![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-05-2007
Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCi 109KM
Rocznik: 2005
|
Potwierdzam przedmówcę. Na szybko sprawdź przez wymianę akumulatora. Operacja mało skomplikowana. Ewentualnie poproś kogoś ze sprawnym akumulatorem - podepnij za pomocą kabli rozruchowych i będziesz miał odpowiedź czy akumulator jest sprawny. Miałem podobny przypadek - po przekręceniu kluczyka - "odzywał" się tylko bendix w rozruszniku - napięcie w czasie przekręcania kluczyka spadało do ok 10,4V - myślałem, że ako jest sprawne. Rozebrałem rozrusznik - wymieniłem szczotkotrzymacz i powtórka z historii - taki sam objaw. Po wymianie akumulatora - wszystko wróciło do normy.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK3
Silnik: TDCI
Rocznik: 2007
|
Najlepsze wyjście to co kolega Ci zasugerował. Weź poproś kogoś z dieslem ( bo benzyna ma za mały prąd rozruchu) żeby pomógł ci odpalić na kable, albo po taksówke zadzwoń i zapytaj czy mają takse jakąś z dieslem i kablami żeby odpalić.
A potem to radzę do jakiegoś elektryka jechać który się zajmuje akumulatorami i jeszcze dobrze jak by ci zmierzył pobór prądu podczas rozruchu jak ma pojęcie to odrazu zauważy co jest nie tak. Jak masz zwarcie na szczotkach gdzieś to pobór prądu podczas rozruchu będzie znacznie podwyższony, u mnie w mondeo tdci miałem 300-400A i podobne objawy były. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-01-2013
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2005
|
dzięki chłopaki. po 10 minutach na kablach z innego samochodu jakimś cudem odpalił. więc teoria z akumulatorem coraz prawdopodobniejsza.
a w takim razie jeszcze do takiego 1,6 tdci w dieslu jaki Akumulator byście polecili (72Ah/680A? bo kiedys w fordzie sugerowali mi 590A/60ah ale widze ze tych jest jakoś mniej w sieci) |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|