![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-08-2008
|
Chcę wymienić łożyska w tylnym moście (Transit 1998 pojedyncze koła)
Mam kłopot ze zdjęciem dzwonu w którym obraca się atak. Odkręciłem: - wał napędowy, (4 śruby na 16 klucz), - centralną śrubę ataku (klucz 24) - wszystkie śruby dookoła "dzwonu" tzn centralnego elementu w którym obraca się atak,powstała szczelina rzędu 2-5 mm w zależności od siły i użytych dźwigni, ale to diabelstwo nie chce zejść. Wyraźnie wyczuwalne jest sprężynowanie tegoż elementu. Ale w żaden sposób nie schodzi. Przez wlew oleju widać śruby talerza, ale ich nie odkręcałem....- jeszcze. Pytanie do jakiejś mądrej głowy, która już kiedyś rozbierała most w transicie co może trzymać wałek atakujący? Czy może nie jest to łożysko podpierające atak od tyłu? Jeśli tak, to jak się do tego dobrać? Czy wałek atakujący wychodzi razem z jego obudową? Było by to logiczne bo prawdopodobnie utrzymują go dwa łożyska stożkowe lub jedno podwójne? Czy najpierw trzeba wyciągnąć półosie? Jak? Jeśli ktoś dysponuje rysunkiem technicznym mostu, lub schematem części znajdujących się wewnątrz mostu. Lub wiedzą, którą chce się podzielić z potrzebującym;-) Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Będę się mógł odwdzięczyć wieloma danymi i rysunkami do hondy lub citroena. Jeśli będzie takie zapotrzebowanie Pozdrawiam PJC |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-08-2008
|
No no.! Jestem użytkownikiem tego forum od kilku dni. Ale że nie ma na nim żadnego specjalisty to nie wiedziałem. :565: :554:
Tak czy inaczej problem nie był zbyt skomplikowany i został rozwiązany. Jak ktoś będzie miał problem z mostem to zapraszam z pytaniami. pozdrawiam wszystkich "wszystkowiedzących" mechaników pjc |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Kolego drogi. To, że nie otrzymałeś odpowiedzi na nurtujący Ciebie problem nie oznacza braku wiedzy u forumowiczów. Może akurat są (Ci znający flaki mostu) na urlopie ... Poza tym tu jest forum użytkowników i "wzaimopomoszcz" i nie dyżuruje doradca.
Nie gniewaj się za uwagę :fcp4 Najlepiej jak już znasz rozwiązanie - podaj je w wątku dla wiedzy wszystkich - taki mamy tutaj grzeczny (nie pisany) zwyczaj :fcp1 np w [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] sposób :fcp26
|
|
|
#4 | |
|
![]() Imię: sławek
Model: fort transit
Silnik: 2496
Rocznik: 1993
|
Cytat: