![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK4 Titanium aut.
Silnik: Duratorq 2.0L 143PS
Rocznik: 09.2008
|
kable nie mam pojecia jakie mi zalożyli
będzie czyszczona przepustnica ()czy można ja wyczyścic nie wyciągając z silnika - wolę wiedzieć, aby pozniej nie było po fakcie i nowe świece załozone zastanawiam sie nawet nad cewką zaplonowa lub sondą, ale wg mechanika - ktory jezdził tym autem (sprawdzenie pod kątem tego dławienia) to ten typ tak ma, auto trzyma idelanie obroty i na luzie i podczas przspieszania (chyba, ze zimny silnik a gaz dam do dechy, to tak jak wspominałem minimalnie szarpie i na 2 i na 3 biegu - ale to by mi nie przeszkadzalo), nie traci mocy poprostu gdyby nie ten cholerny 2 bieg byłoby idealnie |
|
|
|
|
|
#32 |
|
![]() Imię: Romek
Model: Fusion
Silnik: 1.6 Duratec 16V
Rocznik: 2004
|
Przepustnica jest umiejscowiona na kolektorze dolotowym tuż obok alternatora. Tu nie ma żadnej mowy o wyciąganiu z silnika tylko o odkręceniu od kolektora właśnie. Najpierw oczywiście trzeba zdjąć odmę.
Jak dla mnie czyszczenie przepustnicy bez wyjmowania nigdy nie będzie dokładne a poza tym do kolektora mogą dostać się preparaty, które różnie mogą zadziałać np na nowe świece choć słyszałem o różnych szkołach. Co do kabli jest to jeden z elementów na których nigdy nie oszczędzam, odradzam wszelkie wynalazki. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK4 Titanium aut.
Silnik: Duratorq 2.0L 143PS
Rocznik: 09.2008
|
za kable zapłacuiłem 130zł. - ale to jest cena czesci z narzutem mechanika - chociaz mowił, że po kosztach (zawalił termin i miałem upust)
dzisiaj ponadto zauwazyłem wyjezdzajac z parkingu (niestety żona zabrała mi moje auto, a to miało być dla niej a jechała może 1km jazdy próbnej przed zakupem), ze przy skręcie coś stuka - i to chyba przeguby, bo jak jadę prosto to nic nie stuka, ani nic nie trze, masacra jakaś z tym autem starałem sie delikatnie posługiwać gazem i przy przerzutce czy tez przy redukcji na 2 bieg przy obr. poniżej 2tyś. tylko raz miałem lekkie zawahanie silnika - bo to nie było nawet szarpnięcie, a jak juz weszła 2 i obroty powyżej 2tyś. to juz rura i szedł aż miło - może muszę troche pojezdzic, wg mechanika cokolwiek o aucie można powiedziec jak po wymianie filtrów i oleju zrobi sie conajmniej 100km (auto ma sie ułożyć, ja jeszcze 50 nie zrobiłem) Ostatnio edytowane przez mefkm ; 26-03-2014 o 07:34 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
ford::beginner
![]() Imię: sebastian
Model: ford fusion
Silnik: 1.4 + LPG
|
Witam. Mam fusiona 1.4 benzyna + LPG (założony jakieś 1,5 tyś. km temu) z 2004 roku. Parę dni temu niestety auto zaczęło szarpać i przerywać podczas przyspieszania, niezależnie od biegu. Szarpanie występuje na gazie i benzynie. Z powyższych wypowiedzi wywnioskowałem, że przyczyn może być wiele. Chciałbym jeszcze dodać, że naciskając szybko pedał gazu w silniku słychać syknięcie powietrza (jakby łapał jakieś lewe powietrze). Proszę o pomoc może ktoś coś doradzi.
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
![]() Imię: Roman
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: 1.6 ZETEC SE BENZYNA
Rocznik: 2003
|
[QUOTE=mefkm;2183650]za kable zapłacuiłem 130zł.
Jak kable to tylko coś porządnego oryginalne lub np NGK, NELSON Elektrospark. Świece -oryginał tanie jak woda i bardzo dobre. Do Twojego opisu pasuje mi cewka zapłonowa. Nie musi być oryginał bo droga równie dobre a tańsze 2-3 krotnie są Beru, NGK, Visteon , BOSCH. Wcześniej czy później i tak Ci się przyda- one są jak żarówki. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powodzenia. |
|
|
|
|
|
#36 |
|
![]() Imię: sebastian
Model: ford fusion
Silnik: 1.4 + LPG
|
Wymienilem juz świece, kable WN, filtr powietrza, olej i filtr oleju. Jest trochę lepiej ale w dalszym ciągu szarpie i dusi się na LPG. Na benzynie ładnie pracuje i nic nie przerywa. Może teraz to już kwestia regulacji gazu? A może to wina instalacji gazowej (firma STAG) bądź samego montażu? Pomału zaczyna mi już brakować pomysłów i cierpliwości.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
Sebastian.
Czy były sprawdzone luzy zaworowe silnika i kompresja silnika przed montażem LPG ? Ile km już na gazie ? czy przed montażem na benzynie było ok ? Jaka to instalacja gazowa ? Rozumiem że to sekwencja ? |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
![]() Zarejestrowany: 03-06-2012
Model: fusion
Silnik: 1.6
|
Cytat:
Jeśli ktoś chce to nadal mam 100% sprawną cewkę Beru z osłoną termiczną. Do benzyny nadaje się super! 100zł z dostawą |
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-06-2010
Model: Fusion
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2005
|
nie trzeba kupować cewki w fordzie, koszt ok 300 pln, bosch wystarczy to to samo tylko bez nadruku FoMoCoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
|
Kupiłem oryginalne świece zapłonowe FoMoCo a co tam, za całe 8.50 zł./szt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Patrze a tam na porcelance dumne FoMoCo a na metalowym korpusie Bosch i Made in Russia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| fusion , przyspieszenie |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|