Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-09-2025, 18:00   #531
bombonik
ford::average

Model: S-Max, S-Max Mk2 ST-Line
Silnik: 1.8tdci, 2.5 HEV
Rocznik: 2006, 2022
Domyślnie Odp: Hybryda - kto już ma, wrażenia i odbiór

Cytat:
Napisał melerro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wg mnie samochód nie nadaje się do regularnego jeżdżenia po kraju czy w dalekie trasy, czyli 30k-40k km/rok , bo po prostu za dużo pali (jednostka 2.5l), jeszcze jak się go załaduje (nawet bez bagażu na dachu), to powyżej 110kmh pali niemało >8l/100, a z roweram, bagażem, pełnym składem w środku, myślę że ok. 10l/100 - tak jak wspomniałem, to raczej rodzinny samochód miejski i podmiejski, ale pewnie innym użytkownikom udało się wypracować lepsze parametry spalania...?
Autem zapakowanym po dach, tak, że tył prawie szoruje po asfalcie, mam spalanie na poziomie niecałych 8L/100 km jadąc generalnie 140+.
Ostatnio np spalił 57L na dystansie 749km (od dystrybutora do dystrybutora)

bombonik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2025, 22:34   #532
Adi07
ford::amateur

Model: S-Max Mk1, Mk2
Silnik: FHEV, 2.0 TDCi
Rocznik: 2023, 2009

Cytat:
Napisał lukast Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pojeździłem teraz trochę podpięty pod obd i potestowalem. Okazuje się że po całkowitym wyłączeniu wentylacji kabiny temperratura silnika jest dużo lepsza bo łatwo osiąga wtedy 80-85 stopni.
Ciekawe czy dałoby się przestawić w kompie parametr minimalnie temperatury cieczy przy której komputer pozwala na wyłączenie silnika spalinowego z tych 60 stopni na wartość wyższą? Notorycxnie niedogrzany silnik zimą nie wróży nic dobrego...
Czy coś w temacie udało się ustalić?

1) Ta zmiana wartości minimalnej temperatury płynu brzmi obiecująco.
2) Czy część montowaną fabrycznie do S-Max Mk2 diesel czyli EM2B-8475-DF da się dołożyć do hybrydy? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Adi07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2025, 16:47   #533
Martingg

Model: Grand Scenic
Silnik: 1.6dci
Rocznik: 2014

Czemu nie vignale ?

Bump:
Cytat:
Napisał StStS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym kupił, chociaż chyba nie Vignale, tylko Titanium. W tym roczniku nie ma już za bardzo konkurencji w swojej klasie - zostają kombivany (berlingo/kangoo), amerykańce, ew. duże SUVy.
Mi po mieście dogrzany pali około 6l/100km, im większe korki tym mniej. Trasa - to już mocno zależy od prędkości, ale na autostradzie poniżej 7l/100 ciężko jest zejść, nawet przy 110-120kmh.
Ja nie mam żadnych problemów z autem, korozji nie widzę nigdzie. Miałem jedną naprawę gwarancyjną - ekran robił się niebieski. Pomogła aktualizacja softu. Stuków na zimnym nie słyszę, ale auto mieszka w ciepłym garażu, więc może nie wystąpiły do tego warunki.
Silnik mógłby być mocniejszy, ale z drugiej strony to nie auto do wyścigów. Do zwykłej i lekko dynamicznej jazdy wystarczy.
Czemu nie vignale ?
Martingg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2025, 10:25   #534
StStS

Model: S-Max Vignale
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2022

Czemu nie Vignale? Bo było dużo droższe (o ile pamiętam około 20 tysięcy złotych), a nie oferuje aż tyle więcej. Największe rozczarowanie to fotele - niby super, z wszechstronną regulacją i wentylacją, ale:
- wentylacja nie schładza oparcia fotela np. wygrzanego na słońcu. To już lepiej mieć materiałowe fotele
- dmuchana regulacja fotela powoduje, że robi się on za twardy - jest ogromny przeskok między pierwszą i drugą pozycją nadmuchania (czyli np podparcie lędźwi albo jest wyłączone, albo za mocne)
- fotel jest za wąski, a nie jestem grubasem. Tyczy się to i siedziska, i oparcia

Fajnie, że deska rozdzielcza jest wykończona lepszymi materiałami, fajne są podwójne szyby, chromy to już kwestia gustu.

W skrócie: różnic na plus za mało jak na różnicę w cenie
StStS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2025, 17:51   #535
andy17d

Imię: Andrzej
Model: Ford S-Max II
Silnik: 2.5 Hybrid

Cytat:
Napisał AstraC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...warto schylić głowę pod fotele i zobaczyć czy jest tam przypięta luźna wtyczka, natomiast myślę że jeśli masz niektóre elementy oświetlenia nastrojowego to i wtyczka będzie. Jeśli jest to pewnie będzie to, jeśli chcesz możesz wrzucić zdjęcie to Ci potwierdzimy.
Od kilku dni wreszcie mam swoją hybrydę i też chętnie bym takie podświetlenie na tył zrobił.
Czy ta wtyczka będzie sobie tam po prostu wisieć, czy jest jakoś trochę za czymś ukryta?
Ja mam fotele AGR i może tam takiej opcji nie ma - przykładowo stolików ten fotel nie posiada.

Przy okazji - przy wymianie oleju w ASO, to bierzecie olej i filtr od nich czy przywozicie swój towar? Wymianę oleju robicie podczas przeglądu czy niezależnie?
Na co zwrócić uwagę podczas przeglądu?
Przepraszam, jeśli to pytanie jest głupie ale to mój pierwszy samochód na gwarancji, które będę serwisować w ASO.

Ostatnio edytowane przez andy17d ; 25-12-2025 o 18:12
andy17d jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2025, 23:08   #536
AstraC
FCP member

Imię: Grzesiek
Model: Vectra B / S-Max II
Silnik: 2.2 DTI / 2.5 ale turbo nie ma
Rocznik: 2001

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest w uchwycie pod fotelem.
Stary 30-12-2025, 19:04   #537
andy17d

Imię: Andrzej
Model: Ford S-Max II
Silnik: 2.5 Hybrid

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - czy mógłbyś wskazać na zdjęciu, która to wtyczka? Tam jest tego masa.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania