![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#521 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 31-12-2018
Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#522 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV
Rocznik: 2022
|
|
|
|
|
|
|
#523 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#524 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV
|
Dzisiaj rano było "ciepło" w okolicach 7 stC, ale tak samo się zachowuje przy -5 stC. Mniej nie było więc nie miałem jak sprawdzić. Myślę, że przy otwartej masce byłoby słychać wyraźniej.
Prawda jest taka, że nie powinno tego być i dziwię się, że ogólnie w sieci jest to temat tabu... pomijany przez Forda. Na to powinna być akcja naprawcza i tyle. |
|
|
|
|
|
#525 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#526 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Andrzej
Model: Ford S-Max II
Silnik: 2.5 Hybrid
|
Cześć Wam,
przymierzam się do zakupu S-Maxa hybrydowego, rocznik 2022. Czy Wy, użytkując te samochody przez ok 3 lata, kupilibyście je ponownie? Czy jednak przez te 3 lata zaczęły wychodzić jakieś poważne wady? Jak wygląda sprawa z korozją podwozia / nadwozia? Jak to jest u Was obecnie z tym spalaniem? Ja głównie jeżdżę po mieście, czasem jakiś wypad za miasto, raz na 2 miesiące dłuższa trasa. Ostatnio edytowane przez andy17d ; 08-07-2025 o 14:51 |
|
|
|
|
|
#527 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-05-2012
Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
|
Cytat:
Mi po mieście dogrzany pali około 6l/100km, im większe korki tym mniej. Trasa - to już mocno zależy od prędkości, ale na autostradzie poniżej 7l/100 ciężko jest zejść, nawet przy 110-120kmh. Ja nie mam żadnych problemów z autem, korozji nie widzę nigdzie. Miałem jedną naprawę gwarancyjną - ekran robił się niebieski. Pomogła aktualizacja softu. Stuków na zimnym nie słyszę, ale auto mieszka w ciepłym garażu, więc może nie wystąpiły do tego warunki. Silnik mógłby być mocniejszy, ale z drugiej strony to nie auto do wyścigów. Do zwykłej i lekko dynamicznej jazdy wystarczy. |
|
|
|
|
|
|
#528 | |
|
|
Cytat:
Ciągle się zastanawiam. Dokopałem się do informacji, że te skrzynie biegów ecvt mogą mieć problemy z łożyskami i potrafią się dosłownie rozlecieć. |
|
|
|
|
|
|
#529 |
|
![]() Imię: M
Model: s-max
Silnik: 2.5 hybryda
Rocznik: 2021
|
Cześć. Mam hybrydę prawie 4lata i kupiłbym ponownie. Moje wrażenia:
- zdecydowanie samochód dla rodzin (nawet dużych), pojemny, przestronny, komfortowy, z dobrą widocznością. Można swobodnie zapakować się na 2tyg urlop, w tym sup, sprzęt wodny, graty psa oraz 4 rowery na dach, 5 rowerów też udało się zmieścić (tak!) naprzemiennie i kierownice skręcone; mam wersje 3 rzędową, 7 miejsc; - samochód do częstego jeżdżenia po mieście i wypadów za miasto; zużycie paliwa wówczas jest niskie, miałem m-ce gdzie tankowałem raz na 1,5mca (robię teraz ok. 12k km/rok) i tankuję rzadziej w stosunku do poprzedniego s-max 1.6 (2013), którym robiłem 10k km/rok (nie robię podsumowań spalania, ale oscyluje to w okolicach 6l/100) - wg mnie samochód nie nadaje się do regularnego jeżdżenia po kraju czy w dalekie trasy, czyli 30k-40k km/rok , bo po prostu za dużo pali (jednostka 2.5l), jeszcze jak się go załaduje (nawet bez bagażu na dachu), to powyżej 110kmh pali niemało >8l/100, a z roweram, bagażem, pełnym składem w środku, myślę że ok. 10l/100 - tak jak wspomniałem, to raczej rodzinny samochód miejski i podmiejski, ale pewnie innym użytkownikom udało się wypracować lepsze parametry spalania...? - po 4 latach nie zauważyłem usterek; będę musiał za moment wymienić klocki; nic się też nie wydarzyło (oprócz akcji serwisowych na wezwanie z ASO) - wbudowana nawigacja bez szału, więc używam Android Auto; czasem czujniki zbliżeniowe wariują, ale to b. rzadko. - komfort jazdy i prowadzenia bardzo dobry. w poprzednim s-max (2013) przednie słupki mniej zasłaniały lewą i prawą stronę, więc obecnie na przejściach trzeba mieć więcej czujności na pieszych i rowerzystów; lusterka boczne też są gorzej osłonięte w stosunku do wcześniejszych modeli i szybko zachodzą brudem i wodą. to jedyne niedogodności. Wybaczcie, że rzadko zaglądam i piszę, ale brak czasu nie pozwala na częstszą interakcję. Nie obiecuję, że odpiszę od razu na ew. dodatkowe pytania, które się pojawią, ale wiem, że wiele z powyższych obserwacji były tutaj omawiane. Szerokiej drogi. Ostatnio edytowane przez melerro ; 02-09-2025 o 12:28 |
|
|
|
|
|
#530 |
|
|
Dziękuję za opinię i opis doświadczeń. Ja robię podobne przebiegi - ok 10 kkm rocznie.
Z tego co piszesz, to spalanie jak na taki duży samochód całkiem ok. Mimo, że jeżdżę całe życie dieslem, to już więcej diesla nie kupię. Ta hybryda wygląda zachęcająco. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|