Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-02-2025, 12:51   #11
Toma_x
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: diesel
Rocznik: 2015
Domyślnie Licznik convers+ przerobienie UK na EU

Uszkodziłem licznik converse+. Czy mogę do licznika w wersji UK przenieść mój stary eeprom? Czy to wystarczy żeby był mój przebieg oraz żeby prędkościomierz pokazywał jak w wersji EU czy trzeba jeszcze coś więcej zrobić?

Toma_x jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2025, 13:18   #12
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Licznik convers+ przerobienie UK na EU

Nie wiem co masz za sprzet i co potrafisz.
Ja nie widzę problemu, kupić dawcę UK, przerobić na EU i przygotować pod auto.

Wszystkie "cząstkowe" przegrywanie firmware to proszebie się o kłopoty.C+ ma dwuczęściowy soft i lepiej noech laik w tym nie miesza.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2025, 13:34   #13
Toma_x

Mam między innymi forscana, programator UPA i potrafię conieco...
Z tym licznikiem nie miałem do czynienia i dlatego pytam jak można by to najlepiej zrobić. Nie wiem czy uszkodziłem procesor czy kontroler od wyświetlacza, czy po prostu zdażył się zbieg okoliczności i wyświetlacz po prostu padł. Poprawiałem zimne luty i na procesorze nie zauważyłem że mam zwarcie pomiędzy dwiema nóżkami, włączyłem zasilanie i na wyświetlaczu pikseloza, widać przebieg, godzinę a reszta jak na dyskotece. Usunąłem zwarcie jednak ekran bez zmian. Dodatkowo w samochodzie jak włączy się zapłon to licznik mruga, wskazówki spadają tak jakby mu zasilanie siadało... po odpięciu zasilania wyświetlacza licznik działa stabilnie.
Czyli jeżeli mówisz że ma podwójny soft to pewnie nie wystarczy przerzucić eepromu do licznika UK :/
Stary 02-02-2025, 15:03   #14
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Toma_x Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...nie wystarczy przerzucić eepromu do licznika UK :/
Wystarczy. W eepromie jest wszystko - więc to najlepszy sposób na "duże problemy"... Standardowe podejście tych Kolegów, co to "mam programator i nie zawaham się go użyć"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A ja nie mam programatora i taka operacja konwersji GB -> EU convers+ z Mondeo MK4 trwa u mnie 10 minut z wyjściem z domu i pogawędką i do tego "zero problemów"...
Tak więc nie "programator" się liczy a "wiedzieć jak" oraz "mieć czym"...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 02-02-2025 o 19:05
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2025, 16:10   #15
Antej
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Odp: Zegary licznik z angielika (w milach) pytanie czy da się włożyć do wersji europe

Nie wiem, po co były zabawy z lutowaniem procesora, ale raczej chwilowa zwara nie uszkodzi tych liczników.
Zadrzalo mi sie, i to nie raz, nie dwa, zawsze potem wstawały.
Co do zasadności dalszej naprawy.... nie widzę sensu kontynuowania we własnym zakresie.

Kablem do Forscana można zmienić EU na UK, można sie też pobawić wsadem do kości pamięci, ale takiej wiedzy raczej nikt nie rozdaje.
Stary 02-02-2025, 16:24   #16
Toma_x

Domyślnie Odp: Zegary licznik z angielika (w milach) pytanie czy da się włożyć do wersji europe

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy. W eepromie jest wszystko - więc to najlepszy sposób na "duże problemy"
Dzięki za konkretną odpowiedź. Czyli już wszystko jasne. Jeszcze przez chwilę myślałem że w procku jest cały ten soft odpowiedzialny za wyświetlanie różnych opcji itp itd a w eeprom tylko przebieg, VIN itp.

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem, po co były zabawy z lutowaniem procesora
Procesor miał zimne luty i nóżki odpowiedzialne za komunikację CAN nie łączyły... Przez to były problemy z radiem itp itd...

Niestety przez pośpiech nie skontrolowałem odpowiednio lutowania i teraz trzeba zapłacić za to :/
Stary 02-02-2025, 16:44   #17
Antej
FORD|AUTHORIZED

Do MMCAN to sie akurat robi kilka miejsc na płycie,a glownym procesorze raptem jedna nóżka
Odpowiedz

Zasady postowania