Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-08-2008, 02:55   #1
pjc mechanika
ford::amateur

Domyślnie Wymiana łożysk w moście? 1998, dyderencjał

Chcę wymienić łożyska w tylnym moście (Transit 1998 pojedyncze koła)
Mam kłopot ze zdjęciem dzwonu w którym obraca się atak.
Odkręciłem:
- wał napędowy, (4 śruby na 16 klucz),
- centralną śrubę ataku (klucz 24)
- wszystkie śruby dookoła "dzwonu" tzn centralnego elementu w którym obraca się atak,powstała szczelina rzędu 2-5 mm w zależności od siły i użytych dźwigni, ale to diabelstwo nie chce zejść. Wyraźnie wyczuwalne jest sprężynowanie tegoż elementu. Ale w żaden sposób nie schodzi.
Przez wlew oleju widać śruby talerza, ale ich nie odkręcałem....- jeszcze.
Pytanie do jakiejś mądrej głowy, która już kiedyś rozbierała most w transicie co może trzymać wałek atakujący? Czy może nie jest to łożysko podpierające atak od tyłu? Jeśli tak, to jak się do tego dobrać?
Czy wałek atakujący wychodzi razem z jego obudową? Było by to logiczne bo prawdopodobnie utrzymują go dwa łożyska stożkowe lub jedno podwójne?
Czy najpierw trzeba wyciągnąć półosie? Jak?
Jeśli ktoś dysponuje rysunkiem technicznym mostu, lub schematem części znajdujących się wewnątrz mostu. Lub wiedzą, którą chce się podzielić z potrzebującym;-)
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Będę się mógł odwdzięczyć wieloma danymi i rysunkami do hondy lub citroena. Jeśli będzie takie zapotrzebowanie

Pozdrawiam

PJC

pjc mechanika jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2008, 00:49   #2
pjc mechanika

Domyślnie Re: Wymiana łożysk w moście? (transit 2,5) 1998, dyderencjał

No no.! Jestem użytkownikiem tego forum od kilku dni. Ale że nie ma na nim żadnego specjalisty to nie wiedziałem. :565: :554:
Tak czy inaczej problem nie był zbyt skomplikowany i został rozwiązany. Jak ktoś będzie miał problem z mostem to zapraszam z pytaniami.
pozdrawiam wszystkich "wszystkowiedzących" mechaników

pjc
pjc mechanika jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2008, 16:38   #3
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
Domyślnie Re: Wymiana łożysk w moście? (transit 2,5) 1998, dyderencjał

Kolego drogi. To, że nie otrzymałeś odpowiedzi na nurtujący Ciebie problem nie oznacza braku wiedzy u forumowiczów. Może akurat są (Ci znający flaki mostu) na urlopie ... Poza tym tu jest forum użytkowników i "wzaimopomoszcz" i nie dyżuruje doradca.
Nie gniewaj się za uwagę :fcp4
Najlepiej jak już znasz rozwiązanie - podaj je w wątku dla wiedzy wszystkich - taki mamy tutaj grzeczny (nie pisany) zwyczaj :fcp1

np w [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] sposób :fcp26
Stary 21-07-2012, 10:30   #4
bobas3

Imię: sławek
Model: fort transit
Silnik: 2496
Rocznik: 1993
Domyślnie Odp: Re: Wymiana łożysk w moście? (transit 2,5) 1998, dyderencjał

Cytat:
Napisał pjc mechanika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No no.! Jestem użytkownikiem tego forum od kilku dni. Ale że nie ma na nim żadnego specjalisty to nie wiedziałem. :565: :554:
Tak czy inaczej problem nie był zbyt skomplikowany i został rozwiązany. Jak ktoś będzie miał problem z mostem to zapraszam z pytaniami.
pozdrawiam wszystkich "wszystkowiedzących" mechaników

pjc
siema mam problem z wyjeciem połosi w transicie 93 r masz moze jakas podpowiedz,dzieki z gory
bobas3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2012, 15:15   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał bobas3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam problem z wyjeciem połosi w transicie 93 r masz moze jakas podpowiedz
Wpierw podpowiedz nam, jaki masz most? Czy masz pięć szpilek na piaście, czy sześć?

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-07-2012 o 15:17
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2012, 14:47   #6
Kalamitek
ford::average

Imię: Kuba
Model: Transit Euroline
Silnik: 2.0TDCI 125
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał pjc mechanika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odkręciłem:
- wał napędowy, (4 śruby na 16 klucz),
- centralną śrubę ataku (klucz 24)
- wszystkie śruby dookoła "dzwonu" tzn centralnego elementu w którym obraca się atak,powstała szczelina rzędu 2-5 mm w zależności od siły i użytych dźwigni, ale to diabelstwo nie chce zejść. Wyraźnie wyczuwalne jest sprężynowanie tegoż elementu. Ale w żaden sposób nie schodzi.

Cytat:
No problem banalny: trzeba wysunąć półosie... ale teraz jesteś wielkim specem od mostów i już to wiesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kalamitek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2012, 16:53   #7
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Kalamitek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No problem banalny: trzeba wysunąć półosie... ale teraz jesteś wielkim specem od mostów i już to wiesz
Koledzy - to się działo... 4 (cztery) lata temu. (10-08-2008, 00:49 ) Już chyba ten most się rozleciał... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania