![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dawid
Model: focus mk3
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2012
|
Hejka.
Muszę odgrzać kotleta bo auto klekocze.... Potrzebuje pomocy z wtryskami...auto klekocze trzesie sie nie reaguje albo słabo reaguje na gaz.Mogę tylko go krecic do 2 tysiecy obrotów nic wiecej. Mechanior mnie oszukał bo powiedział ze wymienił 4 wtrysk i jak sie ułozy to bedzie ok niestety to była bujda. Zabrałem sie sam za to i po podlączeniu kompa pokazał że 1 wtrysk jest padniety a raczej cewka.Zmierzyłem woltomierzem opór cewki i faktycznie tylko 130 ohm. Wymieniłem wtrysk ,wpisałem jego numery fordskanem i skasowałem chyba wartości wyuczone wtrysków aby go zaadoptować.Dodam ze auto stoi od ponad 3 miesiecy w garażu z odłączonym akumulatorem bo mam nowy i nie chce by sie rozładował.Na liczniku pali sie check,kontrola trakcji i system start stop nie da sie wyłączyć oraz "wyświetla awaria natychmiastowy serwis".... Jak rusze wiązką od bezpieczników to potrafi nie odpalic zero reakcji na guzik,wyświetla temperature -40 stopni.Wiele osób mówi a kazdy co innego....padniety pcm-wyjołem kostki były wilgotne ale przedmuchałem wyczyściłem,skrzynka bezpieczników wyczyszczona przedmuchana pod ciśnieniem,moduł komfortu tam nie zaglądałem ale przeczysciłem łatwo dostepne kostki,no i najczesciej powtarzane przez ludzi główna wiązka .Rozciołem ją wszystkie kable sa jak nowe ,przedmuchałem kostki i tyle ....auto dalej klekocze jak jelcz. Rozumiem ze teraz adaptacja wtrysków na drodze i nie odłączać ako bo skasuje wartości!!! Tylko czy jak zrobie adaptacje to reszta wróci do normy? tzn.temperatura bedzie wyświetlana poprawnie,zniknie awaria z licznika z wykrzyknikiem i reszta kontrolek? trace cierpliwosc do tego auta już... |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Raczej duzo namieszane w tym aucie.
I jeszcze wiecej mitow w tym wpisie. Wtryski jakie byly/są, takie są. Nie trzeba kodować, wystarczy skasowac dawki i przyuczyć "opisywanym sposbem", potem już zostawić i nic nie wyzeruje się bez aku. Ruszanie wiązką uziemia auto... czyki problem w okolicy złącza do PCM. Była wilgoć w kostkach od PCM, niedobrze. Zapewne wlazła i do PCM (sklejany) i w miedź przewodów. Czy przeowdy utlenily się (to mozna tylko ocenić rozcinając izolację każdego) Jak wyglada PCM w środku, ocenisz po rozcięciu. Czy BCM też dostał wilgoci... jak złącza były bez zieleni to bym zostawilma razie to miejsce. Walczysz z wilgocią w elektryce i może z wtryskami. Tanio i szybko to nie będzie. Akurat to "-40" w okienku temperatury może być zalezne od przygód z PCM. Grzebanie w sofcie PCMa, kasowabie kalibracji, potrafi wywołać problem z wartoaciami temp. (Na wynik składa się odczyt z kilku czujników),auto wtedy chodzi jak traktor. Ostatnio edytowane przez Antej ; 22-04-2025 o 11:34 |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|