![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Kuga MK2 (przedlift)
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Od niedawna jestem posiadaczem Forda Kugi rok 2016 (przedlift) z silnikiem 1.5 EcoBoost 150KM. Przez pierwszy tydzień po zakupie wszystko było w porządku, żadnych problemów, jednak w trakcie drugiego tygodnia otrzymałem błąd usterki silnika. Diagnoza wykazała błąd P0106 który kieruje na czujnik MAP. Kilka dni później czujnik został wymieniony i przez dwa dni jeździłem bez błędu. Pojawił się on ponownie z tym że, przejechałem z błędem jakiś kawałek trasy, odstawiłem samochód na 2-3h i po powrocie błąd zniknął i silnik zaczął działać prawidłowo. Po kilku dniach ponownie się pokazał i pojechałem znowu do mechanika (przy okazji wymienić rozrząd). Rozrząd wymieniony, błąd jedynie skasowany (nic w jego temacie więcej nie zrobili). Przez kolejne pare dni było w porządku - nawet pojechałem na dalszą trasę 700km bez żadnych problemów. Niestety dzisiaj rano ponownie błąd się pojawił jak gdyby nigdy nic, podjechałem pod biuro gdzie pracuje, wyłączyłem silnik i po 20 min włączyłem ponownie, tym razem bez błędu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co według was może być przyczyną? Nie jestem mechanikiem, a sam błąd jest mało omawiany w internecie, więc stwierdziłem że podpytam o podpowiedź ChatGPT. Zasugerował reset KAM, a jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie w jakimś miejscu jest nieszczelność. Czy sądzicie że reset KAM załatwi sprawę? Z góry dziękuje za odpowiedzi! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Kuga ST-Line X
Silnik: 2.5L FHEV 180KM
Rocznik: 2025
|
Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Kuga MK2 (przedlift)
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Uwielbiam takich pomocnych ananasów Ostatnio edytowane przez Speedo ; 17-07-2025 o 07:52 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016