![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-02-2008
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
nie chce cie straszyc ale koncowki wtrysku moga siadac
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-01-2009
Model: Mondeo MK3 hatchback 6 manual
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-01-2009
Model: Mondeo IV
Silnik: 140KM TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam
Końcówki wtrysków nie mogą siadać, bo wymieniłem wtryski na nowe nieco ponad tydzień temu. Przed ich wymianą też tak podejrzewałem / identyfikowałem ten objaw. Jeżeli zaś chodzi o inne objawy, chyba nie ma, tylko to poszarpywanie w pewnych, a opisanych w pierwszej wiadomości stanach. Przed wymianą wtrysków byłem u pewnego speca, który zapewniał o ich, czyli wtryskiwaczy, poprawności (było to jednak stwierdzenie oparte na badaniu organoleptycznym :fcp3 ). Zwrócił jednak swoją i moją uwagę na wówczas dziwnie drżącej kierownicy od turbo. Teraz po wymianie wtrysków, kiedy w rurach dziur nie widać, uszczelka pod kolektorem ssącym jest, egr out, a objaw poszarpywania ciągle jest, cofam się pamięcią wstecz i... Czy podczas wymiany kompletu sprzęgła mogło być coś czasem zamienione, pomylone ? Jak wg. was będzie zachowywał się silnik, gdyby ktoś zamienił podciśnienie egr'a z turbinką ? Oba wężyki wychodzą z tego samego sterownika. Może mech od sprzęgła coś niechcący się tu przyłożył, przyczyniając się do moich nieprzespanych nocy ? Każda uwaga, sugestia, rada na wagę złota. Pozdr.
|
|
|
#14 |
|
|
powiem szczerze ze sam walcze z takim problemem, jestem mechanikiem i zajmuje sie tylko fordami, narazie udalo mi sie zregenerowac wtryskiwacze (przelewaly), sprawdzilem caly uklad dolotowy, przeczyscilem wszystkie czujniki na dolocie lacznie z przeplywka powietrza, sprawdzilem jakie cisnienie daje turbo i wszystko ok, dzisiaj dopiero na cos wpadlem, sprawdzalem uszczelki pod kolektorem i chyba puszczaly, dodatkowo uszczelka pod egrem byla przerwana, brak zabezpieczenia na przewodzie paliwowym przy pompie (chyba cieklo cos), dodatkowo targalem plyte na rozrzadzie i okazalo sie ze blokad nie mozna wsadzic na kola od walkow jak jest zblokowany wal (wiec delikatnie przestawiony), sprawdzalem jeszcze dwigienki kasujace luzy zaworowe pod klawiatura ale sa ok, jutro dam znac czy te usterki ktore wykrylem cos daly, dodam tylko ze objawy to poszarpywanie w okolicach 2000 obr, i puszczanie znakow dymnych z rury :fcp3
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-12-2008
Model: focus II
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2005
|
zobacz czy podczas odpalania samochodu cofa sie cięgno regulacji łopatek turbiny
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
dodam ze u mnie jeszcze plywa na wolnych po nocy
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
|
Cytat:
Wczoraj sprawdziłem katalizator. Nie był zatkany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moja lista pomysłów już się wyczerpała... Pozdr. slazdu
|
|
|
|
#18 |
|
|
masz racje sa tylko 2 czujniki, jeden to przeplywomierz powietrza, a drugi czujnik temperatury za intercolerem, ja na tym etapie wszyskie usterki usunalem i dalej to samo, teraz sprawdzam sama turbine
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
|
Cytat:
Wczoraj znów spędziłem trochę czasu w garażu. Poprosiłem moją żonkę, by pomogła mi w diagnozowania cd. Obserwowałem kierownicę turbinki, jak ta się zachowuje przy różnych prędkościach obr. Tak przy ok. 2k widać coś jakby ... tick'i nerwowe tej kierownicy. Co kilka, kilkanaście sekund taki tick i odczuwalne drgnięcie silnika. Samochód jednak stoi i nie wiem, czy można porównywać taki stan z sytuacją podczas jazdy, kiedy następuje to poszarpywanie. Na wszelki wypadek będę chciał dziś kupić nowe przewody do sterowania podciśnieniem. Będę chciał je wymienić, mimo tego, że trudno mi robiąc testy (tu już tylko organoleptyczne) stwierdzić ich nieszczelność. Korzystając z tego, że jesteśmy na podobnym etapie analiz ( :fcp29 ) mam do Ciebie prośbę. Napisz jak są w Twoim Mondku poprowadzone kable i wężyki wychodzące ze sterownika podciśnienia. Mamy w nim dwa konektory elektryczne. Ten wyżej położony odpowiada za turbo, ten dolny za egr. Wychodzą z niego też, o ile dobrze pamiętam, 4 wężyki. Czy byłbyś w stanie opisać ich podłączenie ? Chodzi mi o coś takiego jak: pierwszy od lewej do (np.) egr, drugi od lewej do ... itd. Jeżeli gdzieś machnąłem się sorki, popraw mnie. Będę wówczas pewny, że nikt (podczas wymiany sprzęgła itd.) niechcący mi tego nie namieszał, lub to poprawię. Chodzi mi też po głowie podłączenie się do tych wiązek elektrycznych i ich wyciągnięcie wyżej, by móc podczas jazdy obserwować zachowanie zaworów pneumatycznych w tym sterowniku - mierniki el., lub diody LED. Ja po wymianie wężyków opiszę efekty akcji. Pozdr. slazdu
|
|
|
|
#20 |
|
|
masz zdjecia
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|