunąłem zwarcie jednak ekran bez zmian. Dodatkowo w samochodzie jak włączy się zapłon to licznik mruga, wskazówki spadają tak jakby mu zasilanie siadało... po odpięciu zasilania wyświetlacza licznik działa stabilnie. Czyli jeżeli mówisz że ma podwójny soft to pewnie nie wystarczy przerzucić eepromu do licznika UK :/ |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
A ja nie mam programatora i taka operacja konwersji GB -> EU convers+ z Mondeo MK4 trwa u mnie 10 minut z wyjściem z domu i pogawędką i do tego "zero problemów"... Tak więc nie "programator" się liczy a "wiedzieć jak" oraz "mieć czym"...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 02-02-2025 o 19:05 |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Nie wiem, po co były zabawy z lutowaniem procesora, ale raczej chwilowa zwara nie uszkodzi tych liczników.
Zadrzalo mi sie, i to nie raz, nie dwa, zawsze potem wstawały. Co do zasadności dalszej naprawy.... nie widzę sensu kontynuowania we własnym zakresie. Kablem do Forscana można zmienić EU na UK, można sie też pobawić wsadem do kości pamięci, ale takiej wiedzy raczej nikt nie rozdaje. |
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
Niestety przez pośpiech nie skontrolowałem odpowiednio lutowania i teraz trzeba zapłacić za to :/ |
||
|
|
|
|
|
#17 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Do MMCAN to sie akurat robi kilka miejsc na płycie,a glownym procesorze raptem jedna nóżka
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|