Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-10-2011, 11:30   #21
Snajper_881

Domyślnie Odp: TDCi - zsłona dymna jak u Bonda

Możesz lać bez strachu. Te dodatki to bardziej marketing niż jakość. Osobiście nie wierze w cudowne uzdrowienia TDCi środkami ze stacji za 25zł. Jedyne co, to mogą coś zdziałać tzw. środki serwisowe do czyszczenia dolotu, turbo, wtrysków, koszt około 100zł za butelkę. Co do kopcenia, nie, ten typ tak niema. Coś masz nie tak, tak samo jak Ja. Temp. w okolicach zera, po odpaleniu niewiarygodna zasłona dymna koloru białego. W lato tego nie uświadczysz. Najprawdopodobniej przyczyną są padające końcówki wtryskiwaczy. Owszem wilgoć wilgocią ale bez jaj, żeby aż taką chmurę puszczać.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2013, 22:38   #22
wgorny5
ford::amateur

Imię: Waldek
Model: Ford Focus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Koledzy to mój pierwszy post więc jeśli zrobię coś nie tak to proszę o wyrozumiałość.

Kilka tygodni temu kupiłem żonie C-maxa 2004 rok 2.0 TDCI,
Niestety w niedzielę podczas dość agresywnej jazdy 140-160 km/h przez kilkanaście km pojawiła się za autem chmura białego i śmierdzącego dymu.
Po kilku godzinach gdy wracałem i jechałem już jak człowiek z 23 punktami na koncie - nic, absolutnie żadnego dymka.
Dodam, że jak zaczął dymić to nie zaświeciła się żadna kontrolka ani nie było żadnego spadku mocy.
Dzisiaj zrobiłem podobnie - przegoniłem auto ok 10 km w dośc agresywny sposób i znowu dymi, po czym jak jadę przez kilka km spokojnie, zgaszę i odpalam znowu - dymu brak.
I to dosłownie brak - zero dymka i zero smrodu.

Ktoś mi powie co to za czary?
Jeszcze jedno pytanie - szwagier ma C-maxa 2007, też 2.0 TDCI 136PS tylko z DPF na pokładzie.
Przejechałem się nim dzisiaj i zauważyłem, że wcale nie słychać w nim gwizdu turbiny, za to w moim powyżej 2,1 tyś obrotów turbo gwiżdże i to dość donośnie - czy tak ma być czy to pochyła prosta prowadząca turbo do trumny?

No i czy dwa wyżej opisane zdarzenia mogą mieć ze sobą coś wspólnego?
wgorny5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2013, 22:46   #23
wgorny5
ford::amateur

Imię: Waldek
Model: Ford Focus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Podnoszę!
wgorny5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2013, 23:35   #24
qndziu
ford::average

Imię: Konrad
Model: Ford Mondeo mk5
Silnik: 1.5 Ecoboost 165 KM
Rocznik: 2019

nie wiem jak w C-maxie, ale ja w swoim mondziaku nie słyszę turbiny jak gwiżdże, już prędzej rechot silnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc może i turbo siada powoli, czego nie życzęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qndziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania