Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-03-2025, 10:35   #1
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Elektryczny hak - błąd B1A91 - Czujnik Halla A

Walczę z elektrycznym hakiem. Aktualnie mam dwa problemy, które prawdopodobnie nakładają się na siebie i nie wiem czy można je rozwiązać oddzielnie (chociaż może). Hak jest prawdopodobnie dołożony przez poprzedniego wlaściciela (na oryginalnych częściach). Nie mam pewności czy wszystko zostało zrobione właściwie od początku.

Problem 1: Wygląda na to że nie została dokończona konfiguracja lub wydarzyło się coś co spowodowało problem z konfiguracją. W efekcie w module przyczepy TRM jest błąd "U2100 - Konfiguracja początkowa nieukończona". Sprawdziłem konfigurację BdyCM, TRM, PAM, IPC, SODL i SODR i prawdopodobnie jest w porządku. Chociaż nie mam pewności co do TRM bo nie widzę tam opcji wyboru haka elektrycznego (Forscan 2.4.10 beta). Czy ktoś kto ma fabrycznie elektryczny hak może podzielić się swoimi konfiguracjami tych modułów? Żebym chociaż miał pewność że wszystko jest dobrze skonfigurowane.

Problem 2: Hak przestał się wysuwać. Reaguje na przycisk, słychać silnik że coś próbuje zrobić (ale nie rusza haka), brzeczyk zaczyna naprzemiennie piszczeć wysoko-nisko po czym pozniej tylko wysoko i nie przestaje (filmik poniżej). Piszczy nawet podczas jazdy co jest bardzo irytujące. Przestaje dopiero po zamknięciu samochodu. Na liczniku pojawia się komunikat "Hak holowniczy odblokowany, Holowanie zabronione." i pojawił się dodatkowy błąd w module przyczepy TRM "B1A91 - Czujnik Halla A". I tu dwa pytania: od czego zacząć szukanie problemu i jak to WULGARYZM wyłączyć tymczasowo żeby nie irytowało?

Ostatnio edytowane przez SRS ; 07-03-2025 o 19:30
metmusic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2025, 09:23   #2
rafal201988
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo mk4, S-Max mk2
Silnik: 1,6 16V benz, 1,5 Eco
Rocznik: 2010, 2018
Domyślnie Odp: Elektryczny hak - błąd B1A91 - Czujnik Halla A

co do piszczka po lewej stronie w bagażniku jest głośniczek. Wypij wtyczkę i będzie "cicho". Co do reszty aktualnie walcze ze swoim hakiem też kupionym z demontażu. Więc jak uruchomię go do końca i będziesz potrzebował jeszcze tej konfiguracji to pomogę.
rafal201988 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2025, 22:35   #3
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał rafal201988 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc jak uruchomię go do końca
Chętnie. Chociaz już nie pierwszy raz słyszę opinię, że tego haka nie da się zaprogramować FORScanem bez błedu konfiguracji. Działać będzie ale ten błąd też będzie. Podobno UCDS (oryginał) ogarnia.

A na jakim etapie uruchamiania jestes?

Cytat:
Napisał rafal201988 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wypij wtyczkę
Zrobiłem to trochę*ładniej, wyłączyłem komunikację LIN w TRM i cisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-06-2025, 18:44   #4
seba2
ford::amateur

Model: ford s max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2016

posiadam S-max z 2016 roku 2.0 Ecoboost i mam ten sam problem z hakiem elektrycznym nie chce się wysuwać, a po naciśnięciu przycisku wydaje dźwięki, już nie pamiętam ale chyba dwa sygnały dźwiękowe. Jestem ciemny w tych sprawach i poszukuję na śląsku kogoś kto miał taki problem i to ogarnął. Czytając wasze posty wynika że jest to problem konfiguracyjny niż mechaniczny. Samochód ma oryginalny hak, przynajmniej tak mi się wydaje. Samochód sprowadzony do kraju w 2024 roku.
seba2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania