Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-09-2025, 15:39   #61
fifistline
ford::amateur

Imię: Filip
Model: Focus MK3 ST-Line
Silnik: 1.6 EcoBoost (150KM)
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 1.6 Ecoboost - dymi lekko z wydechu

Witam.

Na pewno blok nie pękł. Inny mechanik zajrzał kamerą do cylindrów; całe, nie popękane, w środku czarno; uszczelka raczej odpada (tyle dobrze), Napiszę później co było dokładnie, może mój „case” będzie otuchą dla innych, którzy będą zalewani smutnymi diagnozami z internetu. Jeszcze sprawdzi, czy zamiana cewek coś da w sprawie tych opadających cylindrów. Pomijając fakt, że jakiś wcześniejszy mechanik z Bytomia (auto nie było wtedy jeszcze moje) przykleił pierwszą cewkę na super glue

Na pewno były jeszcze świece do wymiany. To tyle na razie.

Bump: Witam.

Na pewno blok nie pękł. Inny mechanik zajrzał kamerą do cylindrów; całe, nie popękane, w środku czarno; uszczelka raczej odpada (tyle dobrze), Napiszę później co było dokładnie, może mój „case” będzie otuchą dla innych, którzy będą zalewani smutnymi diagnozami z internetu. Jeszcze sprawdzi, czy zamiana cewek coś da w sprawie tych opadających cylindrów. Pomijając fakt, że jakiś wcześniejszy mechanik z Bytomia (auto nie było wtedy jeszcze moje) przykleił pierwszą cewkę na super glue

Na pewno były jeszcze świece do wymiany. To tyle na razie.

fifistline jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2025, 17:22   #62
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał fifistline Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zamiana cewek coś da w sprawie tych opadających cylindrów
Że co?
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2025, 18:21   #63
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Cytat:
Napisał fifistline Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomijając fakt, że jakiś wcześniejszy mechanik z Bytomia (auto nie było wtedy jeszcze moje) przykleił pierwszą cewkę na super glue
chłopie, coś to kupił... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2025, 20:43   #64
rajman

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Dymi lekko z wydechu.

No i majster kamera jest w stanie na złożonym silniku dostrzec czy tuleja czy blok jest pęknięta czy nie. Cyrk… Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2025, 21:12   #65
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Pewnie kolega tego od płukanki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2025, 21:57   #66
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
może mój „case” będzie otuchą dla innych, którzy będą zalewani smutnymi diagnozami z internetu
Kolego, życzę Ci jak najlepiej, ale tu nikt nie zalewa smutnymi diagnozami, tylko to są fakty, które trzeba brać pod uwagę. Jak opisy z Internetu nie pasują do może pojedź do ASO i zapytaj u źródła o akcję serwisową (numer znajdziesz na forum) i czy Ford nie miał co robić z kasą, że ją przeprowadzał, czy też próbował ratować te silniki przed awarią, która polega na tym, co poprzednicy napisali.
Myślę, że kamerka, to by się sprawdziła, gdyby mechanik szukał braku ciśnienia sprężania. W twoim przypadku diagnoza na tej podstawie może być błędna.
Mnie odwagi na 1,6 EB brakło, więc skończyłem silniku wolnossącym.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2025, 10:28   #67
AdoKrycha007

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Ciekawe czy kolega zapytał tego "mechanika" - celowo w cudzysłowie, bo to jest żenujące - jakim cudem według niego sprawdzenie kamerą wnętrza cylindrów i to na nierozkręconym silniku by miało wykryć lub nie pęknięty blok... Rozumiem, że jak ten "mechanik" idzie do stomatologa, to dentysta mu stwierdza po obejrzeniu jego otwartych ust, że na pewno nie ma raka płuc...
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
biały dym

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania