Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-10-2013, 11:24   #11
Martingg
ford::average

Model: Grand Scenic
Silnik: 1.6dci
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Radio Sony "owalne" /1 hour/uncofig mode/brak reakcji

ktoś może wyjmował bezpiecznik? według instrukcji nr. 108 opis - "Osprzęt do zestawu wskaźników (zespół audio i systemu nawigacyjnego)" to będzie ten? czy 112 "Zasilanie modułów systemu
audio napięciem akumulatora"

Martingg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2013, 14:50   #12
Martingg

Wlasnie odłaczyłem aku i ponownie podłączyłem. Unconfi... pojawia sie jak pojawiał, ale szukam kogoś w wawie zelm config kto bedzie umiał to wyeliminować. 1 hour pojawia sie tylko jak wlaczam radio kiedy samochod jest wyłąvzony z tego co wyguglilem to zabezpieczenie przed rozladowaniem aku, a nie problem z CAN. Jak odpale samochod i wyłącze/włącze radio to pojawia sie tylko unconfi. Jednak nie tlumaczy to innych objawów ...
Stary 13-10-2013, 15:01   #13
erniio

Imię: Ernest
Model: VW GOLF
Silnik: 1.6 TDI (105KM)
Rocznik: 2011

zglos sie do Mayaka
erniio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2013, 16:34   #14
Martingg

Napisałem. Zauważyłem że styki w radiu sa zaśniedziałe ktoś mógłby polecić jakiś środek do ich wyczyszcznia?
Stary 13-10-2013, 21:32   #15
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Martingg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Dodam, że przy odpalaniu wyświetla się komunikat "unconfigured mode" po czym "1 hour" na to też nie znalazłem rozwiązania czytałem kilka wątków, ale nic sensownego.
Cytat:
Napisał Martingg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...1 hour pojawia sie tylko jak wlaczam radio kiedy samochod jest wyłąvzony z tego co wyguglilem to zabezpieczenie przed rozladowaniem aku, a nie problem z CAN...
Kolego - to może trochę wiecej precyzji w wypowiedziach, to będzie trzeba mniej googlować - przy wyłaczonym zapłonie "1 hour" opisane jest w instrukcji do radia. Ja wiem, że "twardziele" najpierw piszą na forum, potem googlują a do instrukcji nie zaglądają nigdy, ale może jednak trochę więcej zastanowienia przed zawracaniem głowy innym na forum...

Jeśli "1 hour" pojawia a się "przy odpalaniu" (przy włączaniu zapłonu) - to oznacza dokładnie problem z CAN, bo radio nie dostaje komunikatu o włączeniu zapłonu (po szynie CAN). Przy wyłączonym zapłonie to normalna funkcjonalnośc radia.

"Unconfigured mode" mayak w Warszawie wyeliminuje bez problemu.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-10-2013 o 22:45
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2013, 22:03   #16
Martingg

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego - to może trochę wiecej precyzji w wypowiedziach, to będzie trzeba mniej googlować - przy wyłaczonym zapłonie "1 hour" opisane jest w instrukcji do radia. Ja wiem, że "twardziele" najpierw piszą na forum, potem googlują a do instrukcji nie zaglądają nigdy, ale może jednak trochę więcej zastanowienia przed zawracaniem głowy innym na forum...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] sciągnięte, ctrl + f słowo "hour" i pokazuje tylko info o zegarze nic o komunikacie. Sprawdzane przed napisaniem tematu.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli "1 hour" pojawia a się "przy odpalaniu" (przy włączaniu zapłonu) - to oznacza dokładnie problem z CAN, bo radio nie dostaje komunikatu o włączeniu zapłonu (po szynie CAN). Przy wyłoczonym zapłonie to normalna funkcjonalnośc radia.
Jeszcze raz. Przekręcam kluczyć odpala się radio unconfigured mode, 1 hour, włączam samochód. Samochód jest włączony, wyłączam radio, włączam, pojawia się tylko unconfigured mode. Czytałem kilka innych wątków na forum odnośnie 1 hour i miałem mętlik dlatego zapytałem. Wiem, że na wyłączonym zapłonie to norma, ale po przekręceniu kluczyka?

Ostatnio edytowane przez Martingg ; 13-10-2013 o 22:16
Stary 13-10-2013, 22:28   #17
tedi_k
FCP member

Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] sciągnięte, ctrl + f słowo "hour" i pokazuje tylko info o zegarze nic o komunikacie. Sprawdzane przed napisaniem tematu.
Oprócz umiejętności naciśnięcia ctrl/f czasami przydaje się także poświęcenie chwili na przeczytanie ze zrozumieniem DWÓCH ZDAŃ.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

"1 hour" pojawiające się przy włączaniu radia przy włączaniu zapłonu albo ręcznym włączaniu radia w trakcie gdy zapłon jest włączony jest problemem. W innych sytuacjach - normalne.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1 hour.jpg (100.1 KB, 36 wyświetleń)
Stary 13-10-2013, 22:36   #18
Martingg

Czytałem, ale jak sam widzisz nie ma tam nic o komunikacie "1 hour" moja kryształowa kula tego nie pokazała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Okej czyli 1 hour się nie przejmować zostało wyeliminowanie unconfiga .. i jeszcze te dziwnie objawy ... mam nadzieję, że nie wrócą.
Stary 13-10-2013, 22:41   #19
tedi_k
FCP member

No przecież tam jest wszytko o "1 hour" - tyle, że sciągnąłeś instrukcje po polsku - no to jest po polsku! "1 hour" nie jest (normalnie, w rozumieniu instrukcji dla użytkownika) symptomem błędu, a więc nie ma go w tabelce komuniikatów błędów.
Nie wiem czego się spodziewałeś i po co w tej sytuacji szklana kula????
Stary 15-10-2013, 16:09   #20
Lechugr

Imię: Wojtek
Model: Focus MK3 FL ST-Line
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Problem z radiem Sony "owalne"

Cytat:
"Uncofigured mode" da się wyliminować konfigurując radio ELMconfigiem. "1 hour" to już trochę gorzej - występuje (w normalnej sytuacjI) tylko jak sa problemy z magistralą CAN (np. uszkodzona wiązka albo padnięty transceiver CAN w radiu...
Wydaje mi się że "1 hour" to najzupełniej normalne zjawisko i występuje gdy włączamy radio na postoju (bez uruchomionego motoru) i ma na celu wyłączenie radia po godzinie by nie rozładować przez przypadek akumulatora. Miałem tak w 6000CD mam tak w Sony.

Ok przepraszam nie doczytałem że o tym było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Lechugr ; 15-10-2013 o 16:12 Powód: błąd w odpowiedzi
Lechugr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania