Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-12-2024, 06:53   #521
lukast
ford::advanced

Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022
Domyślnie Odp: Hybryda - kto już ma, wrażenia i odbiór

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co za
A co za różnica na P czy na L. Problem dotyczy szarpania na L i na P
Chyba miałeś na myśli N a nie L? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ok, no rozumiem... Ja tego o dziwo nie mam, mam za to inne problemy z dupy typu zamarzanie zamków przednich drzwi które są mega frustrujace... No i ten silnik zima przy jeździe w korkach się nie dogrzewa... temperatura cały czas 50-60, gorzej niż w dieslu którego wcześniej miałem. Pomaga dopiero całkowite wyłączenie klimatronica.... Wtedy skacze do 83 stopni

lukast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2024, 11:42   #522
bobanr

Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV
Rocznik: 2022

U mnie tak to wygląda mimo wymiany sprzęgła problem nie ustąpił. Od tamtej pory przejechane 50k km.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 19-12-2024, 12:25   #523
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał bobanr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie tak to wygląda mimo wymiany sprzęgła problem nie ustąpił
Też miałem wymienione sprzęgło wraz z tłumikiem drgań. Przy jakiej temperaturze zewnętrznej nagrywałeś prace silnika ?
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2024, 17:38   #524
bobanr

Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV

Dzisiaj rano było "ciepło" w okolicach 7 stC, ale tak samo się zachowuje przy -5 stC. Mniej nie było więc nie miałem jak sprawdzić. Myślę, że przy otwartej masce byłoby słychać wyraźniej.

Prawda jest taka, że nie powinno tego być i dziwię się, że ogólnie w sieci jest to temat tabu... pomijany przez Forda. Na to powinna być akcja naprawcza i tyle.
Stary 20-12-2024, 11:25   #525
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał bobanr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Prawda jest taka, że nie powinno tego być i dziwię się, że ogólnie w sieci jest to temat tabu... pomijany przez Forda. Na to powinna być akcja naprawcza i tyle.
I właśnie do tego zmierzam. Mnie dziwią wypowiedzi tego typu, że po co, albo ja tego nie używam
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2025, 14:24   #526
andy17d
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: Ford S-Max II
Silnik: 2.5 Hybrid

Cześć Wam,
przymierzam się do zakupu S-Maxa hybrydowego, rocznik 2022.
Czy Wy, użytkując te samochody przez ok 3 lata, kupilibyście je ponownie?
Czy jednak przez te 3 lata zaczęły wychodzić jakieś poważne wady? Jak wygląda sprawa z korozją podwozia / nadwozia?

Jak to jest u Was obecnie z tym spalaniem? Ja głównie jeżdżę po mieście, czasem jakiś wypad za miasto, raz na 2 miesiące dłuższa trasa.

Ostatnio edytowane przez andy17d ; 08-07-2025 o 14:51
andy17d jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2025, 21:00   #527
StStS
ford::average

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid

Cytat:
Napisał andy17d Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kupilibyście je ponownie?
.
Ja bym kupił, chociaż chyba nie Vignale, tylko Titanium. W tym roczniku nie ma już za bardzo konkurencji w swojej klasie - zostają kombivany (berlingo/kangoo), amerykańce, ew. duże SUVy.
Mi po mieście dogrzany pali około 6l/100km, im większe korki tym mniej. Trasa - to już mocno zależy od prędkości, ale na autostradzie poniżej 7l/100 ciężko jest zejść, nawet przy 110-120kmh.
Ja nie mam żadnych problemów z autem, korozji nie widzę nigdzie. Miałem jedną naprawę gwarancyjną - ekran robił się niebieski. Pomogła aktualizacja softu. Stuków na zimnym nie słyszę, ale auto mieszka w ciepłym garażu, więc może nie wystąpiły do tego warunki.
Silnik mógłby być mocniejszy, ale z drugiej strony to nie auto do wyścigów. Do zwykłej i lekko dynamicznej jazdy wystarczy.
StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2025, 07:49   #528
andy17d

Cytat:
Napisał StStS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym kupił...
Bardzo dziękuję za Twoją opinię.

Ciągle się zastanawiam. Dokopałem się do informacji, że te skrzynie biegów ecvt mogą mieć problemy z łożyskami i potrafią się dosłownie rozlecieć.
Stary 02-09-2025, 11:44   #529
melerro

Imię: M
Model: s-max
Silnik: 2.5 hybryda
Rocznik: 2021

Cześć. Mam hybrydę prawie 4lata i kupiłbym ponownie. Moje wrażenia:
- zdecydowanie samochód dla rodzin (nawet dużych), pojemny, przestronny, komfortowy, z dobrą widocznością. Można swobodnie zapakować się na 2tyg urlop, w tym sup, sprzęt wodny, graty psa oraz 4 rowery na dach, 5 rowerów też udało się zmieścić (tak!) naprzemiennie i kierownice skręcone; mam wersje 3 rzędową, 7 miejsc;
- samochód do częstego jeżdżenia po mieście i wypadów za miasto; zużycie paliwa wówczas jest niskie, miałem m-ce gdzie tankowałem raz na 1,5mca (robię teraz ok. 12k km/rok) i tankuję rzadziej w stosunku do poprzedniego s-max 1.6 (2013), którym robiłem 10k km/rok (nie robię podsumowań spalania, ale oscyluje to w okolicach 6l/100)
- wg mnie samochód nie nadaje się do regularnego jeżdżenia po kraju czy w dalekie trasy, czyli 30k-40k km/rok , bo po prostu za dużo pali (jednostka 2.5l), jeszcze jak się go załaduje (nawet bez bagażu na dachu), to powyżej 110kmh pali niemało >8l/100, a z roweram, bagażem, pełnym składem w środku, myślę że ok. 10l/100 - tak jak wspomniałem, to raczej rodzinny samochód miejski i podmiejski, ale pewnie innym użytkownikom udało się wypracować lepsze parametry spalania...?
- po 4 latach nie zauważyłem usterek; będę musiał za moment wymienić klocki; nic się też nie wydarzyło (oprócz akcji serwisowych na wezwanie z ASO)
- wbudowana nawigacja bez szału, więc używam Android Auto; czasem czujniki zbliżeniowe wariują, ale to b. rzadko.
- komfort jazdy i prowadzenia bardzo dobry. w poprzednim s-max (2013) przednie słupki mniej zasłaniały lewą i prawą stronę, więc obecnie na przejściach trzeba mieć więcej czujności na pieszych i rowerzystów; lusterka boczne też są gorzej osłonięte w stosunku do wcześniejszych modeli i szybko zachodzą brudem i wodą. to jedyne niedogodności.

Wybaczcie, że rzadko zaglądam i piszę, ale brak czasu nie pozwala na częstszą interakcję. Nie obiecuję, że odpiszę od razu na ew. dodatkowe pytania, które się pojawią, ale wiem, że wiele z powyższych obserwacji były tutaj omawiane.

Szerokiej drogi.

Ostatnio edytowane przez melerro ; 02-09-2025 o 12:28
melerro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2025, 08:46   #530
andy17d

Dziękuję za opinię i opis doświadczeń. Ja robię podobne przebiegi - ok 10 kkm rocznie.
Z tego co piszesz, to spalanie jak na taki duży samochód całkiem ok.
Mimo, że jeżdżę całe życie dieslem, to już więcej diesla nie kupię. Ta hybryda wygląda zachęcająco.
Odpowiedz

Zasady postowania