![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
|
Witam.
Poproszę o poradę co zrobić. Jestem posiadaczem Mondeo MK4 2.5T. W 2020 założyłem gaz (przy ok 170 tys km). Aktualnie mam ok 220 tys. km. Samochód jest z polskiego salonu, bezwypadkowy. Niedawno pojawiły się dziwne stuki dochodzące z silnika. Pojechałem na wymianę rozrządu (bo i tak wcześniej planowałem) i diagnoza mechanika obrócona panewka... "szok niedowierzanie", bo dbałem o przeglądy itd. Mechanik stwierdził, że ciężko powiedzieć dlaczego przy takim przebiegu tak się stało, bo np. oleju było w normie. Jego zdaniem warto wymienić silnik. Koszt silnika z tego co patrzyłem z "gwarancją" i pomiarami ok 9 tys. zł. Z wymianą, przełożeniem nowego rozrządu wyjedzie pewnie z 15 tys zł. Poproszę o Wasze zdanie czy warto? Nie znam się za bardzo na samochodach, więc nie wiem co zdecydować. Na razie skłaniam się na sprzedaż w takim stanie jakim jest i kupienie czegoś "nowego". |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Ale diagnoza na ucho, czy coś rozebrał i popatrzył?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Odkręcał miskę olejową.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
A nie lepiej naprawić ten, skoro to tylko panewka? Przynajmniej będziesz wiedział, co masz.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Zobaczyć w jakim stanie jest wał korbowy może wystarczy zmienić panewki i będzie ok jak reszta dobra wał jeszcze nie zdążył się przytrzeć. Zależy na jakim etapie odkryte.
Cytat:
Ostatnio edytowane przez klocolus ; 23-04-2025 o 15:25 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Zapewne było jak mówisz, bo mechanik właśnie podejrzewał, że np może być to pompa jak zapytałem o przyczynę.
Tak, zalewałem 5w30. A jak wał został przytarty to Waszym zdaniem warto robić? Pewnie trzeba by było znaleźć jakiegoś speca w tym temacie czy "każdy" mechanik jest to w stanie zrobić? Koszt pewnie mniejszy niż wymiana silnika, który też przecież nie wiadomo jak długo posłuży. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Sprawdź ciśnienie sprężania, jak jest dobre, to wystarczy zrobić szlif wału (może tylko tego jednego czopu) panewka i jeździć dalej. Przede wszystkim poszukaj specjalistę, który robi remonty silników i z nim pogadaj.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Zainteresuj się czy remont jest możliwy. Najlepsze wyjście. Sam niedawno byłem na podobnym etapie jak Ty, czyli rozterka między remontem, wymianą, a sprzedażą na części. U mnie niestety remont nie był możliwy więc samochód poszedł na części bo wymiana silnika na drugi, używany to zdecydowanie największe ryzyko jakie można podjąć.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Witam po przerwie.
Jednak zdecydowałem się na sprzedaż w całości jako uszkodzony. Ile wg Was powinienem wziąć za niego? Byłem u jednego speca od remontów to powiedział za remont od 15 do 20 tys z podniesieniem mocy. Wg mnie to nieopłacalne jak na 20-letnie auto. Wiem, że jak zrobię to pojeżdżę kolejne 10 lat. Wolę kupić coś nowszego (tak, wiem niekoniecznie lepszego). Mieszkam w dużym mieście i zaraz mi wlepią zakaz wjazdu, bo zielona strefa i zostanę z Mondziakiem jak Himilsbach... |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|