Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-10-2009, 20:01   #11
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
Domyślnie Odp: cieknie z pompy -szybka pomoc

Cytat:
Napisał valot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam mampodobny problem niedawno kupilem forda i mam wyciek z pompy, zpod ciegna gazu pompe mam boscha i jak odpale auto to cieknie mi bardzo mocno z tamtad , jak go przegazuje to przestaje , dzwoniłemdo kolesi co naprawiaj pompy i powiedzieli mi ze naprawia to bez wyjmowania , w trzy godz za 300zł wiec pytam was czy mozna samemu cos takiegonaprawic czy lepiej niegrzebac czy mozna cos , tam zwalic czy da sie wymienic te oringi by nieciekło i pompa sie niezapowietrzała
Oring wymienisz bez specjalnego problemu - po prostu ostrożnie i powoli.

Stary 28-10-2009, 20:05   #12
ziemek56

szycha, za duże zbliżenie i przez to nie mogę skojarzyć miejsca. Przepraszam ale nie jestem zawodowym pompiarzem tylko "grzebajłą" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jutro w południe zajrzę do swego "osiołka" i dam znać. Wstępnie rozpoznałem "A" lub "B" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg wyciek.jpg (46.5 KB, 37 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez ziemek56 ; 28-10-2009 o 20:32 Powód: olśnienie ...
ziemek56 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2009, 21:45   #13
valot
ford::beginner

Model: transit
Silnik: 2,5 d
Rocznik: 1996

Cytat:
Napisał szycha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No z tym spod troche kicha ale do rzeczy-Jesli masz troche pojecia z mechaniki to napewno to zrobisz ,robilem pompy vw to wygladalo to tak ze sciagasz cala gore pokolei zaznacz sobie jak idzie cieglo ,bo jak je zdejmiesz i wieloklinu to zebys pozniej nastawil w tosamo miejsce ,pozniej dekiel w deklu bedzie albo simmeing ,albo tulejka mosiezna,albo moze byc tez wyrobiony wybieraczek ,no ale to stwierdzisz po zdjeciu dekla.
wlasnie zamierzamzdiac ten dekielek i zoringami niebedzie problemu z kupnem gorzej bedzie z ta mosiezna tuleja moze wiesz gdzie ja mozna nabyc i kolejne pytanie czy nic tam sieniepoprzestawia jak zdejme ta gore i czy musze pod ten dekiel miec jakas uszczelke
valot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2009, 22:40   #14
ziemek56

Cytat:
Napisał valot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gorzej bedzie z ta mosiezna tuleja moze wiesz gdzie ja mozna nabyc
Tej nie można nabyć. Mają tę część tylko pompiarze lub fataliści z fajnymi tokarenkami.
Inaczej mówiąc samodzielnie prawie niewykonalne (poza Ziemkiem i kilkoro innych Wojtkopodobnych Grzebajłów starszej daty).

Ale Oni (My) powoli wymieramy zawodowo - niestety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przy okazji: Wszelkiego Wszystkim na Święta (jadę w długą delegację w ZADUPIE i nie wiem kiedy się zjawię. CZEŚĆ!
Stary 28-10-2009, 22:53   #15
elvis21
ford::amateur

Model: capri
Silnik: 2,8
Rocznik: 1978

witam ja na twoim miejscu zawiuzłbym pompe do fachofca poniewaz jak to zaczniesz robierac to może byc jescze gorzej niz teraz pozdrawiam
elvis21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2009, 22:58   #16
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Valot, wizyta w serwisie Boscha i gadanie z mechanikiem na boku - omijaj recepcję i kierownika... Kiedy mi reperowano zatartą pompę, to mimo, że nie był to serwis Boscha, warsztat posiadał oryginalne boschowskie zestawy naprawcze do pompy, tam było sporo drobiazgu, i z tego co pamiętam to tulejki ośki gazu były wymieniane.
Trzeba byś zdobył taki zestaw...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-10-2009 o 08:47
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2009, 17:25   #17
valot

witam ponownie wkleiłem zdiecie mojej pompy z pod tego ciegna gazu mam ten wyciek powiedzcie mi czy moge bez obaw zdiac ten dekelek by wymienic te oringi i czy pod ten dekelek przychodzi jakas uszczelka czy tylko jakis silikon czy cos i czy robił juz ktos cos takiego sam , w warsztacie chca kupe kasy za to i naprawiaja na miejscu bez wyjmowania pompy
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 793479323.jpg (19.9 KB, 51 wyświetleń)
Stary 30-10-2009, 21:27   #18
ziemek56

Oring do samodzielnej wymiany. Tylko ostrożnie demontuj elementy (i sprężyny) zapamiętując pozycje. Oringi chyba dwa: uszczelnienie dekielka (dławicy ośki) w korpusie pompy i samej ośki w dekielku
Jeżeli dobrze pamiętam sam oring wydłubujesz na koniec igłą bez ruszania ośki.

Przy okazji jak mierzymy oringi... Fi 12 * 2,5 znaczy 12 mm średnica wewnętrzna oringu (ośki) 2,5 grubość oringu = średnica jego przekroju.
Załączone Pliki
Typ Pliku: doc Dok1.doc (19.0 KB, 24 wyświetleń)
Stary 31-10-2009, 20:17   #19
szycha

Model: prycza
Silnik: 2,5d
Rocznik: 91
Smile Odp: cieknie z pompy -szybka pomoc

No panowie ,wiec nic sie niedowiedzialem i wyjelem pompe -szybka robotka,no i doszlem do tej sruby na klucz 14 ,ale okazalo sie to tylko kontra a gluwna sruba czyli caly ten walek jest na imbus,no i tu jest ten problem bo na tym waleczku jest oring,a jak wykrecilem ten walek to cos sie w pompie posypalo,wiec temat z naprawy opisze na bierzaca w najblizszych dniach.
szycha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2009, 15:30   #20
valot

Cytat:
Napisał ziemek56 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oring do samodzielnej wymiany. Tylko ostrożnie demontuj elementy (i sprężyny) zapamiętując pozycje. Oringi chyba dwa: uszczelnienie dekielka (dławicy ośki) w korpusie pompy i samej ośki w dekielku
Jeżeli dobrze pamiętam sam oring wydłubujesz na koniec igłą bez ruszania ośki.

Przy okazji jak mierzymy oringi... Fi 12 * 2,5 znaczy 12 mm średnica wewnętrzna oringu (ośki) 2,5 grubość oringu = średnica jego przekroju.
witam dzisiaj rozebrałem pompe i wyciagnełem ten oring był tylko jeden na osce tulejki niewymienie bo niewiem skad ja wziascmam nadzieje ze wymiana samego oringu zatrzyma ten wyciek, oring widac ze jest uszkodzony wiec nowy na jakis czas powinien pomoc i auto niebedzie sie juz zapowietrzac napisze jutro jak mi poszło
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania