![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-02-2011
Model: Focus MkIII
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
Rocznik: 2013
|
Najwidoczniej nie. Tutaj na forum jest wiele dyskusji na temat zaślepiania EGR-u. Nie przypominam sobie, by ktoś pisał o niekorzystnym wpływie na katalizator. Fakt faktem, że u mnie nie było DPF-u. Dlatego mechanik zasugerował, że można po prostu elektronicznie wyłączyć EGR i mechanicznie go zaślepić.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jakub
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
|
Witam, Chciałbym odświeżyć temat, chciałem przeprowadzić taka sama operację jak ta , ale okazuje się że "mechanik" najprawdopodobniej wywalił EGR tylko z komputera pozostawiając EGR nie ruszony, podejrzewam że EGR jest w pozycji lekko uchylonej ponieważ stracił trochę mocy, nie wiele ale da się odczuć
Z mechanikiem rozstałem się w nie przyjemnych okolicznościach więc już się nie dowiem co dokładnie zrobili.. potrzebuje rady jak operację cofnąć, czy jak wywalił EGR z kompa to muszę wgrać całą mapę od nowa czy wystarczy przeprowadzić adaptacje nowego EGR i to wystarczy.. ? Drugie rozwiazanie zaslepic mechanicznie EGR, tylko w którym miejscu ? Będę wdzięczny za rady @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jak się samochód sprawuję ? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Wgrywając na nowo soft fabryczny do PCM "zaorasz" wszystko co było grzebane.
Dla bezpieczeństwa wskazana kopia tego co jest obecnie i użycie UCDS. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jakub
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
|
Ok, a teraz tak sobie myślę ... Czy można sprawdzić w elmconfig-u czy EGR został wywalony ?
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-02-2011
Model: Focus MkIII
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
Rocznik: 2013
|
Focus ma obecnie ok. 300 000 km. Sprzedałem go tacie (po atrakcyjnej cenie), bo szkoda było go oddać komuś nie z rodziny (tak o niego dbałem) ☺. Kłopotów z EGR: 0. Cóż mogę Ci poradzić. Najwidoczniej nie da się jedynie komputerowo wyłączyć tego zaworu (co w zasadzie było do przewidzenia). Jakąkolwiek mapę się wgra, jeżeli EGR nie został zaślepiony, to, mówiąc kolokwialnie, nieodpowiednia cyrkulacja powietrza będzie mieszać komputerowi w głowie. Tak na logikę. Gdybyś chciał zrobić tak jak kolega mechanik u mnie, to możesz jeszcze podpytać przed zabiegiem Twojego mechanika, czy coś wie o mapie, którą wgra. Ja dostałem taką, mam wrażenie, wyscigową. I generalnie nic złego się nie dzieje. Spalanie niskie. Jak pisałem w poprzednich postach, martwiłem się jak takie oprogramowanie wpłynie na żywotność turbiny. Mój tato dał ją do regeneracji na wszelki wypadek (przy przebiegu 300 kkm). W każdym razie mapa mapie nie równa . Powodzenia! :-)
Ostatnio edytowane przez Autorek ; 02-06-2020 o 12:20 |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 17-02-2022
Model: Fiesta ST150
Silnik: N4JB
Rocznik: 2005
|
Cytat:
EGR to nic innego jak zawór wpuszczający do silnika to co powinno go opuścić. To jedna z pierwszych zabawek ekofaszystów. EGR w nowoczesnych autach należy obowiązkowo wyprogramować i podciągnąć nieco mapki bo uwolni to nieco możliwości. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-05-2021
Model: focus c-max 2.0 tdci
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
|
tak, tylko trzeba uważać na "znachorów" co wywalają tablice dtc, a potem się jaja dzieją, np jak u mnie.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|