Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-12-2017, 18:56   #21
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Fotele przednie z nowszego modelu czy pasują ?

Tak, to jest ten czujnik.
Co prawda niektórzy podają, że ten numer 1552886 to jest do modelu 2,4, ale wiekszość podaje, że także do modeli 2,0, także Mondeo itd.
Sam czujnik na pewno jest ok, długość przewodu może być nieco inna, ale to nie jest problem, wiązka w komorze ma luz.

W katalogach nie znalazłem akurat tego numeru, ale jest ich mnóstwo i często nie wszystkie są podawane.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-12-2017 o 19:04
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2018, 15:44   #22
Yellowstone2012
ford::beginner

Silnik: 2.0
Rocznik: 2001

Wszystkiego dobrego w nowym roku !
Zamówiłem ten oryginalny czujnik, ale nie miałem kiedy wymienić.
Zamówiłem klocki i się zastanawiam czy płyn kupować fordowski dot 4 czy inny i czy wgóle wymienić będzie mi ktoś to chciał.
Musze jeszcze kupić filtr paliwa ( Bosch, Febi, Mann), powietrza, sworzeń wahacza przedniego,wycieraczki 600 mm podjąć decyzję co z egr.

Po tym jak auto kopciło i nie chciało jechać. Zdjąłem kleme i poczyściłem wszystkie złączki, kostki alkoholem izopropylowym, benzyną, wd-40. Auto odpaliło i zaczęło jeździć normalnie. ( Dzień wcześniej nagle straciło moc, dymiło na czarno, nie chciało jechać ) Bład egr i czujnika na pewno wróci, czujnik wymienię, egr rozbiore może jutro. Nie wiem, gdzie wchodzi drugi koniec tej rurki Do filtra powietrza ?

Udało mi się kleić zdjęcia z Viakena.

Nie działa mi jeszcze rozrusznik.
Ręce opadają. 5 tys. wydałem w naprawy przez 3 miesiące a końca nie widać.
Tzn. działa kręci, ale .. nie kręci. Słychać go, ale nie łapie. Jak przepchne delikatnie na biegu to działa normalnie. I tak 50/50. Stało sie to drugi raz tam gdzie zmieniali opony. Powiedzieli, że nie bendix czy przekaźniki tylkm zawiesza się jakis bolec co wypuszcza cos tam tam cos tam.
I teraz sie zastanawiam czy regenerować swój czy kupić juz zregenerowany. 200 zł. taki kosztuje. Przy okazji rozrusznika warto było by zregenerować alternator i koło pasowe osprzętu z paskiem. Ale powoli tracę sens tych wymian.

Bump: I nie wiem co z tym przewodem, czym on wchodzi do obudowy filtra powietrza ?

Edit: Już poprawiłem zdjęcia.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20180101_155857.jpg (90.8 KB, 5 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180101_155910.jpg (86.8 KB, 5 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20171231_130233.jpg (93.3 KB, 7 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180101_115431.jpg (77.1 KB, 8 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180101_155922.jpg (88.1 KB, 5 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Yellowstone2012 ; 01-01-2018 o 16:09
Yellowstone2012 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2018, 16:31   #23
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Yellowstone2012 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zamówiłem ten oryginalny czujnik, ale nie miałem kiedy wymienić.
Zamówiłem ten oryginalny czujnik, ale nie miałem kiedy wymienić.[/quote] Czujnik temperatury wymienisz mając odpowiednio przygotowana nasadkę. Ja sam ją sobie przygotowałem wycinając w nasadce szczelinę na przewód czujnika szerokości 4mm tarczką na szlifierce kątowej. Do montażu (wkręcenia czujnika) dobrze jest użyć pasty ceramicznej.
Cytat:
Napisał Yellowstone2012 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zamówiłem klocki i się zastanawiam czy płyn kupować fordowski dot 4 czy inny i czy w ogóle wymienić będzie mi ktoś to chciał
Każdy płyn dot4 będzie dobry.
Wymiana klocków w tym aucie to przyjemność, robi sie to szybko nawet na ulicy, na fabrycznym podnośniku. Jedyny problem to wciśnięcie tłoczków w zacisku w położenie wyjściowe. Ja używam do tego celu dwóch odpowiednio dużych skręcanych kluczy francuskich, ale można sobie poradzić też inaczej. Ważne: przy wciskaniu tłoczków zwracaj co kilka chwil uwagę na zbiorniczek płynu - czy cofający się płyn nie przelewa się na zewnątrz. Jest mocno aktywny chemicznie, może zalać elektrykę, zwłaszcza groźny jest dla gniazda i wtyku ABS-u. Ja odsysam go - gdy trzeba - dużą strzykawką.
Cytat:
sworzeń wahacza przedniego,
Tu raczej potrzebny jest dobry ściągacz - pojechałbym z tym do stacji.
Cytat:
Nie działa mi jeszcze rozrusznik.
Naprawa nie powinna być droga, bez kanału sam nie zrobisz...
Cytat:
Przy okazji rozrusznika warto było by zregenerować alternator i koło pasowe osprzętu z paskiem.
Nie wiem czy warto, ale jeżeli jest ok, to nie dotykaj. Koło pasowe jest drogie, to jest koło dwumasowe (dwuczęściowe łączone zwulkanizowaną gumą), jeżeli nie stuka i nie ma luzu - to daj spokój.
Cytat:
I nie wiem co z tym przewodem, czym on wchodzi do obudowy filtra powietrza ?
Jutro spojrzę jak jest u mnie podłączony, bo tak to nie pamiętam...

Cytat:
Ręce opadają. 5 tys. wydałem w naprawy przez 3 miesiące a końca nie widać.
Obyś tylko takie kłopoty miał. Auto ma 16 lat, ktoś sprzedał, więc nic nie inwestował w naprawy przed sprzedażą - tak jest zawsze.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-01-2018 o 16:35
Stary 01-01-2018, 16:41   #24
Yellowstone2012

Ok. A jest przejściówka prosto z mojego radia do kabli wystających z Transita ?

Co do historii auta to odkupiłem je od swojego pracodawcy. On miał je równo 2 lata, gdzie zrobił nim 500 km, bo ponad 1,5 roku stało z powodu awarii pompy wtryskowej, ja kupiłem z uszkodzona pompą i przebiegiem 277 tys. km. Ale wcześniejszym i jedynym od nowości właścicielem była poczta gdzieś w Koszalinie..
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20171116_141048.jpg (99.2 KB, 7 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180101_115443.jpg (88.7 KB, 9 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20171231_130240.jpg (80.6 KB, 9 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180101_115431.jpg (77.1 KB, 13 wyświetleń)
Stary 01-01-2018, 17:36   #25
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Poświęciłem trochę czasu na sprawdzenie co to za wtyki tam sterczą (widzę cztery, brak anteny) i nie znalazłem... Gdyby tego nikt nie przerabiał, to tam byłby fordowski system, taki też masz w tym radiu na zdjęciu.
Niestety - systemów złączy do radia jest kilkanaście różnych, a ten to nie wiem co za diabelstwo, szef nie pamięta jakie radio miał?

Ale nawet gdybyś już wiedział jaki to system, to wątpię, aby była przejściówka na stary system Forda, musiałbyś kupić jedną z przejściem na ISO, a potem drugą z ISO na Forda.

Na twoim miejscu kupiłbym wiązkę fordowską (albo jako przejściówkę, albo na szrocie z Transita Mk6 lub np. ze starszego Mondeo Mk3) - przelutował ja do istniejącej wiązki. Kolory przewodów już gdzieś podawałem, mogę ewentualnie jeszcze raz to sprawdzić, gdybyś się decydował na taki ruch.

----------------------------------------------------------

Szukajka tym razem pomogła... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-01-2018 o 17:47
Stary 02-01-2018, 14:56   #26
Yellowstone2012

Ok. A jakie jest dozwolone odchylenie wartości wtryskiwaczy dla tego modelu ?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg transit.jpg (105.0 KB, 8 wyświetleń)
Stary 02-01-2018, 17:07   #27
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Nie za bardzo orientuję się w wartościach dla tddi. Ale z tego co pamiętam, podane wartości są względne, odnoszą się do pierwszego cylindra, gdzie odchyłka przyjęta jest zawsze za zero. Czyli ten pomiar pozwala porównać równomierność dawki wtrysku w odniesieniu do pierwszego cylindra, ale nic nie mówi o kondycji samych wtryskiwaczy. Komputer odmierzając dawkę mierzy czasy poszczególnych suwów. Potem za pomocą korekt w ilości paliwa dąży do tego by czasy te były identyczne. Ponoć (ale tego nie jestem pewny) odchyłka dla tddi powyżej 2,0 mg wymaga już interwencji serwisowej (ale to może być nie wina wtryskiwacza, ale silnika, np sprężu).
Stary 07-01-2018, 21:03   #28
Yellowstone2012

Codziennie coś nowego.
Pedał hamulca wpadł w podłogę.
Naciskam, odpuszczam nic się nie dzieje, tak jakby tylko tylne łapały.
Ręczny dobry.
Pedał hamulca mogę wciskać na okrągło - żadnych zmian.Ani nie twardnieje, pompuje tylko.
Płynu nie ubywa.
Kupować w ciemną serwo z pompą (używki tanie) ?

Kontrolka się świeci od hamulcy na desce cały czas, ForScan żadnych błędów.
Jest za ciemno i za zimno, żeby pod blokiem ( i całe szczęscie, że tam to się stało) coś zajrzeć ale, przewody hamulcowe muszą być ok. bo 2 tyg. temu auto przeszło przegląd.
Czy moja usterka może mieć cos wspólnego z podciśnieniami ?

Ostatnio edytowane przez Yellowstone2012 ; 07-01-2018 o 21:08
Stary 07-01-2018, 21:43   #29
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Kontrolka się świeci od hamulcy na desce cały czas, ForScan żadnych błędów.
Kontrolka pokazuje za niski poziom lub brak płynu hamulcowego w zbiorniczku.
Tak więc wpierw sprawdź, czy nie ma wycieku z układu hamulcowego lub układu sterowania sprzęgłem. Płyn mógł wyciec z pompy sprzęgła nawet do kabiny pod wykładzinę.
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Płynu nie ubywa.
Dziwne - skoro kontrolka świeci.
Cytat:
Czy moja usterka może mieć coś wspólnego z podciśnieniami ?
Nie.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 08-01-2018 o 09:32
Stary 10-01-2018, 11:40   #30
Yellowstone2012

Było ciemno, faktycznie płyny nie było.
Weszło całe pół litra.
Nie widzę, żeby gdzieś uciekało. Hamulce działają jak wcześniej, czyli słabo
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania