Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2015, 12:21   #41
Jack119
ford::beginner

Imię: Roman
Model: Transit T350
Silnik: 2,4 TDE 115
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Mała moc silnika 2.4 TDDI

Ok w poniedziałek wyjmujemy wtryski, ale nadal boje się, że to może być pompa.

Jack119 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2015, 19:29   #42
Jack119

Angry Odp: Mała moc silnika 2.4 TDDI

Witam ponownie, wznowię trochę temat, bo jakoś nie cieszy się popularnością. Wtryski sprawdzone pierwszy lał, reszta ok, Wymieniona końcówka (jedyne 140 pln) i po wsadzeniu bez żadnych zmian. Autem nadal da ię jechać do około 70 - 80 ale szybciej to już nie bo silni chce z ramy wyskoczyć. Dźwignia zmiany biegów skacze jak by w c-360. Nie mam pojęcia co się dzieje. Ale mam nowe odkrycie, w komorze silnika śmierdzi jakby topionym plastikiem. Nie potrafię zlokalizować źródła zapachu ale ta jakby z okolicy silnika, bardziej z prawej strony (patrząc od przodu). Tak sobie myślę, że ta "super" pompa ma jakie elektroniczne sterowanie. Może jakiś obwód się grzeje i stąd taka reakcja. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc. Czy na tej pompie wymienia się osti, przekaźniki czy inne elementy elektroniczne? Pomocy JackGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-01-2015, 20:44   #43
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Trochę zagmatwane to wszystko jest...

Jeżeli są takie duże wibracje, to przyczyn może być sto i jedna...
Może nie pali na jeden lub dwa cylindry (brak sprężu, uszkodzona klawiatura), albo może dwumasa jest wykończona, może przeguby, może...

Czy zapach spalin jest normalny, nie dymi niebieskawo dymem śmierdzącym smażonym, niespalonym paliwem?
Stary 30-01-2015, 18:33   #44
Jack119

Unhappy Odp: Mała moc silnika 2.4 TDDI

Witam i dzięki za zainteresowanie, jak słuchaliśmy wtrysków przed sprawdzeniem na stole w zamkniętym warsztacie, to spaliny były bardzo gryzące i lekko błękitnawe, ale bardzo gęste. Ale motor raczej nie bierze oleju. I jeszcze jedno, podczas jazdy delikatnie drży wskazówka obrotomierza, ma takie niespodziewane skoki o około 100-200 obrotów/min. Przy przekładce silnika w listopadzie dwumas był rozebrany i wyglądał bdb. Ja cały czas mam nadzieję, że może co z elektryką. Na kompie pokazuje przerwany przewód masowy, lub źle zamocowane zaciski aku. Wszystko sprawdzone i nic tam nie ma?????
Stary 30-01-2015, 18:50   #45
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Jack119 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to spaliny były bardzo gryzące i lekko błękitnawe, ale bardzo gęste.
Nie spala całego paliwa, które idzie do wydechu i tam się smaży.
Sprawdziłbym ciśnienie sprężania...
Stary 03-02-2015, 00:39   #46
Jack119

Dzięki, w środę sprawdzimy kompresje, ale ciekawy jest wątek dotyczący klawiatury... Jak odpalam go na zimnym, to raz że gaśnie po chwili, a poza tym klepie jak cho.... chociaż wtryski sprawdzone i wymieniona końcówka, jak nabierze temp. to na wolnych mruczy jak pantera hehe,
Co może być z tą klawiaturą , pokrzywiona ????
Stary 03-02-2015, 09:00   #47
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Jack119 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co może być z tą klawiaturą , pokrzywiona ????
W dźwigienkach są olejowe samoregulatory luzu zaworowego. Zdarza się, że część pada, nie kasują luzu i jest rzęchot, stukanie.

Niezależnie od tego pompa wtryskowa na zimnym silniku daje większą dawkę i ma inny (większy) kąt przyspieszenia wtrysku. Nastawniki w pompie lub sterownik więc też mogą być uszkodzone. Skoro wtryski sprawdzone, zakładam, że nie leją i nie jest to przyczyną stukania.
Generalnie - jeżeli stukanie nie jest od uszkodzonej mechaniki silnika (typu panewka, zawór itp) - to przy takich błękitnych gryzących śmierdzących spalinach i głośnym klepaniu, jednak najbardziej upierałbym się przy zwalonych wtryskach. Taki dym świadczy o tym, że nie spala na zimnym całego paliwa - a nie spala bo albo wtryski mocno leją, albo jest za duża dawka, albo jest za niski spręż, no... jeszcze ewentualnie nie działające świece żarowe.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 03-02-2015 o 09:23
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2015, 18:48   #48
Jack119

Witam ponownie, problem nadal nie rozwiązany. Dziś zostało sprawdzone ciśnienie i mechanik doznał szoku. Motor nastukał od 31 do 32 bar. Wszędzie podobnie. Zatem wtryski sprawdzone, kompresja ok. Mój mechanik zaczyna skręcać w kierunku pompy wtryskowej. A za co odpowiada sterownik pompy wtryskowej i czy on może powodować te wibracje, nie podaje dobrze paliwa lub coś w tym stylu. Sporo o tym jest w internecie. Jak można go sprawdzić czy jest uszkodzony. U mnie jak motor się nagrzeje, to z komory czuć swąd topionego plastiku...
pomysły się kończą.
Stary 05-02-2015, 21:37   #49
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
. A za co odpowiada sterownik pompy wtryskowej i czy on może powodować te wibracje, nie podaje dobrze paliwa lub coś w tym stylu.
Odpowiada za dawkę paliwa i kąt wyprzedzenia wtrysku w funkcji mierzonych przez PCM parametrów. Nie wydaje mi się, aby sterownik tu był winny (elektronika), natomiast sama pompa od strony mechanicznej w części rozdzielaczowej wysokiego ciśnienia może być winna...
Układ wykonawczy (czyli sterownik plus nastawniki) jest bardzo szybki, do tego stopnia, że wolniejszym zakresie obrotów możliwe jest wyznaczanie dawki dla każdego pojedynczego wtrysku. Jeżeli nastawnik mechanicznie jest uszkodzony, wypracowany, to takie efekty jak u ciebie mogą się zdarzyć.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 05-02-2015 o 22:02
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2015, 19:57   #50
PIOTRek NIVA
ford::amateur

Imię: Piotrek
Model: Transit box van
Silnik: 2400
Rocznik: 2002

Witam. Ja tez w temacie
Transit 2.4 tddi zaczął głośno pracować, Mechanik stwierdził pompa (zatarty układ wyprzedzenia zapłonu) przy okazji nie miał mocy.
Znalazłem pompę (używkę) po włożeniu okazało się, że ma brak komunikacji ze sterownikiem, więc wlutowałem sterownik ze "starej".
Odpalił, zmieniłem filtry paliwa i powietrza, chodzi cicho i gładko niestety nadal nie ciągnie pod obciążeniem.
Na pusto rusza w marę normalnie ale załadowany lub jak zobaczy górkę dostaje zadyszki. Turbina pompuje na jałowym na tyle silnie, że po odkręceniu opaski na EGR odrazu wyskakuje wąż.
Pytania

1. czy może to być wina sterownika (wg mnie raczej nie)
2. zawór ciśnienia na turbinie. W którą stronę powinien pracować (do czy od turbiny). Po złapaniu kombinerkami pracuje "od" nie mam pewności czy pracuje w czasie jazdy planuję zainstalować tam kamerę i zrobić jazdę testową (może ma ktoś taki film w celach poglądowych?)
3. może ma ktoś jakiś inny pomysł?

Pozdrawiam

PIOTRek
PIOTRek NIVA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania