![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Imię: Lukasz
Model: Galaxy Mk2 wersja camper
Silnik: 2.3 16v
Rocznik: 2004
|
Cytat:
A co do tuleji wahacza to też się zastanawiam czy wyjdą jakimś domowym sposobem bo też mnie czeka wymiana z lewej strony, wcześniej miałem prasę ale się skończyła. Ostatnio edytowane przez jerzuu123 ; 05-01-2011 o 06:31 |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzychu
Model: mondeo mk1 chabeta
Silnik: 1.8 16v + Lpg stag 300
Rocznik: 1993
|
tuleje też wymieniałem w garażu sam,wyciągasz wachacz tzn odkręcasz śruby,przestrzelone przez tuleje,póżniej 3śruby od sforznia i masz wachacz w ręku!wiem że powiecie że to nie profesjonalne zakładać tuleje w imadle i pobijać je młotkiem,ale zrobiłem i wszystko okGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a co do gum,to tej śruby bardziej schowanej nie odkręcałem do końca.Ile się dało,druga się wykręca całkiem.podnosisz tą opaskę co 3ma gumę i na hama wyciągasz tą starą gumę-!nową zakładałem w ten sposób że,nałożyłem na nią trochę smaru,żeby lepszy poślizg był i z małymi oporami weszły obie strony!moim zdaniem,lepiej się w ten sposób pomęczyć,niż odkręcać sanki-które nie były ruszane od nowości auta,i pozrywać śruby!!!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Imię: Lukasz
Model: Galaxy Mk2 wersja camper
Silnik: 2.3 16v
Rocznik: 2004
|
Próbowałem w ten sposób ale nie dało rady wyciągnąć gum
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzychu
Model: mondeo mk1 chabeta
Silnik: 1.8 16v + Lpg stag 300
Rocznik: 1993
|
3eba cierpliwości i czasu,fakt że te gumy po wyjęciu nie wygładały za dobrze,tzn trochę podartę itp.No ale i tak do wymiany byłyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. grunt że nowe udało się założyć bezproblemowoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
|
krzychu3073-kiedyś po jednej stronie auta wymieniałem te gumę bez odkręcania sanek(godzina).Ile ode mnie wiecie czegoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. konstruktorzy forda zebrali-masakra.Z drugiej strony nie miałem już ochoty na taką zabawę i zrobiłem z odkręcaniem śruby od sanek(15 minut).
|
|
|
|
#16 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996
|
Żeby wymienić łożyska kolumny i poduszki to trzeba wyciągnąć całą kolumnę.Samo wyjęcie kolumny to nie jest znowu taka filozofia, ale żeby wymienić poduszkę i łożysko musisz mieć ściągacz do sprężyn i jeżeli to diesel to musi być mocny,a nie badziew z allegro.Jak się zdecydujesz na wymianę to podeślę ci szczegółowy opis.Żeby wymienić tuleje wystarczy zrobić prosty ściągacz(dopasować dwie stalowe tuleje i śruba z nakrętką-m12 starczy w zupełności).Żeby wyjąć wahacz można albo opuścić sanki, albo uciąć łeb śruby(lewa przednia) a nową założyć odwrotnie.Ja dałem podkładkę nord-lock i nakrętkę samokontrującą-nie ma prawa się odkręcić.Jakby ktoś miał wątpliwości to można jeszcze dać klej do gwintów np.loctite 243.Jeżdżę tak ponad pół roku i nic się nie odkręca.
|
|
|
#17 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Cytat:
93-96, 96-99, 99-00 miej wiecej.
|
|
|
|
#18 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-06-2011
Model: Mondeo
Silnik: 1,8 TD
Rocznik: 2000
|
Witam,
Planuję wymianę przednich wahaczy. Czytałem , że w 99 r. zmienili trochę konstrukcję zwiększając średnicę tulei do 54 mm z 48. Próbując kupić takie wahacze napotkałem jednak na problem. Oryginalne są dla mnie za drogie. Chciałem wziąć TRW, ale te są tylko w wersji FI 48. Takie z tulejami FI 54 robi na pewno Kager (Fota) i Febi Bilstein. Ale słyszałem kiepskie opinie nt tychże. Czy możecie polecić jakieś dobre wahacze FI 54? Czy Lemforder jest OK? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#19 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Lemforder jest ok, ale czemu nie wprasujesz tulei do swojego wahacza?
|
|
|
#20 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-06-2011
Model: Mondeo
Silnik: 1,8 TD
Rocznik: 2000
|
Też się zastanawiałem nad wprasowaniem tulei, ale nie mam pewności, czy wahacze nie są pogięte i dlatego chyba lepiej wymienić od razu całość.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| wahacze |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|