![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Jak to chleje tyle oleju, to remont tak czy siak
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
|
złomować albo kupić silnik na podmiankę
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Za koszt remontu, to kupi minimum dwa takie focusy jak posiada, jak nie więcej. Zdjęcie i naprawa głowicy + regulacja zaworów + wymiana rozrządu jak już leciwy + paski + ew. przegląd alternatora, jak już wykręcony, to koszt przynajmniej dwóch używanych silników, tylko z takimi manewrami to loteria. Warto zaznaczyć, że przy zakupie używanego silnika wymiana rozrządu zapewne go czeka, kontrola luzów i ew. korekta oraz być może nowe sprzęgło. To tak z grubsza i jak pisał, to sam tego nie zrobi, więc kolejna kasa, a gdzie jeszcze tu uszczelka, tam opaska i jakiś płyn.
Dobrze by było, aby silnik udało się ożywić, by kolega miał czas na spokojne szukanie innego auta. Szkoda, że nie podał przebiegu. Wtedy obraz byłby pełniejszy. A to, że to starszy FF2 dylematy jeszcze bardziej potęguje. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: Focus MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2014
|
Zgadzam się z przedmówcami i najlepiej po prostu pozbyć się pojazdu. Miałem takiego focusa z tego samego roku tylko 1.6 tdci. Nabiłem pół bańki km i poszedł za grosze. Pewnie jeszcze bym jeździł ale miałem już dość wydatków z dpf. i okazjonalnymi utratami mocy. A to dolewka płynu, czyszczenie dpf które wystarczyło na rok. Wtryski miałem fabryczne, oczywiście można było dać do regeneracji i dalej jeździć tylko zwyczajnie nie widziałem sensu. Mając na uwadze wiek auta, przebieg to nie była dla mnie opłacalna inwestycja. Żałuję, że nie zdecydowałem się na zmianę samochodu wcześniej.
Przemyśl dobrze, czy warto inwestować w 20 letnie auto? |
|
|
|
|
|
#15 | ||
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-07-2025
Model: focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
|
Cytat:
Cytat:
Zrobiłem nim coś około 18 tysięcy w przeciągu roku. |
||
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
|
Przy takim przebiegu luzy zaworowe poniżej normy na bank, jeśli nigdy nie były regulowane. A szansa że nigdy nie były - wzrasta proporcjonalnie do ilości właścicieli. Zwłaszcza w ostatnim okresie ktoś mógł kupować na maks. 3 lata a później sprzedawać orientując się, że na rozgrzanym silniku auto ma gorsze parametry pracy.
Przy jeździe wyłącznie na benzynie luzy skasują się poniżej wartości dopuszczalnych przy przebiegu 220-260 kkm. Fokus Autora ma instalację LPG, więc przy 344 kkm w mnie luzów praktycznie nie ma. Może zimą odpali przy -20 stopni. Jeśli cylindry nie są jakoś masakrycznie rozjechane to wymienić głowicę. Można sprawdzić kamerką cylindry i zawory. Olej mógł brać przez uszczelniacze zaworowe - albo co gorsza przez pierścienie na tłokach. Jak już pisałem, o ile zawieszenie i lakier progi+błotniki są w miarę, to zastanów się nad kupnem zregenerowanej głowicy (z gwarancją na luzy zaworowe). Możesz też kupić cały silnik, ale tutaj podobnie - sprzedający musi dać gwarancję na przebieg, który można zweryfikować właśnie po pomiarze luzów zaworowych. Przy takim przebiegu konieczna dodatkowo wymiana obydwu KZFR. Powinieneś się zmieścić w cenie i tak niższej niż kupno innego samochodu bez wtopy. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Ale Marcin, zostaw gościa, on zaraz palnie elaborat na temat wpływu faz księżyca na opadanie cząsteczek oleju na dno miski olejowej, a potem zapoda „złotą poradę”… Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM