Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-07-2025, 20:03   #1
de0n
ford::beginner

Model: focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Lightbulb Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

Cześć,
mam problem z Fordem Focusem MK2 1.6 benzyna+lpg (2005 rok, Duratec).
Auto z dnia na dzień przestało odpalać – wcześniej jeździło normalnie, nie było spadków mocy, szarpania itp. Po prostu pewnego dnia już nie odpalił.

Co zrobiłem:
– wymienione świece
– podmieniony czujnik MAP (mechanik zdiagnozował go jako podejrzany),
– dalej nie odpala, kręci tylko rozrusznik.

Zrobiony pomiar kompresji – wszystkie cylindry mają ~8 barów. Mechanik zasugerował, że mógł się przestawić rozrząd. Nie słychać żadnych niepokojących dźwięków, rozrząd nie był ruszany wcześniej.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam pytanie do osób, które miały podobny przypadek:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy komuś udało się uruchomić auto po ponownym ustawieniu rozrządu, gdy kompresja była zaniżona?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy opłaca się to ustawiać, czy może silnik już do rozbiórki?

Nie proszę o porady, co jeszcze sprawdzić – nie jestem mechanikiem – interesują mnie tylko Wasze sugestie i doświadczenia.

Z góry dzięki za każdą pomoc.
Pozdro!

Ostatnio edytowane przez de0n ; 16-07-2025 o 20:08
de0n jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2025, 20:31   #2
jaybeast

Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: [MK2] Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

podlacz i sprawdz czy pokażą się jakies blędy, bo tak to wrozenie z fusow
jaybeast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2025, 22:02   #3
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

Cytat:
Napisał de0n Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie proszę o porady, co jeszcze sprawdzić – nie jestem mechanikiem – interesują mnie tylko Wasze sugestie i doświadczenia.
Ja per...nicze to mechanik nie wie? 1,6 Duratec/Sigma + LPG + zna nalot ogółem i nalot na gazie i ma zaniżone ciśnienie sprężania. Pokrywa zaworów w górę i sprawdza luz zaworowy, czyli, czy aby niepodparte zawory. Jak już ma pokrywę zdjętą to wkłada blokadę wałków i wkręca w blok blokadę wału i wie co z rozrządem. Przy okazji może zerknąć na DTC czy nie było czegoś o synchronizacji impulsów z wału i wałka wydechowego (zakładam że mowa o 100KM) lub cokolwiek innego i po temacie. Zajmie to mu zapewne niewiele więcej czasu, niż to, co do tej pory zrobił. W zapasie ma jeszcze nieco archaiczne procedury jak pomiar szczelności cylindrów i próba olejowa, a także zabawę z endoskopem/kamerką, jeśli to coś posiada.
W lutym doświadczyłem coś podobnego może nie w 100%. Zrzucenie i zrobienie głowicy pomogło. W jeden dzień było OK, w następnym dniu zapalił OK i po 30 - 40 km w trasie zaczęły wypadać zapłony i silnik stracił kompresję na dwóch cylindrach i LPG nigdy nie wąchał. Długo walczyłem ze sobą by się za to zabrać, tzn czy się jeszcze opłaca, rozrząd był roczny, robocizna we własnym zakresie, więc część kosztów odpada, ale przegrałem sam ze sobą i to ogarnąłem, tylko byłem prawie pewny co mu dolega. To prawie polega na tym, że ten silnik dość specyficznie zużywa cylindry i tłoki.

To nie jest w porządku, że sytuacja zmusiła Cię do zadawania takich pytań na końcu twoje postu w sytuacji, gdy oddałeś pojazd do warsztatu. Prosisz o sugestie, a te są takie by sprawdzić coś, co chyba jeszcze sprawdzone nie było.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 16-07-2025 o 22:26
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2025, 23:29   #4
de0n

Lightbulb Odp: Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dzięki za odzew. Z tego co mówił mechanik, po wymianie czujnika MAP nie było żadnych błędów – jeden został, ale podobno "usuwa się w trakcie jazdy". Nic nie wskazywało też na problem z synchronizacją rozrządu.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dzięki za konkretną odpowiedź. Jeśli chodzi o silnik to tak, 100KM Wiem, że wyszło trochę amatorsko – po prostu nie jestem mechanikiem, a chciałem jakoś ogarnąć temat. Auto zgasło z dnia na dzień, wcześniej jeździło normalnie, więc liczyłem, że to coś prostego.
Nie mam jak sam sprawdzić zaworów, więc pytam tu, czy komuś pomogło ustawienie rozrządu – to dla mnie ostatnia próba, potem raczej szukam innego auta.

Panowie, zdaję sobie sprawę, że temat może brzmieć naiwnie – nie jestem mechanikiem i nie mam wiedzy technicznej, a jedynie szukam potwierdzenia, czy ktoś miał podobną sytuację i jak się zakończyła.

To nie jest próba szukania winnych – po prostu chcę zrozumieć, czy warto jeszcze próbować nastawiać rozrząd, czy raczej to już koniec i trzeba myśleć o zmianie auta.

Auto stało, nikt nie mógł podjechać (pobliskie warsztaty niestety nie mogły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), więc z braku opcji padło na mobilnego mechanika. Wiem, że nie zawsze to najlepszy wybór, ale sytuacja mnie do tego zmusiła. Zdiagnozował czujnik MAP jako winny, wymienił – auto dalej nie odpalało. Dopiero potem zrobił pomiar kompresji i padła diagnoza: "99% przestawiony rozrząd, ale nie wiadomo o ile". Kompresja ~8 barów na każdym cylindrze.

Dlatego właśnie piszę tutaj – szukam tylko informacji od osób, które miały podobny przypadek:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy po nastawieniu rozrządu silnik wrócił do życia, mimo niskiej kompresji?

Bump:
Stary 17-07-2025, 09:06   #5
thesperado

Domyślnie Odp: Nie odpala – niska kompresja 8 bar, podejrzenie przestawionego rozrządu

U mnie rozrząd ustawiony był OK. Takie sprawdzenie, to dla mnie standardowa procedura przed zdjęciem paska, a to zrobić trzeba przed zdjęciem głowicy.
Cytat:
Napisał de0n Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z braku opcji padło na mobilnego mechanika.
Jak swego czasu patrzyłem w TVN na to, co wyrabiają mobilni mechanicy na drodze, czy parkingu, to ten trochę dziwnie podszedł. Wg tego co się widzi w programie, to sprawdzenie rozrządu, na drodze to powinien być banał, a nawet zmiana paska powinna być banalna. Dla tego już na to nie patrze, bo śmierdzi ustawką.
Cytat:
Czy po nastawieniu rozrządu silnik wrócił do życia, mimo niskiej kompresji?
Chyba nie znajdzie się kamikadze, który odpowie jednoznacznie twierdząco tym bardziej, że brak informacji o przebiegach.
Zmiana auta, to nie dość, że koszty, to jeszcze trzeba wymyślić co kupić i znaleźć odpowiedni egzemplarz, a to czasem bywa trudne. Wiem coś o tym, bo jestem na etapie szukania pomysłu na inne auto, a nie dość, że nic mnie nie naciska, to jeszcze to auto, które używam na co dzień sprawuje się bez zarzutu, a są także inne w zapasie. Działanie pod presją czasu to wszystko jeszcze bardziej utrudnia.
Czy faktycznie nie masz możliwości go gdzieś odholować, gdzie ktoś posprawdza co się stało? Z tego, co napisałeś wynika, że i tak samemu przestawionego rozrządu nie ogarniesz.
Stary 17-07-2025, 12:51   #6
de0n

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy faktycznie nie masz możliwości go gdzieś odholować, gdzie ktoś posprawdza co się stało? Z tego, co napisałeś wynika, że i tak samemu przestawionego rozrządu nie ogarniesz.
Czekam na informację od mechanika, czy się podejmie, jak będą wyglądały koszty i co jeśli ustawienie rozrządu by nie pomogło.
Pomyślałem, że nie zaszkodzi spytać na forum, może ktoś też miał taki problem, dziękuję za odpowiedź.
Stary 17-07-2025, 13:54   #7
thesperado

Nie ma co wybiegać w przyszłość, mechanik, który będzie miał kontakt z autem się wypowie w tym konkretnym wypadku. Niskie ciśnienie sprężania, przy prawidłowym ustawieniu rozrządu może mieć przyczynę w nieszczelnych zaworach (wypalonych lub podpartych, a to ostanie zdarza się, a szczególnie zdarzyć się może przy zasilaniu gazem) lub w zużyciu takich elementów jak tłok, pierścienie, cylinder. Ta pierwsza opcja z zaworami jest lepsza, szczególnie w tym silniku i chyba bardziej prawdopodobna. Ile ten silnik brał oleju na 1000 km? Zapewne mechanik o to zapyta. Warto, abyś potrafił to określić. Może także jest inna przyczyna, że nie odpalił, a niskie ciśnienie sprężania wyszło przy okazji, choć przyznam że szału nie robi. Już nie pamiętam, czy jak padnie licznik czyli immo także to, czy rozrusznik kręci czy nie, za to kontrolka immo zachowuje się inaczej niż zazwyczaj. Może ktoś podpowie, a jak nie to poszukaj tematów o zimnych lutach w liczniku, w tym modelu, bo jest kilka charakterystycznych objawów takiej usterki.
Stary 17-07-2025, 16:32   #8
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Ewentualnie do weryfikacji cewka zapłonowa, ale tak w ciemno to można powymieniać nawet za 2000. Ja bym zaczął od otwarcia pokrywy zaworów i jak już wspomniano od sprawdzenia luzów zaworowych (czy były kiedykolwiek kasowane przez wymianę szklanek?) i sprawdzenia rozrządu (przy tym silniku to się robi za paczkę fajek) w sumie to nawet bez oryginalnej blokady wałków.

Przed zdjęciem głowicy przynajmniej próba olejowa, co da rozeznanie czy robić głowicę czy silnik na złom (w przypadku nieszczelności cylindrów).

Cytat:
Czy komuś udało się uruchomić auto po ponownym ustawieniu rozrządu, gdy kompresja była zaniżona?
Kilka lat temu udało mi się uruchomić silnik, który nie odpalał - problemem była cewka zapłonowa, przy okazji nowe przewody (tak, przy instalacji LPG też się je wymienia częściej niż przy Pb, o świecach już nie wspominając). Cewka może paść z dnia na dzień, nie ważne czy zapłonowa czy do elektrozaworu w zbiorniku paliwa LPG.

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 17-07-2025 o 16:41
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2025, 17:53   #9
thesperado

Cytat:
– wymienione świece
– podmieniony czujnik MAP (mechanik zdiagnozował go jako podejrzany),
To chyba musiałby być kompletny ignorant, aby przy tym nie zauważyć, że iskry brak, ale kto wie.
Nie ma opcji, na odległość nie naprawimy, tym bardziej, że kolega nie ukrywa, że w tych tematach nie siedzi, Jedyne co można to kolegę przygotować na spotkanie z mechanikiem, do którego auto trafi tłumacząc mu co nieco.
Stary 17-07-2025, 23:16   #10
de0n

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ile ten silnik brał oleju na 1000 km? Zapewne mechanik o to zapyta. Warto, abyś potrafił to określić.

Już nie pamiętam, czy jak padnie licznik czyli immo także to, czy rozrusznik kręci czy nie, za to kontrolka immo zachowuje się inaczej niż zazwyczaj.
Oleju brał dużo, potrafiłem zalać do połowy (określiłbym jako 1.5) bagnetu, i co tankowanie (260-280km) już kontrolować i dolewać, bo się zbliżało do minimum (poziom coś koło 1.2)

Co do immobilizera, wysyłałem znajomemu, jak wygląda próba odpalenia, i zauważył akurat, że nie problem z immobilizerem.

Cytat:
Napisał papkin44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ewentualnie do weryfikacji cewka zapłonowa
Niestety, iskra wyklucza cewkę. Po paru próbach odpalenia przez mechanika na nowych świecach zebrał się nagar, czyli paliwo prawdopodobnie dochodzi.

Cytat:
To chyba musiałby być kompletny ignorant, aby przy tym nie zauważyć, że iskry brak, ale kto wie.
Iskra była.
Odpowiedz

Tagi
focus , mk2

Zasady postowania