![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: C- max grand
Silnik: 1.5 ecoboost 150km R4 DXA
Rocznik: 2017
|
Odkręcę cały zacisk z klockami on jest dwoma srubami przykręcony do zwrotnicy wyjmę klocki, przeczyszcze ranty klocków, miejsca ich pracy w zacisku i przesmaruje białym smarem bo z tego co pamiętam z praktyk to zaciskow walili biały smar prawda? Cos w tym jest bo jak naciskam na hamulec nozny to zapiszczy delikatnie tak jakby zaciskow z prawej strony.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-08-2016
Model: Focus
Silnik: 2.0 ST170
Rocznik: 2003
|
To są prowadnice, tam gdzie klocki chodzą. Lubi tam rdzewieć, więc jakaś niewielka ilość smaru miedzianego by się przydała.
Jak ruszałeś zaciskiem i wypłynął czarny rzadki smar to w śruby jak odkręcisz nakrętki imbusowe od zacisków, napakuj smaru strzykawką, gęstego białego lub przeźroczystego do łożysk i powinni chodzić bez oporów. Jak wymieniałeś niedawno klocki, to tarcze też się powinno wymienić wraz z klockami. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Dzieki wielkie za podpowiedzi,a mam jeszcze pytanie dotyczace mk 1 bo nie moge znalezsc na forum odpowiedzi gdzie focusie mk 1 znajduje sie odpływ skraplonej wody klmatyzacji?
Bede bardzo wdzieczny za pomoc. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6L Zetec-S
Rocznik: 2002
|
Koło złącza elastycznego tłumika rurka jest.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Wracając do tematu bicia, chrobotania przy prędkości 60/ 80 km/h dziś zauważyłem ze nasila się to skręcają w lewo i w prawo, i automatycznie zanika przy większej predkosci dlatego mam pytanie czy przyczyna tego może być już luźna obejma łożyska podpory bo było już wymieniane 3 krotnie i czy da się to obejmę ściągnąć bez wyciągania cej polosi z przegubem?
Za pomoc bardzo Dziekuje. Bump: 3 krotnie było wymieniane łożysko, a obejma nie. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: Focus S mk2
Silnik: 1.8
Rocznik: 2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
patrzylem i zadnego smaru nie wywaliło, a m chodzi o łożysko podpory półosi, a dokładnie obejmy czy jeżeli ona sie uszkodziła poprzez czeste sciaganie to może dawać własnie takie objawy głuchego bicia?? wydaje mi sie ze gdyby to było lozysko koła to im wieksza byłaby predkosc to bardziej by buczało a tu jest na odwrót
Bump: skrecajac w lewo to sie najbardziej nasila, na wprost tylko przy predkosci 60, a 80 jest to slyszalne, a jak skrecam w prawo to tez sie nasila lecz mniej niz skrecajac w lewo, myslicie ze prawe czy lewe łozysko koła? |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: Focus S mk2
Silnik: 1.8
Rocznik: 2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Według ASO ta obejmę powinno się wymieniać zawsze przy wymianie łożyska polosi ale pytanie czy ta obejma mialaby wpływ na to bicie gluche i ciche podczas skręcania w lewo i tez w prawo ale ciszej, jak podnoszę przod i kręcę kolami to nic nie słychać, w żadnym kole tez nie wyczuwam luzu wiec nie wiem za co się wziasc żeby usunąć ta usterkę tym bardziej ze wybireram się swoim focusem za niedługo na wakacje?
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
Czy te buczenie, huczenie, to może być też odgłos tarcia kół o tory skręcającego tramwaju? Ja mam takie właśnie wrażenie. Objaw taki występuje przy każdej prędkości. Nie nasila się na zakrętach, za to znacznie ustępuje przy hamowaniu. Wymiana tarcz i klocków nie pomogła.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|